La money.ro despre toxinele din mancare
Toxinele din mancare sunt inevitabile si chiar necesare. Desi exista mai multe categorii de toxine in mancare, preocuparea noastra este spre evitarea celor puse de “mana omului”, in special prin procesari si prepararea alimentelor.
O parte din ele au chiar efecte benefice in cantitati mici (substante utile cu prag de toxicitate scazut sau prin inducerea unor adaptari epigenetice).
Iata si cateva exemple foarte simple, cu alimente care par “in regula” dar care ascund pericole. Exista si alimente ultra-procesate, care contin nenumarate toxine si pe care este bine sa le evitam cu totul.
In general, toate alimentele ultraprocesate sunt periculoase. Chiar si alimentele de baza intra in aceasta categorie. Faina, zaharul, uleiurile- in cantitati mici pot fi incluse intr-o dieta sanatoasa, dar in dieta omului modern ele se afla intr-o proportie atat de mare incat nu mai este loc pentru alimentele sanatoase.
Painea- contine lectine si gluten (o proteina cu efect alergenic si psihotrop)- in mod natural. Coaja de paine are produsi ai reactiei Maillard, cu potential cancerigen si neurotoxic (ex. acrilamida). Urmele de pesticide sunt si ele prezente.
Mezelurile- pe langa concentrarea poluantilor din furaje, prezenti in carnea industriala avem si aditivii alimentari.
Lactatele industriale au un profil diferit de cele obtinute prin pasunatul rumegatoarelor, apoi se adauga omogenizarea si pasteurizarea- cu riscuri pentru ficat si aparatul cardiovascular.
Untul de arahide: aflatoxina (produsa de mucegai, una dintre cele mai toxice substante) nu se distruge complet prin prajire, iar adaugarea de ulei de seminte de bumbac poate induce sterilitate si alte probleme de fertilitate la barbati. Hidrogenarea grasimilor (si chiar interesterificarea) le face daunatoare sanatatii.
Pastranacul contine psoraleni, care dau fotosensibilitate si sunt cancerigeni si mutageni.
Solanaceele (cartofi, rosii, ardei, vinete) vin cu solanina. Se pare ca la 3-4 kilograme de gogonele poate interveni chiar moartea.
Bananele- pe langa pesticidele folosite in cultivare, bananele retin din mediu un izotop al potasiului cu o radioactivitate mai mare decat gasim la alte alimente. La fel si nucile de brazilia (radium).
In concluzie, trebuie sa cautam alimente produse cat mai natural, curate, sa le preparam in mod optim, avand o diversitate cat mai mare. Astfel, potentialele toxine vor fi in cantitati suficient de mici incat sa obtinem de la ele chiar o reactie pozitiva si nu boli sau moarte prematura.
Despre toate acestea in reportajul de la money.ro, de la ora 20.00
Sunt foarte utile si interesante articolele tale… dar si deprimante! Mai ales pentru o mama care se gandeste cate lucruri nocive ii da copilului ei de un an jumate, chiar daca se straduieste sa ii ofere alimente considerate, in general, sanatoase.
Bananele, magiunul (de casa, fara zahar, din prune din livada), cerealele integrale, branza de vaci, painea… Toate astea se regasesc in meniul copilului meu. Incerc sa le reduc dupa ce am citit aici pe site, dar nu le pot suprima. Chiar ii plac, nu i le dau cu forta. Incerc sa ma consolez cu gandul ca nu ii dau zahar, junk (biscuiti, pufuleti etc) sau ca multe din celelalte alimente (multe din legume, carne de pui) sunt din surse relativ curate, cum ai spune tu. Totusi, de cate ori ii pregatesc ovaz cu banana si lapte, cum ii place ei, ma intreb daca masa respectiva e doar balast de care, sa speram, se va descotorosi fara pagube mari pentru sanatate sau chiar e hrana adevarata care sa imi ajute copilul sa creasca sanatos.
Dincolo de deprimarile mele poate, uneori, exagerate, iti multumesc ca ma faci sa imi pun intrebari.
Maria, eu mi-am dorit sa transmit mesajul ca desi chiar si cele mai banale alimente au in ele toxine, exista si metode prin care sa ne ferim de ele. Faptul ca sunt peste tot ne ajuta sa acceptam situatia si sa luam masurile pe care le consideram utile. Si noi mai mancam cateodata zahar, banane sau derivate din cereale, doar ca ele raman in cantitati cat mai mici.
Ideea este sa pretuim viata, timpul si natura.