Ce mananca un om de afaceri dimineata?
Articol pentru wall-street.ro, completat cu informatii si linkuri unde am descris pe larg subiectele, dupa cum v-am obisnuit la acest tip de colaborare.
Ce le recomandati sa manance dimineata persoanelor care duc un stil de viata agitat, cu program incarcat, care petrec mai mult de 8-10 ore la birou si nu au timp pentru a manca sanatos?
Pentru orice persoana drumul incepe cu un control medical complet. Apoi ar fi utila o consultatie cu un specialist in nutritie. Astfel pot afla ce este cel mai bine pentru ei si se poate “negocia” o lista de alimente care sa fie la intersectia placutului cu sanatatea si resursele disponibile. Alimentatia isi arata beneficiile si in performantele intelectuale, nu doar in sanatate (prevenirea bolilor) si aspectul fizic (slabire, tonus muscular). Inainte de nutritia sanatoasa este importanta hidratarea, care se face cu apa, inca de la prima ora a zilei.
Din punctul meu de vedere, cele mai potrivite alimente pentru dimineata sunt sucul de legume, ouale (fierte moi, omleta la cuptor sau ochiuri), pateul de ficat (facut in casa din ficat de la tara), pestele oceanic de apa rece (somonul proaspat poate fi adaugat la omleta, sardinele pot fi facute pasta), iaurtul sau smantana fermentata, branzeturile fermentate, nucile, semintele de in macinate, semintele de canepa, avocado, masline, unt (bio si din lapte fermentat daca este posibil), painea de secara (pentru tartine cu unt si pate de ficat, de exemplu), fructele (de preferinta fructe de padure), quinoa incoltita (o pseudocereala bogata in proteine).
As evita cerealele procesate (fulgi de cereale cu zahar, cornuri, covrigi), mezelurile, dulciurile (cu exceptia gemurilor fara zahar sau fructoza adaugata), laptele dulce. Cafeaua este inlocuita cu sucul de legume, care aduce vitamine, minerale, enzime si da energie in mod natural. Este dovedit stiintific faptul ca micul-dejun clasic (bogat in carbohidrati cu indice glicemic mare) scade concentrarea, memoria si chiar coeficientul de inteligenta pentru cateva ore. O astfel de masa poate fi utila doar persoanelor cu greutate sub medie sau care fac efort fizic intens (sport de intensitate si durata mare). Folosirea cofeinei pentru a compensa este utila doar in aparenta. Am putea inlocui cu ciocolata calda sau cacao (pregatite in casa, din ingrediente curate si naturale) .
Este benefica suplimentarea cu vitamine, minerale, antioxidanti si nootropice, suplimente nutritive foarte utile pentru cei care vor sa aiba un randament intelectual maxim: lecitina, tirozina, ginkgo biloba, vitamina C, acetil-carnitina, DMAE, Rodiola, Resveratrol, ginseng, coenzima Q10, omega 3 (EPA, DHA) etc.
Ce ar trebui sa facem daca, totusi, nu avem timp dimineata?
Nutritia sanatoasa este, in primul rand, o problema de organizare, si mai putin una de vointa sau posesie a retetei magice. Se pot alege cateva din aceasta lista (dupa preferinta) si pot fi consumate dimineata, in drum spre birou (daca timpii de stationare la semafoare permit) sau chiar la birou. Le recomand sa isi faca timp si pentru propria sanatate, iar daca acest lucru nu pare sa fie posibil, sa trateze prima masa a zilei asa cum trateaza orice alt job sau proiect: sa planifice in avans si sa delege unei alte persoane achizitionarea si prepararea alimentelor potrivite. Cand ajungi la birou, acolo te poate astepta micul dejun perfect, hranitor, sanatos, energizant.
O varianta este sa mananci mai tarziu, insa alimente sanatoase si inainte ca foamea sau caderea energetica sa induca si pofta de dulce urmata de consumul alimentelor nesanatoase, in cantitati exagerate, pentru a compensa deficitul din prima parte a zilei. O mica gustare “din mers” poate ajuta: un fruct, nuci, un iaurt natural (cu nivel normal de grasime). In toate aceste situatii masticatia este de importanta majora, mancatul in graba poate fi chiar mai daunator decat lipsa unei mese.
Este daunator pentru organism un mic dejun ratat?
Se considera in mod comun ca masa de dimineata este cea mai importanta masa a zilei, care iti asigura energia si sanatatea tubului digestiv. Absenta acestei mese se poate reflecta in randament intelectual scazut, lipsa de enegie, iritabilitate, foame exagerata in a doua parte a zilei, diverse boli ale dubului digestiv.
Vestea buna este ca daca ai o dieta sanatoasa per ansamblu, lipsa mesei de dimineata poate fi mai putin daunatoare. Acest lucru se aplica la cei care se hidrateaza corect si stau departe de tutun, cantiati exagerate de cafea, alcool si alte substante nocive. Postul intermitent este o astfel de situatie.
Sunt si oameni care dimineata pur si simplu nu au nevoie de alimente, organismul lor si digestia “pornind” mai lent, spre amiaza. Mai ales la cei care mananca mult seara (situatie nerecomandata) este posibil ca dimineata sa isi faca simtita prezenta o usoara indigestie sau “greutate” care sa necesite o pauza de cateva ore de la mesele obisnuite. De asemenea, a nu manca nimic seara poate fi alta practica periculoasa.
Ai avut colaborari cu oameni de afaceri de la noi din tara?
