De la 23.00, la Romania TV, despre mezeluri
De la 23.00 la Romania TV, despre mezeluri.
Carnea procesata pare sa fie responsabila pentru multe din problemele puse in seama dietei omnivore. Eu am inclus mezelurile intre Cei cinci NU, alimente care ar trebui consumate doar in cazuri exceptionale.
Mezelurile traditionale erau concepute pentru a imbunatati gustul si chiar valoarea nutritiva a produselor din carne, de multe ori completandu-se reciproc. Un exemplu clasic este parizerul, a carui reteta continea carne de vita de cea mai buna calitate si grasime de porc. Cand s-a inventat reteta, grasimea de porc putea fi considerata chiar sanatoasa, avand in vedere cum erau crescuti porcii. Acum parizerul este o pasta amorfa, cu un continut de carne extrem de redus (in cele mai multe cazuri in jur de 10%), dar cu un continut de sare, aditivi si chimicale urias.
Hamburgerii si shaorma, desi nu intra in categoria “mezeluri”, sunt tot carne procesata, cu diferenta ca prepararea termica este mult mai daunatoare, pentru ca temperaturile sunt mult mai mari, aparand denaturari ale substantelor continute (inclusiv a celor naturale), cu rezultatul bine stiut: cresterea riscului de boli degenerative si cancer.
Buna seara Cristi!
Crezi ca poti vorbi un pic in cadrul emisiunii de diseara si despre “afumarea” mezelurilor asa zis traditionale cat si despre includerea gresita a diferitelor tipuri de mezeluri (cel mai des crenwurst si salam) in menurile gradinitelor ? Multumesc mult!
https://www.cristianmargarit.ro/2011/12/dieta/meniu-de-gradinita
Multumesc de raspunsul prompt, insa stiam articolul respectiv.