Supă de dovleac
Supă de dovleac
Am propus aceasta supa de dovleac in Dieta de toamna, dar este foarte buna si iarna, daca ai ingredientele la indemana: dovleac, ceapa, morcov. Este calda, gustoasa, cremoasa, plina de vitamine, minerale si energie (pentru ca ii adaugam unt si semintele de dovleac).
Ce conține?
Beta carotenul este provitamina A, foarte util si sigur, chiar si in cantitati mari. Pentru ca asimilarea si conversia sunt scazute, nu exista riscul toxicitatii, ca in cazul vitaminei A din ficat sau uleiul de peste. Pe langa dovleac, in aceasta supa avem si morcov, tot sursa de caroten. E bine de stiut ca disponibilitatea sa creste daca sursele sunt fierte si apoi pasate, ca in cazul acestei supe.
Vitamina C, fibrele, vitamina B6 sunt alți nutrienți găsiți în dovleac. Indicele glicemic este mediu-scăzut și încărcarea glicemică relativ redusă, fiind un aliment potrivit și în dietele de slăbire.
Alte ingrediente
Untul este pus pentru aportul de grasime (in aceasta perioada a anului imi iau energia intr-o proportie mare din grasimi). Folosim unt bio, dar am putea probabil adauga si smantana sau un ulei vegetal daca nu avem sau nu mancam unt. Alternative sunt destule: seminte de dovleac, nuci, Putin patrunjel proaspat aduce o aroma in plus.
Pentru un aport suplimentar de proteine (mai ales la cei cu probleme de articulatii) poate fi folosita ca baza supa de carne (vita, pui). Cei cu “bila lenesa” pot adauga si ghimbir proaspat, care are un efect de stimulare a secretiilor biliare.
Semințele de dovleac
Ca și pentru pepene, semințele sunt semnificativ mai bogate în nutrienți. Proteine, grăsimi sănătoase, fibre, mangan, magneziu, fier, zinc. În plus, au efect anti-fungal și antiviral, tocmai bune pentru schimbarea de sezon.
Pofta buna!
Foarte delicioasa, reteta din cate cunosc are origini frantuzesti, plina de vitamine dupa cum spuneai si tu si adaug ca se poate manca la orice ora din zi.
Eu o prefer fara paine, si mai deloc grasimi (unt, samantata, etc), pentru a-i simti gustul mai “salbatic”, cat mai aproape de forma pura a legumelor.
Francezii au un obicei, servesc supele seara dupa 6, pentru a se asigura o digestie mai buna in cursul noptii.
Aceasta este una din supele mele preferate 🙂
O incerc in w/e, pare delicioasa
Poti posta pe scurt si modul de preparare te rog?
Intre timp m-a lamurit maicamea 🙂
Eu folosesc o metoda foarte simpla: le fierb, apoi le pasez. La final, cand e aproape rece adaug untul si condimentele.