Un om de succes are grija si de propria persoana, nu doar de bunurile materiale pe care le detine. Bineinteles, oamenii de afaceri, atat romani, cat si strainii care traiesc aici isi doresc in numar din ce in ce mai mare sa duca un mod de viata sanatos, care include atat alimentatia cat si programul de exercitii fizice (diverse tipuri de antrenamente sau sporturi). Sunt frecvente programele pentru slabire si cresterea rezistentei la efort, dar si pentru cresterea nivelului energetic si a performantelor mentale. O categorie aparte este reprezentata de cei care urmaresc in special mentinerea starii de sanatate, prevenirea bolilor si intarzierea imbatranirii, anti-ageing.
Oamenii de afaceri calatoresc des si pot ajunge sa manance micul dejun la hoteluri, care au pe lista de prioritati profitul, nu sanatatea oaspetilor. Cu cat hotelul este mai bun, cu atat va avea mai multe optiuni la micul dejun, printre care si alimente sanatoase.
“Este daunator pentru organism poate fi un mic dejun ratat?”
Cred ca e un typo. Nu prea are sens propozitia. Eventual fara “poate”.
Multumesc, am corectat, articolele sunt scrise in mai multe variante.
Am vazut ca recomanzi la micul dejun si oualele. Nu stiu cat de recomandat este consumul acestora (mai ales al ochiurilor) persoanelor care doresc sa slabeasca. Cantitatea zilnica necesara de grasimi este de 50g. Un ou contine 14g de lipide, daca consuma 2 deja din start avem 28g. Daca ne referim la ochiuri si adaugam grasimea din ulei se poate ajunge si la 40g de grasimi consumate de dimineata. Din moment ce se consuma 40g (din necesarul de 50g) mi se pare imposibil ca prin celelalte mese sa nu se depaseasca necesarul zilnic de grasimi consumate.
La fiecare enunt spui cate o prostie. Ai citit cate ceva macar pe acest blog inainte sa scrii acest mesaj? Sau presupui ca e timpul sa imi dai o lectie de nutritie?
Zici ca necesarul zilnic de grasimi e 50 de grame? Ce tip de grasimi? Pentru cine? Cu ce tip de alimentatie? Cu ce tip de efort fizic? Ce varsta? Ce greutate? Ce obiective?
Si probabil ca o sa vrei explicatii, ca doar ti le datorez din moment ce ai scris un comentariu imbecil la mine pe blog:
1. se scriue “ouale”, nu “oualele”
2. Persoanele care doresc sa slabeasca pot tine inclusiv diete ketogenice, bazate pe grasimi.
3. Un ou are cam 5g de grasime.
4. Ochiurile pot fi scurse de ulei, deci nu retin ulei in plus
5. Necesarul de grasimi poate fi diferit de la o persoana la alta.
6. Mananc doua oua pe zi de foarte multi ani, am avut in perioada asta diverse tipuri de diete (de la low-fat la low-carb) si am slabit, am pus kilograme, analizele sunt bune…
7. Eu spun aici parerea mea, asa cum scrie si la “Citeste in primul rand aici”. Daca ai alta parere si vrei sa faci altfel, este dreptul tau, insa nu scrie prostii la mine pe site.
Am rugamintea sa te documentezi inainte sa mai produci gunoi pe Internet. De asemenea, un om cu bun simt semneaza comentariile cu numele real. Dar in cazul asta ai facut bine, ca te-ai scutit de rusine.
Multumesc.
Nu am vrut sa para ca o critica ce am scris eu, ci doar o concluzie la informatiile pe care le-am aflat din diverse publicatii. E clar ca atunci cand ne gandim la o “dieta” trebuie sa avem in vedere mai multi factori, cum ar fi tipul de activitati desfasurate, tipul somatic etc. Trebuia sa fiu mai clar, imi cer scuze pentru modul in care m-am adresat, am fost inteles gresit.
As avea o nelamurire in ceea ce priveste cuvantul “dieta” daca o sa doriti sa raspundeti. Din cate stiu eu se foloseste la persoanele bolnave care au anumite restrictii (acesta este si intelesul din DEX), dar cuvantul “dieta” il aud foarte des si la foarte multe persoane din domeniu. Din punctul meu de vedere cuvantul potrivit este “regimul alimentar” sau “ratia alimentara” in functie de nivelul de abordare.
Multumesc.
Punctele tale de vedere sunt in curs de educare dupa cate observ. Ar fi bine sa revii cu ele dupa ce acest proces va mai fi facut cativa pasi, oricum peste “nivelul de abrodare” de tip “ratia alimentara”.
La intrebare am raspuns in nenumarate mesaje pe blog.
Si eu pot sa confirm faptul ca o duc destul de bine cu sanatatea desi de multa vreme consum zilnic 1-2 oua ,preparate sub diferite forme si in diverse combinatii.
Cel mai simplu este sa te informezi si sa poti sa ajungi sa iti “asculti” organismul,fara sa tii cont de diete stricte.E excelent sa inveti sa manaci cu cap,asa incat sa poti sa mai iesi si la o petrecere sau sa mergi in vacanta la “all-inclusive” fara sa te intorci in forma 4X4 de acolo.De aproape patru ani citesc acest blog si niciodata ,absolut nimic din ceea ce am citit aici si apoi am aplicat (adaptand la situatia mea )nu mi-a daunat.Dimpotriva.
Numai bine!
Intr-adevar Gabriela, o dieta sanatoasa (in primul rand la cap) iti permite sa ai si petreceri, iesiri, placeri.