Salata de cruditati cu hering marinat
Stiati ca heringul contine la fel de multa creatina precum carnea de vita? Ca la 100g avem aproape 2g de omega 3 cu catena lunga(EPA, DPA si DHA)? Proteine de calitate, grasimi sanatoase, vitamina D, fosfor, potasiu, seleniu. Gasesc in ultima vreme file de hering marinat foarte bun, la un Hypermarket.
Daca faci sport, cantitatea mare de sare folosita la marinare se elimina prin urina si transpiratie, fiind chiar de ajutor. In rest mananc foarte putina sare, deci imi permit sa am un astfel de aliment sarat in dieta. Inainte de a fi mancat poate fi tinut in apa, pentru desarare. E bine sa alegem pestii mici, care au un risc mai mic de a fi acumulat contaminanti din apa.
Pentru ca mancasem carbohidrati inainte de antrenament am mancat dupa antrenament doar aceasta salata care, pe langa hering, continea si varza alba, varza rosie, morcov, marar, ceapa rosie, masline. As fi preferat sa mananc intai heringul gol si apoi restul salatei, dar dieta disociata este un pas ceva mai avansat si nu toata lumea poate manca separat ingredientele unei salate. Mestecam bine mancare si, la nevoie, luam enzime digestive.

Salut!
Am dat un mail pe consultanta, sa cer informatii despre preturi si programari. Ulterior, am lasat un mesaj si pe facebook, sa te rog sa imi raspunzi. Iti admiram in primul rand familia, cat si stilul de a scrie, faptul ca esti foarte concis, informat si ca pretinzi ca cititorii tai sa fie civilizati, si aici si pe forum.
Azi de dimineata am primit pe facebook un mesaj de la un anume Mihai Dulgheru “nU-I MAI SCRIE NIMIC ,K E INSURAT SI ARE 3 COPIII .sUNT NEVASTA-SA SI VEZI K IESE RAU DE TOT !!!!! ”
Avand in vedere faptul ca este singurul mail/ mesaj pe care l-am scris ieri… 😐
Nu ma socheaza prea multe lucruri, da’… ce pot sa zic? DIferenta dintre ceea ce pretindem a fi si ceea ce suntem de fapt e, de cele mai multe ori, foarte mare… Ar trebui sa specifici undeva pe blog ca oferi consultanta doar persoanelor de sex masculin, si sa nu mai pretinzi dovezi de civilizatie din partea altora.
Am inteles, deci ai primit un mesaj de la cineva in legatura cu nevasta mea si cei 3 copii?
Ce sens are acest mesaj pe care mi-l scrii mie?
Nu e mai bine sa eviti maslinele? Intreb intrucat cele din marile magazine vandute vrac contin acid lactic, citric uneori acetic, sorbic, ascorbic. Cele care sunt in borcane la pret de plangi (50-60 lei /kg) si care nu contin decat apa si sare sunt prelucrate dinainte, sunt sarate si acre. Am inceput sa le evit, nu le duc dorul:).
Mananc masline conservate in saramura sau ulei, mi se par o solutie buna. Da, sunt la borcan, sunt scump dar mananc doar cateva masline pe zi, nu un borcan intrec.
Ce ti se pare rau la acidul lactic (prezent si in iaurt), acidul citric (prezent in fructe), acidul acetic (otetul, cu efect benefic asupra rezistentei la insulina), acidul ascorbic (vitamina C)?
Exista si E-uri bune, de unde prejudecatile astea ca orice aditiv ar fi daunator sau ca trebuie evitat?
Cristi, pestele marinat din comert contine zahar, e ok totusi sa-l consumam? combinatia proteine glucide nu e cam ..nasoala? merci
Cat zahar crezi ca era in heringul meu marinat? Si cate grasimi, astfel incat sa-mi pun problema ca ar fi o combinatie “nasoala”? Totusi, sa nu ne lasam orbiti de amanunte insignifiante…
Nu am spus ca E-urile sunt daunatoare, problema mea e ca sunt prea multe la numar in prea multe alimente. Ma uit la un suc (nu consum sucuri dar ma uit pe etichete) si vad acid citric, acid ascorbic, ma uit la conserve de peste si vad asa ceva, ma uit la un peste afumat iar vad un acid ceva, ma uit la conserve de legume si vad ca f multe au cate un acid pentru conservare. Am vazut diferiti acizi in castraveti murati in gogosari murati, practic ei nu au ce cauta acolo, contrazic principiul muraturilor (in sare sau in otet). Branza vrac, branza ambalata, chiar si anumite branzeturi cu mucegai contin diferiti acizi. Mai bine mananc cel mai chimic burger din romania daca mananc unul la doi ani, dar nu e ok daca mananc burger in fiecare saptamana. Cam asa si cu acizii, nu spun ca sunt rai dar ma simt bombardat de prezenta lor in foarte multe alimente. Nu este nevoia de prezenta lor in foarte multe alimente. Am tot facut diferite experimente la birou cu lasat de alimente in dulap sa vad cat rezista si am constatat lucruri nu tocmai ok. La asta ma refeream cand spuneam ca mai bine evit maslinele care f multe dintre ele contin acizi.
