Hamburger
“Hamburgers! The cornerstone of any nutritious breakfast!”
Spune Jules (personajul lui Samuel L. Jackson) in Pulp Fiction. Hai sa vedem totusi despre ce este vorba. “Hamburger” este un fel de mancare ce asociaza carnea tocata si fripta cu painea si sosuri speciale. Exista si urme de salata verde sau legume, in cantitati variabile.
In bucataria romaneasca acest fel de mancare este asemanator cu o mare chiftea la gratar sau cu un mic mare si turtit. Asta, bineinteles, daca in loc de porc si oaie ar fi fost facute din carne de vita. Iata aici o reteta de hamburger de casa, facut chiar de mine, dupa ce am trecut printr-un training adecvat, la restaurantul Social One, Bucuresti.
Carne
Carnea este tocata si fripta pe gratar. Faptul ca e tocata nu ar fi o problema daca s-ar folosi parti de calitate si ar fi proaspata. Din pacate, in tocaturi intra resturi, deseuri, bucati alterate, amidon, soia, aditivi pentru gust, miros, culoare. Frigerea carnii, mai ales a celei “imbunatatite” cu aditivi, este deosebit de periculoasa pentru sanatate. Teoretic, daca ai avea carne curata, sa o toci si amesteci cu mirodenii acasa, apoi sa o frigi doar putin pe gratar, ar iesi ceva “relativ ok”.
Paine
Painea (chifla) este de obicei din faina alba, aditivata pentru gust, textura, prospetime. Cele mai multe chifle contin si cantitati impresionante de zahar. Din cate am inteles, unele sunt incalzite la microunde. Teoretic, daca ai avea o chifla cu continut scazut de gluten si faina alba, fara aditivi si zahar, ai putea-o strecura in dieta din cand in cand, de pofta. Sau chiar dupa antrenamentul de forta, pentru aportul de carbohidrati utili in acest moment.
Sosuri
Sosurile contin tot ce se poat: uleiuri oxidate, zahar, sare in exces, arome, coloranti, conservanti, potentiatorii de aroma. Ele sunt “secretul”, pentru ca dau gustul final si pot acoperi calitatea slaba a celorlalte ingrediente. In plus, pot aduce si “grosul” caloriilor. Tot teoretic, ai putea face in casa astfel de sosuri, proaspete, sanatoase, cu putine calorii, pline de vitamine, antioxidanti si fitonutrienti benefici, care ar contracara efectul nociv al carnii si grasimii arse. Dar pentru asta ai nevoie de condimente de calitate.
Salata
Salata este, de cele mai multe ori o gluma. Totusi, exista si posibilitatea (teoretica, si de data asta) sa pui aici si vegetale sanatoase, proaspete, crescute natural, pline de vitamine si minerale. Cel din imagine avea chiar mai multa salata decat m-am asteptat. Trebuie mestecta foarte bine, altfel risti sa intre in fermentatie si sa ii delectezi pe toti cu aroma de ceapa si carne tocata atunci cand iti vine inapoi pe gat, cu zgomotul infundat, specific.
Branza in hamburger
Il transforma intr-un “cheeseburger”. Branza topita este de evitat, chiar daca face “cisul” mult mai gustos. Exista si variante de “branza adevarata” (cheddar) potrivite insa in variantele “gourmet”.
Compania preferata
Amestecul de ingrediente e cea mai mare problema. Luate separat, aceste ingrediente (cele de la categoria “teoretic”) sunt acceptabile si pot fi parti ale unei diete echilibrate si sanatoase, daca sunt consumate ocazional si de catre persoane care au nevoie de ele (efort fizic mare). Totusi, acest amestec si lipsa unui control al cantitatilor poate duce la o masa plina de calorii, plina de toxine si chimicale, greu de digerat, care umfla burta si incetoseaza gandirea.
Garnitura de cartofi prajiti, cola si, eventual, inghetata intra direct la categoria junk si nici nu mai merita sa discutam despre ele. Daca insa punem langa el o salata, lucrurile vor sta mult mai bine.
Deci, chiar daca este personajul negativ in mai toate expunerile despre nutritia sanatoasa, hamburgerul ar putea fi un aliment acceptabil daca s-ar respecta cateva reguli de baza in alegerea si prepararea ingredientelor.
Later edit (2017): intre timp, hamburgerul a devenit un “dish” la moda in Romania, avand acum restaurante dedicate, unde se mai respecta si retetele originale si unde se folosesc ingrediente de calitate.
Salut. imi pare rau ca nu sunt de acord, insa pentru a delimita alimentele ok de cele cu potential nociv(inclusiv din punct de vedere al potentialului de ingrasare), este necesara stabilirea unor limite…in sensul in care un hamburger nu va putea fi niciodata un aliment acceptabil.E doar o “refulare”.O dieta sanatoasa inseamna si o dorinta de a face “curat” in viata fiecaruia.Nu trebuie sa acceptam scurtaturile…ori e alba, ori e neagra…spun acest lucru pentru ca orice “abatere” inseamna un pas inapoi si consider ca fiecare dintre cei ce isi doresc sanatate ar trebui sa inteleaga acest lucru.
Acceptabil pentru cine? Daca ai carne curata si e facut de tine, mai ales la cei care vor sa creasca in greutate, este mai sanatos decat multe “mancaruri” obisnuite.
De exemplu, daca cineva ar fi mancat parizer prajit si apoi pateuri cu branza si acum mananca un astfel de hamburger, face un lucru mai bun.
Viata e compusa din nenumarate alegeri si compromisuri si cred ca te va invata si pe tine ca nu exista nici alb, nici negru, ci doar o multime de tonuri de gri.
Incerc si eu sa conving colegul de camera despre Hamburgerul de la McDonalds. Cel cu “piept de pui”, avand in vedere ca in compozitia lui, adica a pieptului de pui intra: Carne din piept si pulpa de pui, piele pui, invelis pane ( faina griu, condimente, sare, pesmet, agenti de coacere E300, E450, E500, drojdie ), ulei vegetal. Produs tratat termic. Nu il putem numi piept de pui, mai ales ca toata pasta are 0.1 gr de proteine la 100 grame, pe cand un piept de pui cu piele, natural, are 20gr.
Asta lasand la o parte restul ingredintelor cu grija alese pentru o stimulare a gustului sa fie cat mai real.
Sper ca un NU din partea ta sa il convinga despre ca baga in el. Si asta valabil pentru toata lumea.