RSS-icon
Acasa » Jurnalul meu » Vizita la fabrica de iaurt

Comentarii

Vizita la fabrica de iaurt — 10 comentarii

  1. Daca folosesc lapte si nu lapte praf din China, banuiesc ca nu poate fi prea greu pentru ei sa scrie pe eticheta procentul de lapte praf folosit.

    Ce cauta in iaurtul simplu, nu cel cu fructe, gelatina, guma de guar, guma lacustei si amidonul modificat? Cumva provin tot din lapte?

    Si, in al treilea rind, de ce o cutie de iaurt uitata intr-un dulap o saptamina nu isi continua procesul de fermentare? De ce iaurtul obisnuit, de casa, devine mult mai acru, lasa zer si face floare deasupra daca-l lasi 2-3 zile mai mult, in timp ce iaurtul Danone e bine dupa o saptamina (cu putin mucegai verde pe foita de staniol).

    • Catalin, cel mai bine cred ca ar fi sa-i intrebi pe ei si sunt sigur ca vei primi raspunsuri.
      Chiar nu vreau sa para ca “le iau apararea”, repet, nu am facut vizita sau articolul in scop publicitar, dar cred ca am cateva informatii primite in timpul vizitei, informatii care te-ar putea ajuta intr-o oarecare masura, in special in zona de autosuficienta neacoperita de cunostinte.

      Dupa cate am scris, laptele praf e folosit pentru corectare. Din moment ce este diferita cantitatea de la lot la lot nu se poate trece o valoare fixa pe eticheta. Am avut aceeasi intrebare ca si tine, acesta fiind raspunsul. Laptele praf este mai scump decat materia prima lapte proaspat. Din discutii a reiesit ca vor scrie pe cutie o valoare de tip “<1%".
      Gelatina eu o consider a fi un ingredient sanatos, dar nu am vazut-o pe nicio eticheta.
      Nici o cantitate mica de amidon modificat nu vad ce probleme ti-ar putea da.
      Firma are o gama larga de produse, deci poti alege dupa eticheta, nu te obliga nimeni sa mananci iaurt cu fructe, existand cateva tipuri simple, fara aditivi.
      Toata lista insirata de tine este in unele produse (repet, nu stiu daca si in cele Danone) pentru ca asa vrea consumatorul. E foarte simplu. Consumatorul "mediu" are preferinte. Ele sunt satisfacute de producatori. Logic. Sunt produse pentru ca asa sunt cerute.

      La punctul trei esti in eroare.
      Iaurtul isi va continua procesul de fermentare. Totusi, dioxidul de carbon ar fi acolo sa umfle capacul doar daca ai avea si ciuperci inauntru, ceea ce este exclus intr-un produs numit "iaurt". Eu nu am vazut diferente intre "iaurtul obisnuit" si cel Danone.
      Ce faci tu acasa nu este "iaurt" (in sens tehnic), ci lapte prins, in limbaj popular. Nivelul de conversie al lactozei in acid lactic si galactoza este unul limitat (iaurturile din comert nu sunt foarte acre) tot pentru ca maria sa, consumatorul, nu ar manca asa ceva (dupa cum ai citit in articol, le prefera chiar pe cele foarte dulci).

  2. Imi pare sincer rau ca am fost nevoit sa citesc postul tau, dar si mai mult imi pare ca am citit comentariile/raspunsurile tale la intrebarile lui Catalin.

    Dupa toate articolele si militantismul pentru o alimentatie sanatoasa, ajungi sa scrii un articol in care sa faci apologia produselor d…e, e trist.

    Si mai scrii: “Laptele praf este mai scump decat materia prima lapte proaspat. Din discutii a reiesit ca vor scrie pe cutie o valoare de tip “ Daca e scump e BUN ?
    Nici o cantitate mica de amidon modificat nu vad ce probleme ti-ar putea da.”
    “Eu nu am vazut diferente intre “iaurtul obisnuit” si cel Danone.” – trist

    Practic te contrazici si contrazici TOT ce ai afirmat de-a lungul anilor. Legat de iaurtul “uitat in camara”, te rog reciteste-ti articolele despre iaurtul facut in casa cu sau fara probiotice.

    Incredibil.

    “Banu ochiu dracului”. Ar trebui sa pui un P incercuit in fata articolului. De fapt, mai bine l-ai sterge.

    • Dupa cum am scris si in articol, iti urez sa castigi in fiecare secunda a vietii tale cati bani am luat eu pentru articol sau vizita.

      Articolul este obiectiv, poate prostia si paranoia sunt greu de combatut, dar, inclusiv la Danone, e o fabrica de iaurt si atata tot. Oricare dintre voi puteti face o vizita si, in loc de aberatii, sa veniti, eventual, cu argumente. Sa spui ca o serie de constatari despre o fabrica de iaurt contrazic “tot” ce am scris pana acum cred ca tine de frustrari fara legatura cu acest articol (ma intreb daca era Napolact, Lactag sau alta ati fi avut aceleasi aberatii de spus).
      Cand am scris de Lactag nu ati sarit niciunul, desi sunt ultrapasteurizate (ce sa te mai deranjezi tu sa citesti vreo eticheta, doar le stii pe toate). Sau vrei sa ma apuc sa scriu ce stiu de firmele de lactate care sunt sub orice critica? Atunci s-ar spune ca “dau” in producatorii locali, sarmanii de ei. Cu ce sprijini tu producatorii locali?

