Despre germeni si vlastari
Se studiaza potentialul benefic al acestora si ele sunt incluse, de obicei, in suplimente nutritive (pentru comoditate, gust imbunatatit, efect singergic cu alte ingrediente). Se pot vedea, de exemplu, referintele pentru articolul de pe wikipedia despre germenii de broccoli. Germenii si vlastarii ofera in mod concentrat beneficiile unor cantitati mari de fructe si legume.
Pe langa elementele benefice (macronutrienti, vitamine, oligoelemente, fitonutrienti etc.) semintele contin si antinutrienti care tin “blocata” forta vitala, lasand planta sa se dezvolte doar cand conditiile devin prielnice (temperatura, umiditate). Cand germinam semintele aceasta “forta vitala” este eliberata, crescand rapid cantitatile de vitamine (ex. vitamina E in graul incoltit), enzime (ex. SOD in orzul verde), fitonutrienti (ex. glucorafanin in germenii de broccoli, de 20 de ori mai mult decat in planta matura), antioxidanti si chiar aminoacizi liberi. Fibrele si acizii grasi sufera transformari care ii fac mai usor de asimilat. Creste si biodisponibilitatea mineralelor, scade aciditatea (efect alcalinizant). Cele expuse la soare includ magneziul in clorofila, aducand beneficii suplimentare. Ii putem apoi consuma ca atare, in salate, sub forma de suc sau chiar sub forma de suplimente nutritive. Probabil cateva linguri din fiecare sunt suficiente pentru a obtine efectele benefice.
Exista firme specializate care aduc pe piata germeni si vlastari proaspeti care sunt, din pacate, foarte perisabili, asa ca formele cele mai comune sunt cele uscate, capsule sau pudre care se amesteca in apa ori iaurt. Desigur, cei mai organizati dintre noi isi vor creste acasa aceste alimente miraculoase, ce-i drept, fiind nevoie de rabdare si experienta.
Exista si germeni mai putin utili sau chiar periculosi, cum sunt cei de leguminoase (mazare, fasole), pentru ca se pot crea si substante cu potential daunator (aminoacidul l-canavanina). Germenii si vlastarii proaspeti pot avea pentru multi un gust neplacut, dar care poate fi mascat prin amestecarea cu alte ingrediente, de preferat tot proaspete si verzi.
Testez in aceasta perioada si un produs complex cu germeni, vlastari, alge. Va tin la curent.
Buna Cristi…cam care e “termenul de valabilitate” pentru germeni?Eu am cumparat dintr-un hypermarket si am uitat de o caserola in jur de o saptamana, poate chiar 2 in frigider si doar mi s-a parut mie ca au mai crescut un pic..dar cam atat.
L-as evalua dupa starea lor. Daca se degradeaza vizibil sau isi schimba mirosul (in special la brasicacee- brocooli apare mirosul de sulf).
Buna,imi doresc foarte mult sa slabesc dar nu stiu cum si ce trebe exact sa fac crezi ca ma poti ajuta? Multumesc