Pseudo-interviu cu un… bancher
Iata cateva intrebari pe care mi le-a adresat pe mail un prieten (bancher), cred ca raspunsurile sunt utile si altor cititori:
1. Deci lactate si cereale sterse de pe lista cu mancaruri. din pacate insa foarte multe alimente contin extrase din cereale (mai ales sirop de porumb), deci daca ar fi sa urmez sfatul, ar trebui sa elimin 80% din alimentatia curenta.
Da, probabil ca ar trebui sa elimini cea mai mare parte din ceea ce tu consideri acum ca fiind alimente de baza. Chiar daca in jur vezi oameni care isi distrug sanatatea, alegerea e la tine. Ai cunostintele economice pentru a intelege cine iti da sa mananci si apoi pentru a-ti face un pachetel cu mancare sanatoasa.
in fine, eu deja ma consider o cauza pierduta, nu stiu in ce masura as putea sa imi schimb raducal obiceiurile culinare, dar macar pt. pitic…pe scurt :
Gusturile, obiceiurile si preferintele culinare se reeduca. Da, pentru copil merita facute eforturi, pentru ca el depinde de voi. Da, tine de organizare si da, exista oameni ocupati care mananca sanatos, inclusiv la micul dejun.
a. care sunt alimentele cu interzis clar
b. care sunt alimentele cu “must eat”
c. care sunt alimentele tolerabile
Restul, ca exceptii.
de aici incolo, niste pareri / intrebari mai putin presante 🙂 sunt doar pareri – ai o viziune asupra lumii foarte diferita de ce stiu eu si prin urmare simt nevoia sa asimilez (compara, daca vrei, cu absorbtia materialului genetic din mancare, doar ca la nivel psihic, nu fizic)
Da, am o viziune diferita de cea comuna, dar imi place sa cred ca e rezultatul a peste 10 ani de documentare serioasa, studiu, experienta personala si a celor cu care am lucrat, pe langa memorie, intuitie, inteligenta si imaginatie. Si peste toate, o misiune. Adica toate astea mi-au fost date cu un scop. Si acela nu e de a vinde amfetamine, margarina, paine prajita, zahar sau altele asemenea.
2. mi se pare intersant ca incerci sa te impotrivesti evolutiei. pe termen scurt, e o idee buna, in sensul ca, asa cum ai zis, nu vrei sa fii intre cei 999 care mor. DAR perceptia asta cred ca are sens doar daca mergi pe ideea de ciclicitate, asta presupunand ca intr-un orizont de timp relativ decent oamenii se vor intaorce din nou spre mancarea sanatoasa. pentru ca altfel, in mod inevitabil, copiii sau copiii copiilor tai se vor trezi intr-un bol separat de lume din care nu vor mai putea iesi (asa cum ai spus, daca peste 100 de ani toata lumea va manca doar hamburgeri si ulei, nepotii tai vor trai intr-o gospodarie in care isi vor produce singuri absolut toate alimentele, rupti de restul lumii?)
Nu ma impotrivesc evolutiei ci imi protejez sanatatea si refuz statutul de cobai. Ne intereseaza ce putem face pentru noi, in orice era exista oameni care mananca bine si sanatos, respectiv cei apropiati de natura sau cei puternici, bogati si/sau inteligenti. Mancarea de 5 stele e diferita de cea de fast food prin cateva caracteristici esentiale, care tin de originea ingredientelor, modul de preparare si asociere, proportiile de nutrienti. La fel, exista si o medicina de lux, accesibila paturilor instruite (in mare parte elita conducatoare a lumii si asociatii lor), foarte diferita de medicina pentru clasa muncitoare.
Oricum traiesti intr-o “bula” (cultural, social, economic), iti lipseste doar partea de alimentatie sanatoasa. Alimentele sanatoase pot fi produse si de altii, nu doar de tine insuti.
3. oamenii au trecut prin 3 stadii – culegatori, vanatori si cultivatori. sunt absolut convins ca in stadiul de culegatori nu culegeau doar mere si pere, ci tot ce se putea manca (prin urmare, erau chiar si necrofagi)
Bineinteles, mai ales ca nu existau mere si pere, ele aparand mult mai tarziu (doar de cateva mii de ani). Iata aici cateva idei (cu titlu de ipoteze care suporta imbunatatiri) despre ce au mancat stramosii nostri. Chiar daca esti urmasul agricultorilor, materialul genetic este aproape identic cu al primilor oameni. Da, exista si “imbunatatiri” si o evolutie in desfasurare, dar pana iti vei face teste genetice complexe cred ca e mai bine sa fii prevazator.
Totusi, noi nu mai suntem omul primitiv.
4. e adevarat ca eu, ca roman, de n’spe generatii pe aceste meleaguri, nu pot sintetiza ca lumea elementele din alimente care nu sunt originare din zona asta? sau e doar un alt mit?
In primul rand faptul ca esti de multe generatii aici este un mit. Cei mai multi dintre noi suntem un mix genetic foarte divers. Apoi, alimentatia s-a schimbat radical in urma cu cateva mii de ani (revolutia agrara), apoi in ultima suta de cateva ori, fiind la o distanta extrema de alimentatia naturala. Pana si porumbul de care vorbesti in primul paragraf este venit acum doar 400 de ani. Graul pe care il mananci are vreo 40 de ani si este neurotoxic.
Dieta locala are avantajele ei, dar si limite (ex. solul tarii noastre contine prea putin iod).
Comentarii
Pseudo-interviu cu un… bancher — Niciun comentariu
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>