      Referitor la “laptele praf e mai scump”, nu se referea ca e “bun” (desi multi dintre noi am mancat si mancam ascuns prin diverse alimente- nici proteina de zer pe care o iau dupa antrenament nu e foarte departe de el) ci ca, fiind mai scump decat laptele proaspat, nu merita a fi inclus in produse in cantitati mari. Hai sa ne folosim putin creierul inainte sa comentam inecati de ipocrizie.

      Ok, la concret, ce iti face “amidonul modificat”? Mananci amidon ars probabil in fiecare zi. Nici macar nu stiu daca exista amidon modificat in vreun produs, Danone sau al altei marci si nici nu ma intereseaza, nefiind consumator.

      Pana una alta, pentru cei care au creier sa judece, astfel de firme reprezinta (vrem nu vrem) un furnizor major de alimente pentru populatie (au vanzari mari, dar mult mai mici decat in alte zone) si modalitatile de a avea produse mai sanatoase sunt informarea, comunicarea, negocierea si votul cu portofelul, nu acuze false si jigniri de la adapostul anonimitatii.

      Tocmai de asta am recomandat recitirea articolelor mele, doar ca trebuie sa iesim putin din zona “conspiratiilor” si sa intram in zona realitatii. Am plecat la drum poate cu mai multe prejudecati si idei gresite decat voi (am si mult mai multe informatii din interior). Repet, va pun in legatura cu cineva de acolo sa mergeti in vizita. Poate ar fi mai bine decat sa comentati lucruri pe care nu le intelegeti.

    • 1. eu nu am promovat nimic, am facut un reportaj dintr-o fabrica de iaurt, asa cum am facut in orice situatie mi s-a trimis un produs ori am fost invitat de vreo firma
      2. intre iaurt si margarina sunt diferente majore
      3. du-te si protesteaza la ea pe pagina
      4. daca vrei sa zici in cunostinta de cauza (valabil pentru toata lumea), va fac legatura cu cei de acolo si puteti vizita si voi fabrica. Cel putin partea cu “e facut din prafuri” o sa iti iasa din cap, asa cum mi-a iesit si mie.

  3. Cristi, stai linistit, nu te-am acuzat de nimic; nu ma acuza insa de autosuficienta sau prejudecati.

    Au fost situatii cind, ramas fara mincarea luata de acasa, cautam bezmetic ceva sa-mi alunge foamea. Sigur, prajeli si piine gasesti oriunde. Am alergat pina intr-un supermarket micut si am intors toate etichetele de iaurt; absolut toate contineau aditivi. Nu am gasit Danone fara aditivi, repet, daca il gaseam il cumparam, si ar fi fost o solutie OK pe moment. Mai poti adauga la lista aia caragenan, apropo.

    Maria sa consumatorul poate fi educata foarte usor, de exemplu prin pret. De ce ar fi greu sa aiba Danone un sortiment de iaurt simplu, acru, fara lapte praf si nu mai stiu ce, pe care sa-l vinda putin mai ieftin decit liniile “cu fructe”? Tu de exemplu, daca nu te apucai de getfit, probabil ca ai fi distribuit cele mai ieftine suplimente.

    In unele tari din lume laptele praf este mult mai ieftin decit laptele, si de aceea multe produse “lactate” au ajuns sa fie fabricate exclusiv din “ingrediente lactice modificate”. Cit despre amidon, ei uite ca nu-l suport in iaurt, mai ales cind toate reclamele spun “iaurt natural”.

    Sa nu crezi ca arunc cu pietre in Danone, nu pot sa nu recunosc ca, dintre toate produsele gasite in supermarketuri de obicei, iaurtul ar parea cel mai sanatos. Plus ca totusi produc in Romania, in ciuda taxelor si a tuturor problemelor.

    • Tot laptele de vaca din comert este omogenizat, altfel se ridica grasimea deasupra si nu ar putea fi puse pe piata.
      Chiar nu sunt purtatorul de cuvant al vreunei firme de iaurturi, deci cred ca cel mai bun lucru ar fi sa-i intrebi pe ei.

      Cat despre “educatia consumatorului”… omule, acum firmele se bat pe o piata in cadere libera, pe banii cui sa se faca educatia? Nu vezi ca eu, facand acest lucru pe timpul meu ajung sa fiu acuzat si insultat? Ce te astepti de la o firma sau alta? Firma pune pe piata ce se vinde si atat. Am explicat deja, iaurtul acru nu este cumparat. Nu doar la noi si nu doar la Danone. In toata lumea. Simplu ca “buna ziua”. Numarul oamenilor care stiu sa aleaga este atat de mic incat nimeni nu isi permite sa mai riste. S-au incercat in trecut astfel de lucruri, cu efecte financiare dezastruoase.

  4. Pingback:1 iaurt pe zi | GetFIT

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>