Macroul de toate zilele
O dieta in seamna ce ai mancat azi si ce urmeaza sa mananci in zilele urmatoare. Este o afirmatie care accentueaza importanta planului de alimentatie, a listelor de cumparaturi si a programarii meselor din zilele urmatoare.
Macroul pescuit (in magazinul de unde il cumperi trebuie sa se faca aceasta precizare- “captura” si nu “acvacultura”) este facut la cuptor. Acesta a avut si icre, facute “inabusit”, drept delicatesa. Macroul are o cantitate mare de omega 3 si se pare ca un continut foarte scazut de mercur (spaima mancatorilor de peste oceanci). In macrou gasim si o cantitate mare de fosfatidilserina, un fosfolipid foarte util pentru dezvoltarea si mentinerea sanatatii creierului, prevenirea si stoparea efectelor bolii Alzheimer, recuperare dupa antrenament, imbunatatirea memoriei etc.
Lamaia il insoteste permanent, atat inainte de a fi bagat in cuptor(pentru a preveni oxidarea acizilor grasi) cat si dupa, pentru a contracara eventualii produsi nocivi rezultati din prepararea termica. Pielea si zonele care par arse vor fi inlaturate. Cateodata adaug la masa si sosul de smantana, usturoi, patrunjel, ulei de masline.
Nucile (romanesti) si alunele de padure(de import, inca nu am o sursa locala) sunt prezente pe masa in permanenta, astfel incat sa pot rontai intre mese daca am pofta.
Ciupercile folosite au un oarecare efect antiestrogenic si sunt facute la cuptor (cu broccoli, marar si branza) sau sub forma de “tocanita”.
Avem si o supa de carne de vita cu os(inclusiv maduva) care functioneaza ca sursa de proteine si calciu, fiind, in acelasi timp, alcalinizanta. Multa vreme nu am mancat supa sau ciorba, am inceput de curand, beneficiind de ajutorul unei persoane care se pricepe foarte bine la gatit si careia ii multumim si pe aceasta cale.
Intr-un bol stau cateva fructe de avocado, cu cateva banane, pentru a favoriza coacerea. Evit in general sa am banane in casa, pentru ca sunt tentat sa le mananc si corpul meu nu se intelege deloc bine cu ele. Cand se vor coace bine voi face si reteta de shake a lui George in care le voi include.
In week-end se poate intampla sa mancam si la restaurant, deci nu avem foarte multa mancare preparata dinainte. Pentru urgente avem la indemana oua, prosciutto crudo, legume diverse(care pot fi mancate crude sau sub forma de suc), fructe, nuci, seminte.


Arata foarte bine.Ador macroul.Asteptam mai multe poze cu mancare buna 🙂
Cristi, iti multumesc din suflet pt toate articolele pe care le scrii, evident de mare ajutor. Nu prea e locul potrivit, stiu, dar voiam sa nu mai aman sa iti spun ceva despre somonul congelat norvegian. Nici eu nu am stiut pana nu am ajuns in Suedia, unde locuiesc acum, ca de fapt e tot de crescatorie. Aici, gandeste te ca peste proaspat oceanic e la ordinea zilei insa somonul/lax salbatic e chiar o raritate as putea sa spun si muult mai scump, in nici intr-un caz nu are cum sa ajunga in Ro la pretul de 15 eur pe kilo/ aici cel de crescatorie e intre 10 si 20 eur kg. Am intrebat la multe piete de peste, magazine si vanzatorii au fost sinceri si au zis ca e de crescatorie si nici macar nu aduc salbatic. Eu am vazut si pe cel afumat din Ro ca scria ,,crescut in Norvegia,, dar nu am luat in serios. .parerea mea e ca ori crescut in Ro ori in No…
Nu stiu exact de unde importa Ro macrou proaspat dar cel putin in Suedia, pe timp de iarna nu axista decat congelat, pt ca nu e sezonul de pescuit macrou..doar la vara, astept si eu. Ce am gasit insa, macrou ecologic file, nu stiu de pe unde pescuit, sper sa nu fie pacaleala, eu una o sa-l mai cumpar..e extraordinar de bun fata de cel intreg pe care il stiam in tara dar are pretul cam ca al somonului..scuze de postarea asta lunga.
Elena, stiu ca tot somonul care ajunge in Romania proaspat sau congelat e de crescatorie(exista si somon la conserva salbatic, de Pacific), chiar am precizat asta in mai multe articole. Din moment ce nu am salbatic eu consider ca e un compromis decent(comoditate, pret, calitate). Cat despre fileurile proaspete, eu prefer sa fie cat mai putin procesat.
Am vazut de curand la Metro somon pescuit.
Se poate verifica cuva daca e adevarat?
Cum ai dedus ca era “pescuit”? Scria “acvacultura” sau “captura”?
Singurul somon pescuit l-am găsit la Auchan sub formă de somon afumat (roz). Scria clar că e pescuit și era precizat pe ambalaj numărul lotului.
Găsesc extrem de rar așa ceva așa că atunci când găsesc cumpăr tot.
Acum și afumarea are dezavantajele ei… sper totuși să fie un compromis ok.
Afumarea nu cred ca e un “compromis ok”. Poate doar daca tai 2-3mm din crusta exterioara, unde ar fi grosul substantelor cancerigene.
Buna ziua!
Am 20 de ani, 169 cm si 57 de kg si, deoarece am celulita pe fese si picioare si vine primavara, m-am gandit sa imi cumpar o pereche de role sau o bicicleta. Va rog mult sa imi spuneti care dintre cele doua credeti ca m-ar ajuta mai mult.
Multumesc anticipat
Ce legatura are intrebarea ta cu macroul?
Ai citit articolul despre celulita? http://www.getfit.ro/sanatate/sanatate-sanatate/celulita.html
Scria pe placuta cu pretul ca-i pescuit …
Eu am gasit somon congelat pe care scrie ca este pescuit in Pacific ( FAO 61).
Stimate domnule Cristi. Eu am 54 de ani, sunt din Bucuresti si trebuie sa tin un tratament pentru tromboflebita profunda, fara sare, fara miere, fara ulei rafinat, zahar si altele. Mi s-a recomandat peste pe langa legume, cereale si seminte, nuci, alune de padure, de la un profesor inventator care a avut rezultate bune. Am multe probleme de sanatate, nu numai tromboflebita profunda. Va scriu aceste randuri ca sa va intreb de unde as putea cumpara peste macrou salbatic ( nu de cultura ) si somon sau alte tipuri de peste. Eu nu ma pricep la tipurile de peste care sunt bune si care sunt rele, dar am citit pe un site ca pestii mari, rapitorii, rechinul si pestele spada nu se recomanda.
Daca imi puteti da niste sfaturi, va raman recunoscatoare. Pana acum am cumparat ce mi-a picat in mana caci nu stiam aceste detalii. Dar dupa ce am auzit ce contin pesti de cultura, am devenit precauta. Va multumesc foarte mult si va doresc tot binele din lume.
Aceste informatii concrete se dau in intalnirile GetFIT (Clubul GetFIT, seminariile de nutritie, FitCamp). Ele nu pot fi facute publice, din motive lesne de inteles.