Margarina e otrava
Unii cer “studii”. A fost nevoie de cateva zeci de ani pentru ca grasimile “trans” sa fie declarate pe etichete si recunoscute unanim drept ceea ce sunt: otrava. Cu nenumarate studii, actiuni, presiuni, sume uriase cheltuite (in special de producatori) dar si cu un alt cost: sanatatea oamenilor care in aceasta perioada au mancat acest produs al industriei, vandut drept aliment. Prin alte tari a fost interzisa.
Materiile prime sunt foarte ieftine, deci pana la pretul “de raft” (pe care cumparatorul ignorant il plateste) exista loc si de publicitate, “lobby” legislativ si manjirea de “vectori de imagine”: vedete, medici. Prin “manjire” intelegem mituirea unor oameni pentru a indeplini roluri malefice: sustinerea unor idei care conduc la boli si suferinta.
Am mancat multa margarina in adolescenta. Era ieftina, accesibila, gustoasa (evident, rezultatul aditivilor) si i se facea reclama. Nu stiam ca e daunatoare sanatatii. Poate de asta am avut ulterior diverse probleme si, indiferent ce am facut, raportul LDL/HDL e unul precar. Dar acum stim ca e otravitoare, pana si jigodiile care i-au facut reclama in trecut sunt nevoiti sa o recunoasca. E posibil sa mai mananc si acum, fara sa stiu, margarina ascunsa prin diverse produse, chiar daca le mananc foarte rar (paine, lactate industriale, sosuri, creme, prajituri, biscuiti etc.).
Asa ca atunci cand producatorii vin si imi spun ca au inventat un nou tip de margarina, sanatoasa, de data asta, la care adauga cine stie ce vitamine sau “omega 3” imi permit sa fiu sceptic si sa nu mai astept inca 30 de ani sa aflu ca si asta era, de fapt, otravitoare. Imi permit sa sustin ca alimentele ultra-procesate de acest tip nu au ce cauta in dieta noastra, indiferent ce spun vedetele sau medicii manjiti cu banii producatorilor. Imi permit sa sustin ca sanatatea inimii se mentine prin miscare, dieta curata si controlul stress-ului. Imi permit sa sustin ca vitaminele A, D, E, acizii grasi omega 3, precum si alti acizi grasi esentiali trebuie sa ajunga in dieta noastra din surse naturale, alimente sanatoase, nu o pasta facuta din ulei de soia modificata genetic, trecuta prin procese chimice nenaturale.
Si imi mai permit sa cred ca cei care acum fac reclama la margarina si o sustin (fie ei publicitari, medici sau pur si simplu persoane ignorante care stiu doar sa repete papagaliceste manipularile din reclame) vor trai ziua cand le va parea rau pentru ce au facut, unii cu buna stiinta, altii din lacomie sau prostie. Imi permit sa cred ca daca suntem fortati sa traim in lumea a treia din punct de vedere economici si social, exista printre noi si oamenii care vor sa iesim din aceasta gaura macar cu psihicul si sa recunoastem Raul acolo unde este, fie public sau in particular.
E amuzant acuma cand imi amintesc ca mai demult cand cautam pe net , nu mai imi amintesc exact ce produse , am dat din greseala de site-ul tau si articolul asta ori era primul ori era printre primele care apareau pe pagina ta , si l-am citit . Pe-atuncea nu stiam nimic de mancat sanatos , adica da , mancam margarina . Si vad tiltul : “Margarina e otrava” , dupaia ceva de genu : “Intoxicatii cu plumb” . Am ramas chiar socat , si mi-am zis ca esti un nebun ce scrie ce-l taie capu , mai ales din moment ce e un blog . Totusi am citit ceva , desi m-o socat , m-o facut curios , dupaia am mai citit prin alte parti , iar la tine , etc , si incepeam sa fac legaturi . Intr-un final mi-am dat seama ca ai dreptate si iarasi am ramas unpic socat :)) . Pot spune ca atunci cand am inceput sa mananc mai sanatos am inceput prin a elimina multe chestii , dar prima si prima o fost sa elimin margarina , surprinzator datorita acesturi articol scris de un “nebun” .
Mersi mult pt asta !
Totusi mi-e ciuda ca n-am stiut asta cand eram mai mic , cand eram indopat si eu cu margarina .
Faci o treaba extraordinara , tine-o tot asa !