Secretul fructelor de padure
Fie ca vorbim de zmeura, fragi, mure, coacaze, afine, agrise ori alte fructe de acelasi gen, avem cateva avantaje majore fata de fructele clasice, gasite tot timpul anului prin magazine (mere, citrice, banane etc.). Pe langa gustul minunat ele sunt mai curate si mai hranitoare decat variantele de plastic, importate de peste mari si tari, coapte pe vapor, tratate cu nenumarate substante toxice.
Mediul de cultura
Mai ales daca sunt “din piata” sau culese din padure sau de pe camp exista sansa de a avea fructe curate, fara pesticide, ingrasaminte, hormoni. Oricum, mai curate decat fructele de plastic importate, care nu contin mai nimic, pentru ca, evident, solul in care sunt crescute este saracit in nutrienti si completat doar cu chimicale. Expunerea la soare, daunatori si intemperii le creste continutul nutritiv (in special in antioxidanti).
Valoarea nutritiva
Aceste fructe au un raport foarte bun de nutrienti/calorii. Adica, pentru o cantitate oarecare de fruct aduc mai multe vitamine, minerale, enzime, antioxidanti si fitonutrienti decat fructele “mari”. Acest lucru le face foarte potrivite pentru cei care vor sa isi tina consumul caloric la un nivel scazut si totusi sa se hraneasca optim. La valoarea nutritiva contribuie si faptul ca sunt culese cand sunt ceva mai coapte decat suratele lor artificiale.
Semintele- secretul
O buna parte din nutrientii valorosi se gasesc in seminte, incluzand aici si grasimi sanatoase, altfel aproape imposibil de gasit in alimentele industriale. De aceea trebuie mestecate foarte bine, sfaramand semintele intre masele, astfel incat sa facem posibila asimilarea acestor grasimi utile corpului nostru.
Pentru o digestie optima fructele ar trebui mancate proaspete, crude, separat de alte alimente. Un moment bun este dimineata, altul este cu 1-2 ore inainte de antrenament. In functie de necesarul de energie personal se pot manca si 1-2 kilograme pe zi, in sezon, avand grija sa reducem aportul de grasimi si carbohidrati din alte surse, dar completand cu proteina de calitate (peste, pasare de tara, vita, oua, iaurt fermentat natural).