Vitaminele scurteaza viata?
Sa lamurim intai un lucru: vitaminele sunt esentiale pentru viata. Ele fac parte din toate procesele care se petrec in organism. Descoperirea vitaminelor a insemnat si vindecarea si prevenirea bolilor care au drept cauza deficientele de vitamine, din care avem cateva exemple notabile: pelagra (niacina), beri-beri (tiamina), scorbut (vitamina C), rahitism (vitamina D). La fel si mineralele. Zi de zi se descopera noi fitonutrienti si antioxidanti care pot preveni diverse boli sau pot ameliora situatii medicale deja existente. Din pacate, studiile pentru a demonstra ca ceva e bun sunt mult mai complicate decat aruncarea unei pietre in balta.
Deci vitaminele, mineralele si ceilalti nutrienti sunt absolut necesare vietii, nicidecum “facultative” asa cum vor sa crezi producatorii de mancare moarta si furaje pentru animale, transformate in “produse alimentare” pentru oameni. Ba chiar unele vitamine si minerale sunt adaugate diverselor alimente procesate, in incercarea de a le reduce nocivitatea. Oricum mancam cu totii aceste suplimente, pentru ca ele sunt incluse in hrana animalelor.
Un asa-zis “studiu” (bazat pe un chestionar, deci mai degraba un sondaj) facut in cazul femeilor in varsta a ajuns sa fie folosit drept “argument” impotriva utilizarii suplimentelor nutritive, chiar daca suplimentele nutritive sunt de mii de tipuri, intre care vitaminele si mineralele ocupa un loc foarte mic. Hiba cea mai importanta a acestor cercetari este ca sunt facute cu intentia de a confirma o premisa, alegand subiectii si metodele de culecere a informatiilor in consecinta. Apoi, in cazul de fata, este normal ca persoanele cu diverse boli (deci si risc mai mare de mortalitate) sa aiba o inclinatie mai mare spre a folosi si suplimente nutritive, pe langa medicamentele obisnuite, care vin cu o serie de efecte nocive. Aceste corelatii si chiar cauzalitati sunt, in general, excluse din “studii”, pentru ca ar infirma ipotezele rau-intentionate.
Excesul de fier este cunoscut de mai multa vreme ca fiind nociv, drept urmare multe suplimente de tip “multi” nu contin fier (in special cele pentru barbati). Deci articolul se refera la “minerale” (de fapt un singur mineral), deci nu la “vitamine”. Din contra, se specifica faptul ca anumite vitamine sunt chiar necesare in cantitati suplimentare la anumite grupe demografice. Asta dovedeste atat nivelul celor care scriu articolele, cat si al celor care se grabesc sa le interpreteze, traducand aproximativ si pierzand pe parcurs diverse cuvinte, cum ar fi “may”, “suggest”, “might”, “potential”, “some cases” cu care lansatorii de informatii false isi acopera spatele.
Unde se termina deficienta si incepe excesul?
Doza zilnica recomandata de vitamine si minerale
Organismele medicale (aceiasi oameni care au acceptat ca noi sa mancam margarina, desi cunosteau faptul ca este toxica) definesc dozele zilnice recomandate din diversi nutrienti (inclusiv vitamine si minerale), doze care “in medie” asigura necesarul pentru evitarea simptomelor de deficienta. Evident, asta nu inseamna doze optime pentru functionarea organismului uman. Nici pe departe. Mai ales ca producatorii de medicamente si suplimente nutritive trebuie sa depaseasca 15% din acest DZR pentru ca un ingredient sa fie listat pe eticheta printre ingredientele active.
Doza maxima tolerabila
Apoi, din fericire, pentru acesti nutrienti se definesc si doze maxime tolerabile, adica dozele maxime care pot fi folosite fara sa apara efecte negative. Ciudat este ca intre aceste doua doze (cantitati) sunt diferente uriase, chiar si de cateva ordine de marime, adica doza maxima tolerabila pote fi si de mii de ori mai mare decat doza zilnica recomandata. Adica organismul nostru are capacitatea sa “lucreze” cu cantitati mult mai mari decat cele strict necesare. Pentru multe vitamine (in special cele din grupul B), exista chiar si situatii in care nu avem o doza maxima, adica sunt sigure la orice doza.
Doza optima
Doza optima de vitamine (sau alti nutrienti) este individuala, in functie de genetic, alimentatie, efort fizic, varsta, stil de viata, stress. Deci nu poti spune ca daca un mineral intr-o anumita cantitate face rau unei femei la menopauza el va face rau si unui copil in crestere sau unui adult care face sport si are o eliminare crescuta din acel mineral.
