Mancare traditionala
Se spune ca mancarea traditionala romaneasca e grea, nesanatoasa. Asta poate si prin prisma faptului ca de sarbatori (cand cei mai multi dintre noi mancam mancare traditionala) se fac abuzuri alimentare grave, multi ajungand chiar la spital umflati cu carnati, paine, sarmale, oua fierte tari, ulei ars; asta ca sa nu mai vorbim de alcool si “sucuri” cu zahar.
Totusi, pentru fiecare fel de mancare exista si versiunile sanatoase, poate si mai gustoase. Versiunile in care coacem la temperatura scazuta in loc sa prajim, versiunile in care uleiul este adaugat la final, cand legumele s-au racit, versiunile fara faina arsa, cu telina in loc de cartofi (salata de “boeuf”), cu mai putina sare dar mai multe ierburi aromatice. Si asta fara inlocuirea porcului cu pui hormonizat si umflat cu “solutie salina”. Daca ai ingrediente naturale, de la tara, gustul lor va fi mult mai puternic si condimentele chimice (delikkt) sau “calirea” in ulei nu vor mai fi necesare.
Am preparat pentru Stirile Kanal D chiftelute la cuptor si legume la abur. Prin coacere, aceste chiftelute raman mai sanatoase, din ele se scurge grasime in loc sa acumuleze (ca in cazul prajirii in tiagie), iar radicalii liberi si alte substante toxice din carnea arsa vor fi in cantitati mult mai mici pentru ca temperatura de gatire este mentinuta cat se poate de jos. Carnea poate fi de porc, vita, oaie sau un amestec intre ele. Se adauga usturoi, ou, verdeata, condimente dupa gust. Cat mai putina sare.
Legumele sunt facute la abur (dar pot fi si “oparite” cateva secunde in apa fierbinte), iar uleiul (de preferat de seminte de in sau canepa) este adaugat cand acestea s-au racit, pentru a-i mentine proprietatile benefice. Combinatia este utila si pentru a fi luata “la pachet”, intr-o cutie speciala.
Comentarii
Mancare traditionala — Niciun comentariu
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>