Alimente de baza
Despre “alimente de baza” de la 20.00 la Activ FM (www.activefem.ro sau 92.7 in Bucuresti).
Pe langa voucherul de 150 de lei oferit de www.suplimente.ro, cele mai interesante 5 intrebari vor primi si cate o invitatie pentru doua persoane la Wellness Show 2012, unde eu voi sustine 4 seminarii de nutritie si viata sanatoasa.
Ieri am abordat acelasi subiect, de la 17.00 la Traieste Sanatos cu Simona Balanescu, pe Antena 2, despre “Alimentele de baza”.
Emisiunea poate fi urmarita pe http://antena2.ro/emisiuni/traieste-sanatos
Temele abordate vor fi:
Ce inseamna alimente de baza?
Alimentele de baza sunt acele alimente care aduc cea mai mare parte a nutrientilor si caloriilor intr-o dieta. Agricultura si industria alimentara au restrans alegerile pe care le putem face la doar cateva materii prime procesate in diverse feluri, alimentele naturale fiind disponibile intr-o cantitate din ce in ce mai mica si o diversitate din ce in ce mai restransa. “Grosul caloriilor” vine deci din zahar, amidon (faina) si uleiuri.
Care sunt alimentele de baza in tara noastra?
In tara noastra alimentele de baza sunt faina alba, uleiul rafinat, zaharul. Deci alimente ultra-procesate, ieftine, dar dovedit daunatoare pentru sanatate. Ajutoarele pentru saraci, avantajele fiscale (reduceri de taxe), ingredientele din fast food sunt constituite in mare parte din aceste trei ingrediente. Pana si reteta de covrigi este “apa, faina alba, ulei, zahar, sare”.
Care au fost alimentele de baza de-a lungul istoriei umane?
In istoria de milioane de ani, omul si stramosii sai genetici au avut diete diverse, noi mostenind capacitatea de a asimila si a folosi nutrienti atat din plante cat si din animale (inclusiv insecte, moluste). Omul a avut o dieta locala si sezoniera, cu foarte mici exceptii (conservarea naturala a unor alimente prin uscare, fermentare, congelare).
Care sunt alimentele de baza in alte zone ale lumii?
Sursele de nutrienti in alte zone ale lumii depind si de nivelul de dezvoltare al acelor societati, in societatile avansate intalnim o diversitate mare si alimente de calitate intr-o proportie mai mare, in timp ce in tarile sarace sau in cazul paturilor sarace alimentele de baza vor fi tot o sursa de carbohidrati rafinati (cereale, tuberculi, zahar) si grasimi procesate. In trecut, alimentele de baza erau dictate de contidiile climatice si geologice: zone unde se consuma predominant anumite grupe alimentare (carne si lactate- pastori), peste (pescari), leguminoase (soia, fasole, naut), cereale (porumb, grau, orez), tuberculi, fructe etc.
Care sunt caracteristicile unei alimentatii sanatoase?
Alimentatia sanatoasa este densa micronutritiv, cu alimente crescute natural (cu mai putine toxine), minim procesate, bogata in proteine de calitate, grasimi sanatoase (omega 3). Aceste alimente sunt relativ scumpe atunci cand au o calitate buna, necesitand pastrare in conditii speciale (temperatura, umiditate) si timpi mai mari pentru preparare.
Care ar trebui sau ar putea fi alimentele de baza in Romania?
Tara noastra ofera o diversitate relativ mare de plante si animale care pot fi folosite ca hrana, inclusiv ierbivore hranite cu iarba (deci carne si lactate de calitate), fructe de padure, nuci si seminte, legume diverse. Mitul dietei scumpe este infirmat de cei care aplica regulile economice valabile pentru orice tip de achizitie. Taxa pe fast food ar trebui, evident, regandita.
Care sunt avantajele acestor alimente fata de cele considerate acum de baza?
Avantajele se reflecta in folosirea optima a resurselor naturale, prevenirea bolilor omului modern, diversitate si satisfactie culinara mai mare.
In ce masura trebuie sa mancam doar alimente locale? E adevarat ca cele importate nu sunt la fel de utile?
Baza dietei ar trebui sa o reprezinte alimentele locale si consumate in sezon, pentru un maxim de nutrienti cu minim de costuri (transport, depozitare, procesari etc.). In Romania exista un deficit de iod in sol, iata de ce alimentele strict locale nu sunt intotdeauna si cele mai bune, existand necesitatea completarii lor cu importuri.
Care dintre alimentele de import sunt considerate utile?
Pestele oceanic si fructele de mare, citricele, nuca de cocos, diverse condimente pot completa dieta “locala” cu nutrienti esentiali si foarte utili pentru o dezvoltare optima, fizica si intelectuala.
Alimentatia traditionala, mit sau realitate? Ce inseamna traditie pentru noi?
Alimentatia traditionala este o himera. Diferentele intre zone si de la o perioada la alta sunt semnificative. Traditiile stravechi privind cultivarea, prepararea si conservarea alimentelor pot fi utile si in zilele noastre, insa prajirea, frigerea (gratarul), consumul cerealelor moderne sunt excluse intr-o dieta moderna inteligenta.
Comentarii
Alimente de baza — Niciun comentariu
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>