Combustibil si caramizi
Un mic dejun hiper-proteic, din cand in cand am si zile cand mananc mai multe proteine decat de obicei. Da, doar din cand in cand, pentru ca de la o vreme am reusit sa accept ca abuzul si excesul de proteine in stil culturistic este daunator pentru sanatate pe termen mediu si lung. Pe langa sursele de proteine (pastrama de oaie, carnati de tara uscati, muschi de porc si somon marinat) am si obisnuitul fresh de legume (morcov, telina, sfecla rosie, ghimbir, patrunjel).
Precum degustatorii de vinuri stateam cu un prieten zilele trecute si testam mostrele de suplimente noi venite de la FIBO, care mai de care cu reclame pompoase, termeni pseudostiintifici sau minciuni sfruntate pe etichete. Dupa gustul bun din primele secunde ramaneam cu un alt gust. De metal. Da, cand mananci curat o perioada mai lunga de timp incepi sa percepi gustul chimicalelor din alimnete sau suplimente. Acelasi caz cu un cunoscut baton nutritiv care acum imi lasa un “aftertaste” de benzina. Lista de aditivi chimici (arome, indulcitori) de pe etichete parca nu se mai termina. Stai si te intrebi cum un astfel de produs poate fi util pentru tine.
Am vazut sportivi care fac un act de bravura din faptul ca mananca junk food si totusi arata bine. Da, e multa munca, se compenseaza cu suplimente, genetic, rezultate acumulate in timp (si, in “unele” cazuri, bomboane). Dar aceasta mancare proasta isi va arata efectele negative pe termen lung. De caramizile si combustibilul de acum nu depind doar brandul si abdomenul ci si anii de viata care vor urma. Daca ai caramizi proaste si combustibil semi-toxic, procesul de imbatranire se accelereaza si predispozitia pentru boli degenerative creste. Bineinteles ca poti trai si doar cu paine si apa sau poti slabi mancand doar cartofi prajiti sau prajituri. Asta nu inseamna ca e si bine.
Dieta gresita cred ca este principala cauza a carierelor scurte in sportul de performanta romanesc. In special cei cu genetic bun prefera sa manance porcarii crezand ca daca nu se ingrasa sau pot trage tare la antrenamente acest lucru va tine la nesfarsit.
Pe mine ma intereseaza sa fiu sanatos pe termen lung, nu sa ating vreun barem de masa musculara sau body-fat (nu particip la nicio competitie), in consecinta aleg pentru mine cele mai sanatoase alimente, reducand la minim chimicalele, proteinele moarte si alte asemenea produse cu care unii se lauda ca se hranesc, ba chiar ii mai indeamna si pe altii.


Care sunt proteinele moarte?
Cele prajite, arse, ultra-procesate.
Stiu ca nu e locul pentru intrebari personale dar daca nu iti este prea personala intrebarea urmatoare te rog sa ne spui si noua : Mai esti in starea de cetoza sau esti doar low-carb fara starea de cetoza si care dintre cele 2 tipuri de diete castiga mai mult respect in fata ta?
Sunt foarte curios de aceasta intrebare.. te rog sa raspunzi.
Aceasta intrebare si-ar avea locul pe forum, in jurnalul meu.
In acest moment probabil ca am iesit din cetoza (nu mi-am mai facut testul), dar mananc low-carb in continuare, cu doar cateva zile pe luna cand mananc si cantitati semnificative de carbohidrati.
Fiecare dieta are avantajele ei si momentele cand este mai potrivita. Cum au si celelalte tipuri de alimentatie (vegana, zone etc.)
Io nu-s un tip prea gurmand… nu ma omor cu mancatul. Mananc cand simt ca-mi cere stomacul si niciodata prea mult. Am 1,84 m si 72 kg. Sunt 90% lacto-vegetarian. Prefer hrana vie. Insa uneori, imi place si pestele. Carnea “mare” o inlocuiesc cu ciupercile. Mmmmm miam miam… ce-mi plac ciupercile ! Am facut o facultate de 5 ani, in care am avut un an si de botanica. Iar inainte de facultate, am lucrat 2 ani la gradina botanica. Astfel ca am invatat sa recunosc multe plante mai mult sau mai putin comestibile, in special ciupercile. (Acasa am o mica sera cu plante exotice, care cuprinde peste 200 specii; le cresc cu multa dragoste).
Multumesc 🙂