Interviu petocuri.ro Pacaleli de dieta
Un nou articol/interviu la petocuri.ro
Completat cu cateva precizari si link-uri catre articolele unde subiectele sunt explicate mai pe larg.
1. Pentru multi, ziua incepe cu “cereale cu lapte”. Un mic dejun considerat sanatos, satios si dietetic. Tu insa vii sa contrazici aceste lucruri. Care sunt argumentele?
Realitatea contrazice utilitatea unui mic dejun bogat in carbohidrati proveniti din cereale procesate si lapte, dar sarac in proteine de calitate, grasimi esentiale, vitamine, minerale. E bine de stiut ca fibrele din cereale blocheaza absorbtia calciului. Starea de satietate este doar de moment, pentru ca indicele glicemic si incarcarea glicemica mare induc foame exagerata dupa cateva ore, dupa starea de somnolenta depasita de cei mai multi cu ajutorul cofeinei.Intoleranta la lactoza si gluten sunt alte motive pentru care atat cerealele cat si laptele ar trebui sa ocupe un loc mai mic in dieta noastra. Probabil ca daca treci de la mezeluri, gogosi sau dulciuri la cereale cu lapte poti spune ca ai facut un pas catre o dieta sanatoasa, dar mai sunt multi pasi dupa acesta. Daca tot as vrea sa mananc cereale cu lapte, le-as pastra pentru momentul de dupa antrenament, cand corpul poate folosi glucoza furnizata atat de rapid.
Am scris despre cereale cu lapte mai pe larg. Din punctul meu de vedere, sunt foarte putine persoane care pot beneficia de un astfel de “meniu”. De asemenea, e important cat din dieta totala (energetic, nutritiv) este bazata pe cereale. Cerealele pot fi mai naturale sau mai procesate, iata cat de integrale sunt cerealele integrale. Din cand in cand poti manca fulgi de cereale, dar cu mare atentie.
2. Cat de dietetice sunt dulciurile fara zahar (ciocolata, biscuiti, diverse creme si gemuri)?
Fiecare produs are lista sa de ingrediente, in functie de care poate fi evaluat. In general, dulciurile dietetice au acelasi continut caloric sau sunt pur si simplu produse obisnuite marketate drept “dietetice”. Deci ingrasa la fel de mult, chiar daca reclama vrea sa te convinga de altceva. Consumate in exces, faina, cerealele procesate sau fructoza sunt la fel de periculoase ca si zaharul. Daca vorbim despre gemuri, este de preferat sa consumam fructele respective in cantitati mari in sezon, proaspete. Trebuie sa fim atenti si la indulcitorii chimici, de sinteza, care, la randul lor, pot fi mai periculosi pe termen lung decat zaharul. Exista si indulcitori naturali sau sanatosi (stevia, xylitol, erythritol), care pot fi inclusi in dulciuri “de dieta” facute dupa retete speciale, acasa.
Am scris cateva cuvinte si despre dulciurile de dieta.
3. La ce ar trebui sa ne uitam pe eticheta unui produs pentru a ne da seama de cat de daunator e siluetei?
Daunele asupra siluetei sunt produse de intreg modul de viata, toate alimentele pe care le consumi, nivelul de efort fizic, timpul alocat odihnei. In general, daca un produs are eticheta, probabilitatea sa contina zahar, cereale procesate (faina alba sau chiar integrala), grasimi denaturate, soia sau aditivi alimentari periculosi este foarte mare. In afara de calorii si, cateodata, macronutrienti (proteine, carbohidrati, grasimi), etichetele nu dau suficiente informatii, deci este bine ca documentarea in legatura cu oportunitatea cumpararii si consumarii unui produs sa fie facuta in prealabil, din surse diverse.
4. Varianta “piept de pui la gratar si salata verde cu lamaie” e o solutie de durata?
Am luptat cativa ani buni cu acest mit si se pare ca in ultima vreme incepe sa moara, incet, incet. Totusi, ecourile anilor ’80 si ale dietelor fara grasimi din SUA inca se mai fac auzite. Gratarul este cea mai nesanatoasa metoda de preparare a carnii, cu exceptia prajirii in ulei. As indrazni chiar sa spun ca o carne prajita la o temperatura scazuta si scursa bine de ulei are mai putine substante nocive decat un gratar bine ars. Pe langa carnea de pui exista multe alte variante, mai sanatoase, in special peste si animale crescute natural (care au pascut iarba): vita, oaie, capra, iepure. Salata verde este sanatoasa, la fel si lamaia. Totusi, ele nu furnizeaza suficienta energie, obligand corpul sa foloseasca proteina in acest scop, ceea ce nu ne dorim. Pe termen lung, o astfel de solutie nu este viabila pentru cei mai multi dintre noi.
Am mai scris si despre fantomele trecutului, metode si produse folosite in trecut pentru slabire, dar care s-au dovedit ineficiente sau nesanatoase.
Citind răspunsul tău referitor la dulciuri, mi-a sărit gândul la… dulceaţă. Personal, nu ştiu cum se face, dar nu sunt atras de dulciuri, şi ca atare nu trec prin niciun chin când văd în faţa mea pe cineva muşcând dintr-o prăjitură, ciocolată, etc. Nebun sunt, în schimb, după fructe. Totuşi, primesc de la bunici dulceaţă de prune, de piersici, şi alte câteva. Fructele sunt crescute în ograda lor, nu le stropesc niciodată cu nimic, astfel fructele sunt “naturale”, aş spune, în măsura în care mai există aşa ceva prin solurile şi aerul de la noi. Totuşi, care-i părerea ta despre astfel de dulceţuri? Tu le consumi? Le-ai recomanda? Nu-mi amintesc să fi pomenit niciodată despre aşa ceva pe blog-ul tău, motiv pentru care întreb. Merci tare.
Daca au zahar in ele sunt de evitat. Chiar si fara zahar, ele pierd mare parte din vitamine si enzime, pastrand insa incarcatura calorica. Citeste articolul despre sursele de carbohidrati pentru a afla daca si cat din acestea au loc in dieta ta.
Te-am mai întrebat și într-un articol recent, dar n-ai răspuns așa că o să repet întrebarea. Având în vedere ce spui despre fibre și calciu, nu e recomandat să mănânc brânză (telemea de oaie) cu salată verde?
Depinde cata salata verde mananci. Eu acolo ma refeream la fibrele din cereale. Aceasta zona este pentru discutii despre articol, nu pentru consultanta. In masura timpului eu dau raspunsuri pe forumul getfit.ro. Multumesc pentru intelegere.
Buna ziua, de cateva ore am descoperit site-ul dvs. si mi se pare revelator. Nu stiam si nici acum nu stiu aproape nimic despre o dieta sanatoasa. Am ramas surprinsa de faptul ca acel gratar de piep de pui nu este bun! Mie imi place atat de mult sa consum acest aliment…il prepar la gratarul de aragaz pe aburi, adaugand cateva condimente. Imi place foarte mult si gratarul de vitel preparat in acelasi mod. Ar trebui sa renunt la acest mod de preparere? Si daca da, cu ce sa-l inlocuiesc? Nu consider o optiune buna prajitul…Va rog, cateva sugestii. Multumesc!
Prin gratar intelegem carne+metal incins. Daca il faci la abur este mult mai sanatos, evident, daca ai carne curata, nu de ferma.