Cred ca ar trebui sa te documentezi mai bine despre acesti “acizi”, in special cel lactic (gasit si in iaurt), ascorbic (vitamina c), citric (care se gaseste si in fructe). Deci “acizii” sunt prezenti in mod natural in mai toate alimentele si au efecte benefice.
Faci niste confuzii serioase si rezulta erori grave de logica ex. “muraturile in otet”. Otetul este tot o solutie de acid, de acid acetic. Muraturile in saramura apar tot prin fermentatie lactica, deci din care rezulta acid lactic. Cat despre masline, ele ocupa un loc prea mic in alimentatie pentru a-ti pune problemele astea. Sper ca te vei documenta inainte de a-mi explica despe “acizi” si cum te bombardeaza ei de pe etichetele alimentelor pe care oricum nu le consumi.
Si nu, nu exista diferenta intre substanta numita acid ascorbic (vitamina C) provenita dintr-un fruct si cea provenita dintr-un proces biochimic de sinteza din amidon, de exemplu. Valabil si pentru ceilalti “acizi”. Chestie elementara de chimie de scoala generala. Ba chiar s-ar putea sa ai surpriza ca cel de sinteza sa aiba mai putine toxine si contaminanti decat sursa “naturala”, poate plina de pesticide si alte porcarii. Evident ca alimentele intregi sunt de preferat, dar trebuie sa ramanem in limitele corectitudinii atunci cand discutam un subiect.
Am inteles, si ma refer la toate afirmatiile :). 1) Era o remarca despre masline, extinsa si la alte produse pe care am tot citit asa ceva. 2)Nu incerc sa-ti explic “cum sta treaba cu acizii si cat de multi sunt ei”, spuneam doar ca sunt din abundenta in industria alimentara, observatie personala. 3) Nu am scris foarte explicit la ce ma refeream. Sunt nedumirit de ce o conserva de muraturi in otet (acid acetic si metoda de conservare specifica zonei de provenienta- fierbere sa spunem, etc) mai trebuie sa contina si acid citric pus separat. M-am exprimat prost si nu s-a inteles, da, contine otet dar de ce mai trebuie sa contina si citric?. De ce o cutie de suc care e pasteurizat (deci conservat) mai trebuie sa contina si acid citric? Nu exista destul acid citric in fructe asa cum spui tu? Nu este eficienta si suficienta metoda de pasteurizare? La fel si la masline, sunt sarate de mori (unele dintre ele), tin o vesnicie prin procedeul de saramurare, de ce sa mai bagam acid lactic. Acelasi lucru la macrou afumat de exemplu (afumarea e o metoda de conservare), mai contine si altceva tot in ajutarea procedeului de conservare dar nu stiu daca e necesar. Am vazut lucrul acesta la multe conserve desi ele sunt sterilizate, fierte, etc, nu au nevoie de prezenta unui conservant. Nu am pretentia de a te invata despre “acizi” dar iti pot oferi informatii despre ceea ce exista in multe fabrici din industria alimentara (prin natura meseriei). Teoretic 1+1=2, dar uneori in fabrica 1+1=2.5 pentru ca se pierd bani si atunci mai trebuie sa faci ceva. Nu polemizez, doar fac o rectificare a afirmatiilor postate, imi cer scuze ca s-a inteles gresit.
Cred ca intrebarile pe care le ai ar trebui sa le adresezi industriei alimentare, raspunsurile tin probabil tot de durata de viata, procesul tehnologic si gustul/aspectul final. Totusi, aceste procedee se aplica pentru ca produsele sunt cerute pe piata, adica sunt oameni care le cumpara.
Eu consum cantitati nesemnificative de aditivi alimentari, fie ei naturali si sanatosi sau de sinteza si cu potential toxic.