Suplimentele alimentare sunt de sute/mii de tipuri, a le pune pe toate la gramada mi se pare o dovada de prostie crasa, asta ca sa nu spunem ca e rea-intentie. Evident, unele sunt extrase din produse de origine vegetala/animala, altele obtinute prin procese naturale (in special fermentatie), altele sunt sintetizate pe cale chimica (prin procese mai mult sau mai putin similare cu cele care se petrec in celulele noastre). Unele sunt identice cu cele existente in natura, altele diferite. Unele se asimileaza si lucreaza singure, altele au nevoie de co-factori sau alti nutrienti care sa le ajute sau sa le potenteze activitatea. Dar trebuie discutat fiecare caz in parte, cantarite beneficiile si costurile.
In conditiile in care cei mai multi oameni sunt malnutriti si nu isi ating necesaru zilnic de nutrienti esentiali (real, nu RDA/DZR), a discuta despre “doze prea mari de vitamine” mi se pare un alt act de rea vointa, ca sa nu spun prostie. Sau poate prostie combinata cu rea-vointa. Iar mie mi-e greu sa cred cum un om cu o bruma de cultura poate crede ca “fructele si legumele” crescute in vata si coapte in cutie pot avea acelasi continut nutritiv cu cele naturale, crescute si coapte pe pamant, la soare. Ca sa nu mai vorbim de alimentele procesate, care pierd cea mai mare parte a micronutrientilor.
Iar aceste articole sunt publicate si propagate de aceiasi oameni care ne povestesc despre cat de bune sunt cafeaua si bauturile alcoolice.
Problema pe care o sesizez eu aici este ca exista o perceptie cum ca organismul isi ia ce are nevoie.
Din ce am citit lucrurile nu stau chiar asa, organismul este un sistem foarte eficient care ia aproape tot din ce ingeram.
Indiferent de cifrele efective pe care oricum e aproape imposibil sa le controlezi ramane modul de functionare. Organismul asimileaza cam tot ce mancam si nutrientii sunt folositi in moduri foarte complicate incat stiinta in genereal ramane la exprimari de genul “se pare”, “este posibil sa”. Astfel anumite vitamine, minerale si cine stie ce o mai fi si inca nu a fost descoperit sunt intr-un echilibru foarte complicat si excesul unora blocheaza asimilarea altora, sau lipsa unora opreste posibilitatea de a fi altele folosite. Cum la ora actuala informatiile de incredere sunt putine mi se pare o alegere similara cu a arunca cu zarul atunci cand alegi sa iei un supliment de anume vitamine.
Sunt convins ca in cazul onor carente relevate de analize medicale corecte un supliment pe respectiva lipsa va avea efecte benefice. In rest doar pentru ca speculam noi ca am putea dezvolta carente si sa incercam sa le combatem prin produse artificiale indiferent cat de natural sunt obtinute eu cred ca prezinta o atitudine vecina cu a manca Junk food ca nu ai ce altceva.
Personal as merge mai cu incredere pe consumul de alimente naturale indiferent cat de putin naturale mai sunt azi decat pe consumul de vitamine.
Mai pe scurt nici un supliment nu prezinta garantie ca e bine dozat sau alcatuit in asa fel incat sa-l recunoasca/foloseasca organismul cat timp stiinta la momentul curent este pe la genunchiul broastei in ce priveste nutritia si procesele metabolice. E bine sa fim si proactivi si bine intentionati dar la final totusi e bine sa recunoastem ca mergem la risc si ca nu e greu deloc ca maine sa se dovedeasca ca x supliment este inutil daca nu chiar nociv.
Ce alternative sunt la hrana saracita cu care suntem furajati? Nu cred ca exista, pentru ca suntem 7 miliarde asa ca furajul asta face diferenta intre populatia “bine hranita” din lumea civilizata si malnutritia din tarile africane. Pur si simplu e mai bine sa fii nesanatos decat sa mori de foame.
Ps: Scuze pentru comentariul prea lung.
Faptul ca pentru tine lucrurile par complicate nu inseamna ca sunt si pentru altii.
Organismul intr-adevar are mecanisme de reglare a absorbtiei si nu ia nici pe departe “tot ce ii dam”, cum afirmi tu in mod gresit. Aceste mecanisme sunt diferite de la substanta la substanta (nu neaparat nutrienti), deci a face o afirmatie generala este gresit. Din moment ce pornesti de la aceasta premisa gresita, restul comentariului este si el aberant.
Iar afirmatia ta despre suplimente iarasi dovedeste ca habar nu ai despre ce vorbesti si inainte sa te mai pronunti ar fi bine sa te documentezi serios.
