Retete sanatoase, gustoase si usor de preparat
De ce sa taiem copacii patriei pentru a scrie carti de bucate cand “netul” pune la un loc in mod activ cunostintele si experientele tuturor?
In aparitia de ieri la Povestiri de Noapte de la Acasa TV am gatit cateva feluri de mancare sanatoase, gustoase, usor si rapid de preparat. Invitata, doamna Doina Ghitescu, a fost foarte amabila si a laudat fiecare “farfurie”. Am scris despre ce inteleg eu prin retete sanatoase. Retetele cu grame, N etape de preparare si ingrediente exotice mi se par nepractice si prefer sa descriu/prepar lucruri pe care le putem incropi fiecare dintre noi, in functie de ce avem la indemana si ce ne place. Eu folosesc foarte putine condimente (deloc in cele mai multe preparate) tocmai pentru a dovedi ca mancarea este gustoasa in starea ei naturala, fara a fi nevoie sa pacalesti papilele gustative cu arome puternice.
Iata ce am avut pe masa in emisiune:
Clasicul somon la cuptor (la temperatura scazuta), broccoli si sosul de usturoi. Eu unul gasesc somonul la abur prea putin gustos si prefer sa merg putin mai sus cu temperatura pentru a obtine o zona mai bine gatita la exterior. Este exclusa formarea arsurii, pentru ca ramanem sub 120 de grade. La sos folosim smantana fermentata (in cazul meu iaurt cu 7% grasime, viu, probiotic, facut artizanal), punem usturoi si patrunjel. Am dat ca alternativa macroul (chiar si cel congelat), heringul, sardinele. Pentru broccoli am folosit o metoda mai simpla de gatit decat steamerul, am fiert apa si le-am tinut doar cateva secunde in ea. Legumele fibroase pot fi mancate si crude, insa, fiind mai greu digerabile, unii dintre noi le suporta mai greu.
Platoul traditional are pastrama de oaie, carnati crud-uscati si branza de burduf. Iarna, aceste alimente sunt absolut naturale in zona noastra si pot fi parte dintr-o dieta low-carb dau ketogenica. Avem insa cateva elemente la care trebuie sa fim atenti: provenienta carnii, modul de preparare (exlcusa prajirea), cantitatile (controlul lor se poate face prin mestecarea foarte lenta a fiecarei inhitituri). In cazul in care avem atata grasime (in special animala) evitam consumul simultan de surse semnificative de carbohidrati (paine, mamaliga, dulciuri, sucuri cu zahar).
Salata de cruditati o folosim pentru aportul de vitamine, minerale, componenta alcalinizanta, antioxidanti. Chiar si langa o friptura plina de toxine si radicali liberi, aceasta salata reuseste sa salveze situatia. Avem si destule fibre, pentru ca in dieta noastra sa nu mai fie necesare cerealele ieftine, procesate, pline de alergeni si calorii inutile.
Pe langa cele de mai sus am avut omleta la cuptor si salata de rucola cu parmezan. Despre gatit am scris si in articolul Cum gatim.
Vai cât de bine arată salata. Observ pătrunjelul, morcovul, nuca, însă mai departe nu mai desluşesc ce conţine… Văd că are şi un sos, deasupra. Super! Unde pot găsi ingredientele («reţeta»)?
–
Mulţumesc
Repet in fiecare articol ca reteta este facuta pe moment, in functie de alimentele disponibile, inspiratie, obiectivele persoanei care va manca si regulile unei nutritii sanatoase.
Deci fiecare fel de mancare e diferit. Sosul este maioneza cu ciuperci maruntite si marar. Pe langa patrunjel si morcov mai era telina rasa. Din ele poti face o salata, combinand dupa pofta inimii.
Mesajul tau…
buna Cristi,
o intrebare ce nu are legatura cu subiectul….am vazut o poza, cu ceva timp in urma, cu un jelly facut de voi. Am luat de la magazinul vostru gelatina si azi m-am chinuit de cateva ori sa fac un jelly de ananas si nu se intareste de loc – am dizolvat gelatina in apa rece , am incalzit-o putin si am pus-o pest ananasul dat la blender cu putina apa si miere, si degeaba…am incercat si fara sa incalesc -doar cu apa rece..poti sa-mi spui cum se face, te rog?
multumesc
Magda, compozitia a fost bagata in frigider, daca e cald in camera se topeste, la fel ca piftia.
Dar ananasul are in el o enzima care descompune proteinele, deci jeleul nu are cum sa se lege. Pentru inactivarea enzimei poti fierbe ananasul inainte, dar asta inseamna sa pierzi din calitatile sale nutritive.
off topic da nu stiam unde sa scriu… Super Cortisol Support mai aduci Cristi? si daca da pe cand?
Pentru astfel de informatii ai formularul de contact de pe http://www.getfitshop.ro si adresa de mail contact la suplimente r0.