Suc de mere
E la moda sucul de mere. Adica apa cu zahar. Orice produs acum primeste o eticheta pe care scrie “natural”, publicitate cat cuprinde si, adaugat putin snobism atat de caracteristic romanilor, avem tabloul complet. Alimente banale, fara beneficii nutritionale semnificative, sunt vandute drept mari minuni capabile sa vindece boli si sa opreasca razboaiele de pe planeta.
Stim ca fructele contin fructoza, zaharul din fructe. Pe langa fructoza putem gasi si o oarecare cantitate de zahar, glucoza, fibre (carbohidrati nedigerabili), vitamine, minerale, antioxidanti. Cu cat fructul este mai mare, cu atat cantitatea de energie (fructoza) este mai mare, raportata la continutul de nutrienti esentiali (zaharul NU este un nutrient esential).
Problema cu fructoza: desi este un substrat important pentru sinteza de grasimi (adica ingrasa) nu ofera senzatie de satietate. Din moment ce continutul de fibre in suc este neglijabil, acea cantitate de fructoza ajunge rapid in ficat si, daca ai mai mancat ceva in ziua respectiva, se va porni depozitarea de grasime. Bei 2 litri de suc de mere iti va fi la fel de foame ca inainte, deci vei ajunge sa mananci mai mult decat ar trebui, deci exista riscul sa te ingrasi.
Apoi, pasteurizarea distruge o buna parte din vitamine si enzime, pierzand astfel singurul avantaj al unui astfel de suc. Vitamina C poate fi adaugata ulterior pentru conservare (sub forma de acid ascorbic, identic cu versiunea naturala). Dar pot fi adaugate si alte chimicale. Otetul de mere este un simplu otet, fara avantaje fata de otetul din vin (natural, bineinteles, fara sulfiti si acid acetic obtinut pe cale industriala).
Da, e mai bine sa bei suc de mere (fie el oxidat si pasteurizat) decat “bauturi racoritoare” facute cu apa, zahar si chimicale, insa ar fi mult mai bine sa mananci merele intregi. Daca tot bei suc de mere, macar bea o cantitate limitata (un pahar), nu o sticla. Sunt de preferat produsele de origine autohtona, chiar daca nu stim cat de curate sunt fata de variantele importate, aproape intotdeauna mai chimizate si facute din concentrat ultra-pasteurizat, mort.
Pentru mai multe detalii citeste articolul despre Sucuri de fructe si legume.

Pingback:Îți place sa bei suc de mere? Sigur nu știai ASTA | Stiri Online Cotidiene