Sa mancam apa
Anul acesta am experimentat ceva interesant atunci cand am calatorit: in loc de pachetelul obisnuit si bidonul cu apa mi-am luat la mine mai multe legume. Urmand cateva sfaturi din “The water secret” a doctorului Murad (nu toate, pentru ca are si americanisme gresite), am reusit sa optimizez si aportul de nutrienti in conditiile in care o vacanta sau o drumetie presupune, in general, consum de dulciuri si junk food, pentru ca ele iti sunt prezentate la tot pasul.
Deshidratarea e o problema comuna atunci cand esti in deplasare, in special vara. Caratul sau cumparatul unui bidon cu apa este solutia clasica si o recomand calduros (ca tot e canicula). Totusi, multe vegetale contin 80-90% apa si hidrateaza chiar mai bine decat apa obisnuita pentru ca vin si cu minerale iar apa este “livrata” temporizat corpului evitand inducerea diurezei (productia de urina) sau a transpiratiei.
Daca sunt reci, legumele isi pastreaza bine si temperatura, ajutandu-te cu termoreglarea. Pentru asta ele trebuie sa fie doar cu putin mai reci decat mediul ambiant, nu congelate, cum se intampla cu apa foarte rece, care in loc sa iti raceasca interiorul corpului va induce termogeneza si deci iti va fi si mai cald.
Prezenta vitaminelor, antioxidantilor si fitonutrientilor este un avantaj major fata de consumul apei simple. In special daca te expui la soare sau faci efort fizic (chiar si mersul pe jos cateva ore) este important sa iti protejezi corpul de radicalii liberi si inflamatia care iti pot afecta starea de bine.
Mineralele din legume ajuta la inlocuirea celor pierdute prin transpiratie, previn crampele si te mentin intr-o stare de hidratare optima. Magneziul ajuta la prevenirea crampelor si durerilor musculare. Pot fi completate si cu nuci, seminte, alune.
Prefer: castraveti (gust bun, multa apa, practic zero calorii), andive (pentru a stimula detoxifierea si secretia de bila), morcovi (foarte satiosi, dulci si protejeaza pielea de actiunea ultravioletelor), avocado (grasimi sanatoase, efect antiinflamator, satios), lamaie (nelipsita, antioxidant- o storc in bidonul cu apa sau peste avocado), germeni (antioxidanti, pH alcalin). Evitam vinetele si ardeii (efect inflamator la cei sensibili).
Am avut mai putine fructe din cauza cantitatilor mari de fructoza si a faptului ca nu tin de foame, spre deosebire de legumele fibroase, care ofera o senzatie de satietate mai mare. Fructele au si capacitatea de a fermenta sau a induce tulburari digestive, de care chiar nu ai nevoie cand esti in vacanta. Ananasul are enzime proteolitice, deci a fost inclus in ecuatie, mai ales ca l-am gasit gata curatat.
In functie de buget putem adauga si nuca de cocos proaspata, pentru aportul de grasimi sanatoase si energizante, celebrele trigliceride cu lant mediu.
Exista si teorii care spun ca apa “structurata”, cuprinsa in celulele vegetale din plantele crude si proaspete este mult mai utila corpului decat apa “deranjata” de robineti, metale si alte artefacte moderne. Cu conditia ca plantele sa fie crescute organic, fara pesticide, altfel vom inghiti si chimicale toxice, de care nu avem nevoie.
imi poti spune,te rog,ce inseamna “efect inflamator la cei sensibili” .ce semne induce?pot spune ca manac rosii zilnic,cam 4-5 bucati,fresh sau la cuptor,si am citit ca si rosiile sunt puse in lista alimentelor cu efect inflamator.rosiile sunt din gradina mea,de aceea si mananc la greu.in rest,foarte rar.rosiile le manac cu alte legume,nicidecum cu branza sau carne.multumesc
Cele de gradina au mai putine pesticide si mai multe substante utile (carotenoizi etc.) insa si efectul inflamator e tot acolo: https://www.cristianmargarit.ro/2009/09/dieta/solanacee Pornind de acolo poti continua cu “gogu”.