Dreptate pentru sorici!
Circula cateva mituri raspandite chiar de (pseudo)nutritionisti. Greseli elementare care ne arata lipsa de documentare si de competenta, prea raspandite in acest domeniu.
Fac aceste precizari din postura omului care iubeste adevarul, nu a mancatorului de sorici (personal nu consum acest produs ci prefer alte forme de colagen).
Mit: Soriciul are multa grasime
Realitate: grasimea este sub stratul de piele care constituie soriciul. Deci soriciul este aproape proteina pura (in substanta uscata), cu foarte putina grasime (15%). Slanina are grasime, jumarile pot avea grasime, carnea poate avea grasime dar soriciul in sine este pielea jupuita de pe porc. Are foarte putina grasime, este tesut conjunctiv, mai ales daca este si fiert/parlit/curatat.
Mit: Soriciul se digera greu
Realitatea: pentru a digera acest tesut conjunctiv este, intr-adevar, nevoie de un aparat digestiv puternic. Asta inseamna dinti puternici, aciditate mare in stomac si apoi enzime proteolitice produse de pancreas. Deci la o persoana care mesteca bine, mananca sorici pe burta goala si are un pancreas normal, digestia soriciului va fi buna. Pentru ceilalti exista enzimele digestive.
Mit: Soriciul are proteina de proasta calitate
Realitatea: Colagenul constituie jumatate din tesuturile corpului nostru, in sorici el fiind 28% din totalul de 58% proteine. Faptul ca nu are acelasi profil de aminoacizi cu proteina musculara (sau alte proteine “complete”) nu inseamna ca este o proteina de slaba calitate, asa cum a fost catalogat in mod gresit pana acum. Din contra, dintr-un animal este probabil singurul tesut care merita mancat, pe langa anumite organe grase (creier, maduva, ficat). Daca nu iti plac soriciul, zgarciurile sau piftia atunci poti folosi un supliment nutritiv care sa contina colagen (hidrolizat).
Mit: Soriciul are toxine
Realitatea: Spre deosebire de proteinele musculare (carne), soriciul este mult mai curat, nu contine atat de multe enzime, hormoni, contaminanti, peptide bioactive, factori de crestere sau inflamatori etc. Realitatea este si ca daca mananci multa carne in aceasta perioada (in special tocata) ti-ar folosi un produs pentru detoxifiere. Recomand BioGreens de la Zenyth.
Pingback:Ce mai mananca Bebster? | Bebster
Pingback:Retete sanatoase pentru Craciun | Bebster