Procentul de grasime din corp
Nivelul de grasime din corp (procentul de grasime) este un indicator mult mai bun pentru sanatate decat greutatea, indicele masei corporale sau chiar perimetrul taliei.
Ne propunem deci, ca prin antrenamente si nutritie inteligenta sa reducem procentul de grasime din corp, atat prin cresterea masei musculare (sau mentinerea ei la un nivel cat mai bun) cat si prin reducerea procentului de grasime din corp spre zona minima de “sanatate” (15-20% barbatii si 20-25% femeile) sau chiar mai jos, la cei care fac sport de performanta.
1. Prin ce modalitati, tehnici, aparate, calcule se pot face aceste masuratori?
Nivelul de grasime din corp (body fat percentage) se poate evalua si masura prin mai multe metode, unele foarte simple, la indemana oricui, altele sofisticate, care necesita aparatura complexa si laboratoare cu specialisti inalt calificati. Metodele pot fi de la cele mai simple (cantariri, masuratori cu centimetrul sau sublerul special) pana la cele mai complexe (RMN sau rezistenta electrica).
2. Care este acuratea in cazul acestor masuratori/evaluari?
Chiar si pentru cele mai rudimentare metode acuratetea este suficient de buna astfel incat sa fie utile pentru persoanele care vor sa arate bine si sa fie sanatoase. Ne intereseaza si evolutia in timp, nu doar valorile absolute si erorile de masurare, care pot fi reduse la minim prin efectuarea a 2-3 masuratori (eventual prin metode diferite) si retinerea unei medii.
3. In functie de rezultatul masuratorilor cum ne adaptam antrenamentul fizic? Exemple.
Persoanele cu o masa musculara mica si un procent de grasime mare trebuie sa puna accentul pe cresterea masei musculare prin exercitii de intensitate medie-mare (pentru nivelul lor de pregatire, evident). In general abordarea nutritionala merge spre cresterea proportiei de proteine si grasimi sanatoase, completate de fibre, in detrimentul carbohidratilor rafinati.
Persoanele cu un nivel de grasime relativ redus, dar o masa musculara mare se pot axa pe antrenamente de tip “cardio” mai lungi si mai frecvente.
4. Ce consumam inainte si dupa antrenamente?
In slabire ne propunem folosirea grasimii de rezerva ca sursa de energie deci e indicat sa reducem aportul de carbohidrati si grasimi din surse alimentare, in special inainte de antrenament. Ramanem deci la proteine, grasimi sanatoase si fibre. Cea mai eficienta ardere a grasimilor se face la un antrenament “pe burta goala”, evident, dozand efortul si tinand cont de caracteristici individuale (predispozitia la pierderi de masa musculara, de exemplu). Daca antrenamentul este seara, indiferent de tipul sau, va trebui sa avem si o masa inainte de culcare, de preferat cu proteine slabe, fibre si cat mai putini carbohidrati.
Comentarii
Procentul de grasime din corp — Niciun comentariu
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>