Natural=sanatos?
De la ora 19.00 la B1 TV despre natural si sanatos in alimentatia noastra.
Click pentru inregistrarea emisiunii de la B1 TV unde am participat pe aceasta tema.
Ce inseamna “natural”?
Natural inseamna “facut de natura”, fara interventia omului. Diverse materiale organice din natura ne servesc drept hrana, dar trebuie sa ne reamintim ca noi profitam de existenta lor, nu au fost “lasate pentru om” asa cum isi imagineaza unii. Deci ele pot contine si substante toxice pentru noi, in mod natural. Substante utile acelor fiinte pe care noi le folosim drept hrana. Si contrar miturilor vegetariene care ne-au intoxicat in ultima vreme, plantele si ciupercile au mai multe otravuri (naturale) decat alimentele de origine animala. Paracelsus spunea ca toate elementele sunt otravitoare, in functie de doza. De agentii patogeni (virusuri, bacterii, paraziti etc.) ce sa mai vorbim. Sunt si ei tot “naturali”.
Ce inseamna “sanatos”?
Este greu de oferit o definitie universala, mai ales ca se constata “caderi” bruste ale starii de sanatate (deci tulburari ale proceselor naturale din organis, cu suferinte fizice si psihologice pentru om). Aceste caderi apar la oameni aparent “sanatosi”, cu “analizele la zi”, fara semne de imbolnavire. Deci conteaza cu atat mai mult prevenirea bolilor si nu doar tratarea lor cand este, de multe ori, prea tarziu. Simpla autoevaluare de tip “eu ma simt bine asa” este superficiala si periculoasa.
Daca lucrurile sanatoase sunt, in general, naturale, din pacate lucrurile naturale nu sunt neaparat si sanatoase. Exista chiar si alimente “nenaturale”, dar mai sanatoase decat cele “naturale”. Un exemplu simplu este varianta noua de broccoli, cu continut crescut de substante utile, obtinuta in laborator. Un alt exemplu sunt acizii grasi omega 3 (DHA, EPA) obtinuti prin cultivarea unor alge.
Apoi, avem medicamentele, care nu sunt naturale, dar ne pot salva viata. Ele pot fi inspirate din natura sau pot avea formule naturale, dar produse pe cale industriala.
Alimentele pe care le folosim astazi sunt, aproape in totalitate, alimente moderne. Metodele de preparare sunt si ele, “nenaturale”. Chiar si merele sunt o creatie a cultivatorilor, cu o varsta de doar cateva mii de ani (“omul” are o varsta de 200.000 de ani, cu evolutie inceputa, se pare, in urma cu 2.5 milioane de ani, care continua si astazi). Animalele domestice sunt diferite de cele salbatice nu doar prin modul de hranire si viata (sedentara) ci si prin genetica, profilul hormonal sau al proteinelor/grasimilor pe care le contin.
Ne ramane deci sa alegem din mediu si sa imbunatatim ce ne-a lasat natura astfel incat sa ne fie bine atat acum cat si pe viitor, pastrand sau chiar regenerand mediul in care traim.
Comentarii
Natural=sanatos? — Niciun comentariu
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>