Stii si poti, ramane sa vrei
Nu stiu ce sa mananc. Si eu imi spun acest lucru din cand in cand. Desigur, mai toti cei care vor sa-si schimbe modul de alimentatie au aceasta intrebare in minte. Ce sa mananc?
Stii ce sa mananci.
Doar ca nu iti aloci timpul si resursele pentru a cumpara alimentele sanatoase, a le pregati si a le manca. Pe langa alimentele de sezon ai nenumarate alte alegeri (da, mai putin utile, dar variante) de import. Mergi la piata si la supermarket si ia din fiecare cate putin. Vezi ce iti place si cum te simti cu ele. Mananca-le separat pentru a face cunostinta cu gustul adevarat al alimentelor. Vrei totul gata mestecat (macinat, pasat, tocat), dar digestia incepe (sau ar trebui) in gura. Actiunea amilazei salivare iti salveaza pancreasul de la o moarte prematura. Chiar si intre diverse tipuri de diete si filosofii de alimentatie poti alege doar dupa ce le incerci. Majoritatea sunt sanatoase si pot fi aplicate fara riscuri daca ramai in zona de bun-simt. Atat timp cat ramai la alimente naturale, procesate minimal, eventual chiar in sezon… poate, la un moment dat, din propria gradina sau macar jardiniera. Si da, in conditiile actuale suplimentele sunt indispensabile.
Ok, chiar nu stii ce sa mananci… uite aici lista cu alimente sanatoase pentru slabire.
Stii ce iti face rau.
Si chiar daca nu stii, poti afla tinand un jurnal alimentar. Fumezi, bei cafea si alcool, te culci la a doua zi (adica dupa miezul noptii)… dar te intrebi de ce nu iti merge cum ai vrea. Cand spun ca branza nu e buna, apare o revolta. Daca pica si arsurile (prajeli si “gratare”) deja ideea de a un peste la cuptor sau o supa devine fantasmagorica. Painea ramane drogul preferat… degeaba explici cum e cu dependenta data de opioizii din gluten si caseina… degeaba apar studii care le conecteaza cu diabetul. Si chiar nu ai voie sa mananci pizza sau snitele? Ba da, din partea mea poti sa mananci ce vrei, doar sa iti asumi consecintele.
Industria alimentara ne ofera o gama redusa de alimente, comparativ cu ce a fost “omul” obisnuit sa manance. Din sutele si miile de animale si plante am ramas doar cu cele care au putut fi cultivate si crescute pe scara larga, in mod economic si care se preteaza la procesari aducatoare de profit. Pe langa alimentele naturale ai avut contact cu nenumarate chimicale, produse procesate, amestecuri si retete nesanatoase. Este normal sa-ti lipsteasca. Este normal ca la inceput sa ti se para ca nu ai ce sa mananci, pentru ca foarte multe alternative nici macar nu le concepi. Cum ar fi sa mananci iarba grasa ori maduva? Cum ar fi sa mananci mai multe condimente si mai putina sare, faina si zahar?
Ok, chiar nu stii care sunt alimentele “interzise”… uite aici lista cu aceste alimente care trebuie evitate.
Tu esti propriul nutritionist si bucatar
Am sute de articole, unele foarte practice, cu liste de alimente, moduri de preparare, publicam retete, planuri de actiune pentru incepatori. Si care este intrebarea pe care o primesc cel mai des? Da, aceeasi. Dar tu stii ce ai de facut, ramane doar sa aplici. Iar daca nu stii, raspunsurile sunt la un click distanta, inclusiv pe forum, unde sunt sute si mii de exemple de mese, jurnale alimentare si discutii despre nutritie. Lasa prietenii si cunostintele cu vicii si lipsa de organizare si scop. Asociaza-te (chiar si virtual) cu oameni care deja sunt pe acest drum. Nutritia inteligenta nu inseamna restrictii, ci alegeri sanatoase.
Comentarii
Stii si poti, ramane sa vrei — Niciun comentariu
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>