Despre alimentatia copiilor si meniuri de gradinite
Am vorbit la “Ai grija de tine” cu Carmen Bruma la Realitatea TV, 2 iunie ora 9.00 despre dieta copiilor si meniurile de gradinita.
Inregistrarea aici, minutul 37:10 http://www.realitatea.net/emisiuni/ai-grija-de-tine.html
Eu consider dieta vegana la copii o forma de abuz. Natura omului este omnivora (stiu, stiu, “vaca mananca iarba si uite ce mare e”) si se descopera noi si noi substante utile in dezvoltarea creierului, gasite doar in alimente de origine animala. Daca la adult (sau chiar adolescentul care poate decide pentru el) alegerea alimentatiei este o alegere sau un drept pe care il respect, la copil cred ca datoria noastra este sa obtinem un om cat mai bun, inteligent si sanatos, nu doar palid. Desigur, asta nu inseamna sa-i dai mici si gratare, hamburgeri si hot-dogs, cum imediat sar de fund in sus diversi psihopati. Studiul China este o farsa.
Am cunoscut mame care “triseaza” regimul de slabire cu junk food-ul pe care il au in casa “pentru ala mic”. Am intalnit mame care prefera sa isi lase copilul pe mana cofetarilor si patiserilor in loc sa ii trimita la scoala cu un pachetel bine gandit. Exista peste tot reclame pentru lapte si cereale, dar pentru cine vrea mai mult decat sa fie o alta vita de munca exista solutii mult mai inteligente.
Diversificarea este foarte importanta pentru ca acum i se stabilesc preferintele culinare. Daca ii dai “borcanase“, cereale, zahar si junk, asta va fi tentat sa manance toata viata. E important sa aiba acest start bun si macar in masura posibilitatilor sa minimizam cantitatile de toxine pe care le mananca.
Meniurile de gradinita sunt dezastruoase de cele mai multe ori, chiar si la asa-zisele gradinite “bio”. Da, ele sunt ceva mai bune pentru copii insa nicidecum la nivelul la care noi ne hranim copilul acasa. Exista limitari legate de costul unui meniu, capacitatea bucatarilor sau firmelor de catering de a veni cu retete sanatoase. Chiar si campaniile de curatare a meniurilor de gradinita au adus tot dulciuri si fainoase in exces. Doar presiunea si interventiile parintilor educati fac meniurile sa fie mai bune, asa ca actionati, nu mai asteptati ca lucrurile bune sa se intample de la sine!
Nu, copilul nu “are nevoie” de dulciuri sau zahar (am inteles ca mai exista inca pediatri care prescriu apa cu zahar copiilor). Nu are nevoie sa fie conditionat prin recompensa dulce, pentru ca mai tarziu isi va oferi singur acea recompensa si va avea de suferit.
Educatia alimentara astazi devine o chestiune de supravieturie si viitorul nostru depinde de asta. Lasati alte activitati nefolositoare si concentrati-va pe ce este cu adevarat important.
Buna. Povestea mea e lunga. Fetita mea a fost depistata la nastere cu hiperfenilalaninemie, inca asteptam diagnosticul final. Este o forma de fenilcetonurie, pku. Are acum aproape 7 luni, am inceput diversificarea la 6 luni cu fructe. Doctorul nostru doreste sa vada reactia Inei la alimentatie normala si urmeaza sa ii dam si carne cam intr-o luna. Eu as dori totusi sa fiu precauta. Ati putea sa imi dati un sfat care tip de carne e mai scazuta in proteine, cum ar trebui gatita sa mai scap de proteine, ar trebui sa cantaresc carnea inainte sau dupa gatire pt a estima cant de proteine, ar fi mai bine sa fierb carnea separat de legume si doar sa o adaug…sunt o groaza de nelamuriri…multumesc
Buna, nu am competenta pe aceasta zona, dar pot sa spun ca sunt alte mamici in situatii similare si folosesc scheme de completare a alimentatiei cu aminoacizi.
Continutul de proteine si chiar profilul de aminoacizi al alimentelor este in diverse tabele, eu recomand sa cautati in baza de date USDA.
Gatirea nu scade continutul de proteine.
In general (daca nu se precizeaza altfel) cantitatile sunt date pentru alimentele nepreparate.