Ferma de lapte
Dozatoarele de lapte crud de la Ferma de Lapte din Pantelimon (cunoscuta si drept Fabrica de Lapte) ne sunt deja cunoscute din oras, dar ieri am facut o vizita direct la ferma. Dupa o aventura pe camp (am incercat sa ajungem dinspre Centura) am ajuns intr-un loc prafuit (nu a mai plouat de mult), din pacate foarte departe de asteptarile noastre.
Vacile nu pasteau pe vreun islaz, asa cum ne-am imaginat, ci stateau la gramata in tarcuri si mancau un nutret ce parea a proveni din porumb tocat (posibil sa existe si alte componente in furajarea lor, insa nu am intrebat). Deja este cunoscut aproape oricui (pe baza de logica, intuitie sau studiu) ca laptele (si alte produse de origine animala) are un continut diferit in functie de furaje si modul de viata al “patrupedelor”. Daca vacile mananca iarba verde si stau la soare atunci laptele si carnea lor sunt mult mai bogate in omega 3, vitamina D, vitamina K, iar proportia de grasimi este una mult mai buna.
Mai ales daca ai copii si nu ai rude cu vaci la tara e bine sa-i duci la Ferma de Lapte, pentru a lua si ei cunostinta cu modul in care se produc alimentele. Langa Ferma de Lapte din Pantelimon exista si Ferma Animalelor, o zona curata si frumos amenajata unde putem vedea (din pacate tot inghesuite in tarcuri si mancand acelasi furaj uscat) diverse animale domestice: oi, capre, cai, ponei, porci, bivoli, struti, iepuri, rate, gaini, chiar si arici. Din pacate ele nu sunt de mancare, sau cel putin nu oricand. Sunt momente cand incep sa-i inteleg pe cei care devin vegetarieni sau vegani, imaginea animalelor chinuite imi da si mie de gandit, insa, dupa cateva zile pofta de carne trebuie potolita.
Am sustinut si sustin consumul de alimente sanatoase, produse natural. Din pacate, laptele crud nu se afla printre ele, cel putin nu laptele de vaca, si, oricum, nu la adulti. Da, as manca oricand iaurt sau branza din lapte crud, insa cu conditia sa fie de la animale care au pascut pe camp, nu care au “pascut” porumb, stand in mocirla. De asemenea, as evita laptele de vaca si as prefera laptele de oaie si capra.
Acum, decat sa mancam lapte ultra-pasteurizat (cine stie de cate ori) sau provenit din ferme unde vacile sunt umflate cu hormoni, as alege acest lapte crud de la ferma din Pantelimon. Aceste initiative trebuie stimulate si acesti oameni apreciati pentru ca fac un lucru foarte riscant: incearca sa schimbe aceasta mentalitate de lene si delasare ce a cuprins societatea romaneasca precum o boala incurabila.
Daca va duceti sa luati lapte crud sfatul meu este sa aveti pregatite vase speciale, din materiale speciale pentru pastrearea produselor alimentare, nu “sticle de plastic” (PET-uri) de unica folosinta.


In primul rand felicitari pentru “site” si informatiile furnizate cititorilor….lucrez de aproape 8 ani in domeniul agriculturii organice si vreau sa completez un pic ceea ce ai scris mai sus “Acum, decat sa mancam lapte ultra-pasteurizat (cine stie de cate ori) sau provenit din ferme unde vacile sunt umflate cu hormoni, as alege acest lapte crud de la ferma din Pantelimon ” ESTE OBIGATORIE ADIMISTRATREA DE HORMONI SINTETICI LA VACI, la fel cum este OBLIGATORIE administrarea de ANTIBIOTICE la vaci indiferent daca animalul este sau nu bolnav…. gasirea unui lapte fara aceste componente o putem considera accident (sau noroc chior),si asta fara sa mai discutam despre nutritia lor… pesticide,ierbicide,fungicide,insecticide….. Laptele de vaca nu are nici o legatura cu nutritia si sanatatea umana, credem ca sanatea este ceva normal si firesc,dar uitam ca nu aduce profit,laptele de vaca insa aduce! pentru unii chiar cu multe zerouri in coada.
Foarte buna completarea, insa nu stiu sa existe in Romania aceste obligativitati (se refera si la animalele din gospodariile particulare?), ai numarul legii sau al ordinului de ministru?
Iti garantez ca acele capre de la care noi bem lapte nu sunt tratate sau injectate cu hormoni sau antibiotice si pasc iarba, pentru ca le vad cu ochii mei cand fac asta. Iar laptele lor contine mai multe lucruri utile pentru om si mai putini alergeni decat laptele de vaca.
Folosirea antibioticelor ca promoter de crestere a fost interzisa in UE iar daca ai “sansa” unei vizite oficiale (mie mi s-a intamplat in calitate de student practicant la FMVB) intr-un abator sau fabrica de lapte, se va nega folosirea lor. In unele situatii limbajul trupului spunea altceva. Daca vrei sa fii sigur trebuie sa vezi cu ochii tai (scuzati pleonasmul)!
injectia cu rBST (hormon de crestere bovin) este permisa in cazul animalelor crescute pentru carne?
Foarte interesanta (pertinenta) intrebarea ta.Somatotropina e interzisa in Europa, nu si in SUA.Sunt 2 aspecte mai interesante aici.
1. Se practica exportul spre SUA si importul inapoi in UE, e usor de inteles motivul.
2. Comerciantii de origine araba din Romania (nu bag mana in foc pt toti) mai pun pret pe aspectul religios, dogmatic si respecta cu sfintenie litera legii, asa ca ai sanse sa mananci carne de bovina fara hormoni la astfel de restaurante.
Da, in general prefer carne de “ovine” la restaurante halal, care par sa fie ceva mai sigure din punctul asta de vedere.