Vorbesti despre “suntem 7 miliarde” de parca ai sta cu toti in aceeasi casa si trebuie sa le dai tu de mancare. Pana una alta eu imi propun sa am grija de mine si de familia mea, iar daca mai multi ar alege cum aleg eu s-ar produce si mai multa mancare sanatoasa, care este foarte posibil sa se produca pentru toata lumea, chiar daca media te induce in eroare spunandu-ti ca nu ai avea cum sa se produca mancare sanatoasa pentru toata lumea.
Apoi, pe forum poti prezenta un jurnal si alimentele pe care le mananci tu, astfel incat sa fii un exemplu pentru noi toti, daca tot ai atatea pareri si tii sa le expui public.
Ma bucur ca ai venit cu aceasta postare care completeza raspunsul tau din comentarii la :,,Pastile: tablete, comprimate, capsule, gelule”/ 5octombrie 2011.
Poate sunt putin off-topic, dar …cam care ar fi reteta descoperirii dozei optime, individula…in linii mari?
Costin, multumesc pentru comentariu, foarte bune observatiile.
VaLee, pentru fiecare nutrient exista studii si experimente care definesc parametrii in functie de care iti creste sau iti scade necesarul, ex: efort fizic, anotimp, alimentatie, nivel de stress, predispozitii genetice. In final determinarea este empirica si o decizie personala (sau ajutata de un expert in domeniu).
Excelent comentariul,bine documentat si din pacate perfect adevarat (nota 10+)… sunt studii facute inca din anii ’40 care demonstraza ca doze mari de vitamine VINDECA boli despre care noi am fost invatati ca sunt incurabile, cancer,diabet…..etc. Sunt studii care inca se tin la “cutie” pentru ca ar afecta grav industria petro-fermaceutica…tocmai de aceea suplimentele de vitamine si minerale care se gasesc uzual in comert au doze si concentratii atat de mici – efect 0. Ca informatie generala pentru cei care citesc si posteaza aici :Hrana se produce si este din abundenta,faptul ca este sarcita,denaturata,modificata genetic…etc, este interesul strict al unora la care se adauga si ignoranta nostra…. sa nu uitam ca anual crestem spre sacrificare(consum) 53 de MILIARDE de animale terestre,in traducere insemna aproximativ 65% din productia de cereale la nivel global. Si ca sa revin la tema, am fost sfatuit de medici(medicina alopata) sa nu depasesc doza de 1.000 mg de vitamina C / zi ” sar putea sa-ti faca rau” …. nici unul nu a putut sa-si sustina afirmatiile sa-mi arate studiile sau macar referintele cu privire la vitamina C… de 10 ani iau vitamina C in doze de 2-8.000 mg/zi fara reactii adverse….. sau faptul ca nu racesc este reactie adversa ??!.
Referitor la vitamine si minerale: De la inceputul anului am inceput sa iau vitamina c si un complex de vitamine si minerale, la mine au functionat chiar foarte bine, cel mai bun exemplu fiind cel cu raceala, n-am mai racit de cand am inceput sa iau vitamine, plus multe alte beneficii
Pentru imunitate vitamina D este mult mai buna decat vitamina C. Vitamina D este mult-hulita de ignoranti, pentru prespunerea ca fiind o vitamina liposolubila am avea probleme cu excesul, “se acumuleaza”, etc. In realitate ai nevoie de mult mai multa vitamina D decat se spune in DZR (care oricum a fost ridicata de curand).
Eram si eu sceptica in ce priveste suplimentarea (mai ales ca multe suplimente contin soia, indulcitori artificiali, gluten si alte mizerii). L-am gasit acum cateva luni pe nenea asta https://www.youtube.com/watch?v=hiGBVDcbFVk Mi-a schimbat parerea si-am cautat vitamina D din ulei de peste (fara gluten, soia si alte mizerii). Am marit doza dupa aproximativ 2 luni. Vreau sa gasesc si o sursa buna de K2 (inca nu stiu daca MK7/MK7, am citit atat de multe chestii care se bat cap in cap. Plus ca as vreau sa evit extractul de natto pentru ca nu ma impac cu soia. Stiu ca teoretic K2-ul se ia din unt, ficat, unele branze (Gouda ar fi o sursca, o gasesc in UK unde locuiesc) si galbenus (bine, toate astea de la animale hranite nu cu grane). Diferenta o vad si o simt (Veganismul mi-a adus o acnee uratica, eu neavand probleme cu tenul inainte, nici macar in zilele adolescentei. Mi-am crescut si doza de Vit A, am renuntat la dieta vegana/vegetariana si e foarte bine.)
In soia gasim si substante utile, ma gandesc inclusiv la vitamina E, lecitina, sunt probabil mai multe.
Chiar si acei fitoestrogeni sunt utili la menopauza, se pare.