Omleta din ou de strut
Am primit de la un prieten un cadou ceva mai deosebit: un ou de strut. Oul de strut este echivalentul a 24 de oua de gaina, fiind nevoie de ajutoare pentru a-l da gata intr-o seara, la cina.
Procedura e putin mai complicata pentru ca vrem sa pastram coaja cat se poate de intreaga, drept obiect decorativ.
Am facut trei variante, la cuptor, la temperatura mica, in vase speciale de ceramica. Nu se foloseste ulei. In mod fandosit se mai numeste si “frittata”.
Omleta la cuptor cu broccoli, verdeata si somon
Varianta dietetica, pentru oricine vrea sa manance usor, gustos si hranitor. Marind cantitatea de legume se poate obtine o masa cu putine calorii dar bogat ain vitamine, minerale, grasimi sanatoase, proteine de calitate.
Omleta cu cartofi, sunca si cascaval
Varianta “heavy”, cu carbohidrati, grasime animala si multe calorii. Tocmai buna pentru cei care vor sa creasca in greutate sau se pregatesc pentru un antrenament intens. Atentie la carnea folosita: prezenta nitritilor poate fi riscanta pentru sanatate, mai ales daca temperatura creste peste 150 de grade.
Omleta la cuptor cu branza si ciuperci
Ciupercile pot fi o varianta buna cand te saturi de legume, dar vrei sa ramai in zona “sanatoasa”. Varianta este potrivita si pentru o dieta lacto-ovo-vegetariana si ofera un grad de satietate mare.
Am avut pregatite 3 sosuri delicioase. Sosurile si condimentele pot fi folosite si ca surse concentrate de minerale, vitamine, fitonutrienti, enzime, arome naturale. Ele pot face un deliciu din orice aliment banal si insipid(carne fiarta, ou fiert, branza etc.).
Avand invitati la cina, Andreea a facut si o painica. La masina, cu ingrediente atent alese. Exista pe piata acum chiar si premixuri fara gluten. Atentie totusi la continutul de soia.
Si daca tot ramasese faina cu seminte, un delicios cozonac dietetic. Da, a fost bun, mai ales ca glazura a fost imbunatatita cu sirop de agave.
Acum, vine intrebarea: dar cum, tu care spui ca painea e otrava mananci paine si cozonac? Da, pentru ca mananc suficient de rar si de putin incat sa reprezinte o diversificare placuta a dietei, o placere culinara in compania prietenilor, nu o supradoza cronica de amidon si zahar. Asta inseamna o dieta sanatoasa si practica, sa poti alege si sa poti manca orice, nu obsesia unor alimente interzise.
Si ca sa parafrazez un film celebru: “Si apa minerala Borsec, fara restrictii”(Toma Caragiu in Operatiunea “Monstru”).
Excelent arata toate…mai ales cozonacu ala.Sa va fie de bine!
Multumim. Il pastrez ca sursa de carbohidrati dupa antrenament 🙂
Maine sigur dau gata si eu cateva oua de gainuta. Si anume o omleta cu branza si ciperci, asta am la indemana, daca nu era ora asa de tarzie acu le faceam.
In legatura cu painea, ce anume se pune la aluat? Am incercat sa sa scad cantitatea de paine la mese, dar unele mancaruri chiar au nevoie de putina paine. Si aia cat de putina, as vrea sa o fac eu sa stiu ca e sanatoasa, pentru ca ce i-au de la magazin e asa de moale si pufoasa de parca e umflata cu pompa. Bineinteles am incercat sa iau carbohidratii din alta sursa cat mai naturala.
Exista diverse retete de paine: se pune faina(care poate fi de mai multe tipuri, mix de cereale, integrala, alba etc.), apa, drojdie, diverse seminte(inclusiv de condimente), ulei etc.
Multumesc! O sa incerc. Chiar acum am terminat si eu omleta, din 4 oua de gaina, 4 ardei iuti, branza si lamaie. A iesit foarte buna, o sa raman la omleta facuta doar la cuptor, de 10 ori mai buna ca cea in tigaie, mai ales ca se poate renunta la ulei.
Omletele astea m-au dat gata, eu sunt mare mancatoare de oua 🙂 Dar ce sosuri ai aici in poze?
Pingback:Gazeta de perete – săptămîna #9 | coolnewz about hot thingz
Mesajul tau…in ce vase e olk sa gatim la cuptor ?
Eu prefer vasele de ceramica. Mai sunt alternative de tip sticla sau metal (emailat), insa e posibil sa elimine si compusi toxici.