Retete pentru mancare sanatoasa
Cum concepem retete pentru mancare sanatoasa?
Ingrediente exotice, grame, proceduri si dexteritate demna de un neurochirurg… as prefera totusi sa pot deschide un frigider obisnuit si cu manutele mele sa pot face in timp util un fel de mancare sanatoasa si gustoasa, fara sa arate ca o lucrare de doctorat in gastronomie. Sunt la moda blogurile “de gatit” sau “de retete” si am fost tentat sa pun si aici astfel de iluzii. Realitatea este ca, de cele mai multe ori, pur si simplu nu ai ingredientele, timpul si indemanarea necesara producarii unor feluri de mancare “ca in poze”.
De ce nu pun cantiati si retete fixe pentru retetele mele de mancare sanatoasa?
Pentru ca cele mai multe sunt facute la inspiratie, cu cantitati aproximative, in functie de ce am la dispozitie, ce am pofta, necesarul estimat de nutrienti in acel moment si cat imi permite timpul. Daca iese bine, retin combinatia si o folosesc pe viitor, daca nu imi place evit cu alte ocazii.
Si asa trebuie sa fie pentru oricine: o alegere la interesctia dintre ce iti place, ce ai la dispozitie si ce stii ca ar fi bine sa mananci.
Reguli ale unei retete sanatoase:
Calitatea si prospetimea ingredientelor primeaza in fata cantitatii si diversitatii. Mai bine mai putin si mai bun. Sunt de preferat alimentele produse natural (sunt mult mai bogate nutritiv) iar faptul ca sunt proaspete aduce si un plus de gust.
Alegerea alimentelor si cantitatilor in functie si necesitatile nutritionale atat pe termen lung (sanatate, prevenirea bolilor) dar si pe termen scurt (ex. refacere dupa antrenament, cand poti manca mai multi carbohidrati).
Combinarea ingredientelor
Compatibilitatea ingredientelor este foarte importanta pentru sanatate pe termen lung, dar si pentru prevenirea indigestiilor, arsurilor, balonarilor si altor probleme digestive. In primul rand as separa sursele rafinate sau bogate de carbohidrati si cele de grasimi.
Numarul redus de ingrediente va face prepararea si apoi digestia mult mai usoare. Amestecul de ingrediente poate aduce si multe calorii fara sa-ti dai seama, ascunse in sosuri sau garnituri sofisticate.
Cum le gatim?
Gradul minim de procesare si temperaturile cat mai mici ne asigura ca mentinem o proportie mare din vitamine, fitonutrienti dar evitam si formarea unor compusi toxici. Automat se reduce si timpul petrecut in bucatarie. Vezi si “Cum gatim?“.
Adaptarea la ingredientele disponibile ajuta la controlul costului, reducerea timpului de preparare si, per total, iti da o senzatie de satisfactie. Bineinteles ca e frumos sa ai in casa cat mai multe alimente sanatoase, proaspete, gustoase, dar acest lucru e o raritate chiar si la cei cu un sistem de aprovizionare bine pus la punct.
Condimentele
Pe langa gustul bun si beneficiile pentru sanatate pe care i-l pot da si condimentele (cele naturale, fara sare sau chimicale), “produsul finit” trebuie sa arate bine, e mai usor de mancat aduce mai multa satisfactie, contribuind, alaturi de miros chiar si la perceptia gustului.
Timpul de preparare
Prefer acele retete de mancare sanatoasa care se pot face rapid, din ingrediente putine, procesari minime, fara a avea apoi de spalat vase si curatat aparate timp de cateva ore.
Buna Cristian,
Am tot citit pe net ca inamicul no 1 al celulitei ar fi sarea.Asa ca m-am gandit ca pe langa sa fac sport sa incerc sa mananc mai putin sarat. Crezi ca este ok pt organism? Mai ales ca sarea are si iod si atunci mi-e teama sa nu am o alimentatie saraca in iod. Eu doresc sa am o alimentatie bogata in iod.
Ce parere ai ?
Multumesc
Exista si alte surse de iod, naturale, seara este o sursa de iod artificiala (iodul este adaugat). Eu folosesc foarte putina sare la gatit (spre deloc).