De ce mancam iaurt?
De ce mancam iaurt?
Sondajul facut pe forumul getfit.ro ne aduce rezultate interesante (se puteau bifa mai multe raspunsuri si apoi comenta alegerea).
Imi place gustul 54.76%
Pentru sanatate 47.62%
Il folosesc in retete, alaturi de alte ingrediente 7.14%
E comod si usor de mancat 57.14%
Nu mananc iaurt 7.14%
Am primit diverse raspunsuri la aceasta intrebare, de la sanatate pana la gust si de la comoditate pana la aportul de proteine. Da, mancam iaurt pentru a obtine aceste beneficii insa motivul real pentru care astazi il cunoastem atat de bine si il mancam este acela ca fondatorul companiei Danone (Isaac Carasso) a facut dintr-un produs obscur din Balcani intai un medicament si apoi un aliment de succes. Pentru ca acum 100 de ani era prea putin cunoscut si probabil ca ar fi ramas asa daca fondatorul companiei nu s-ar fi mutat din Grecia in Spania. Ma gandesc in special la o alta bautura fermentata lactic, din cereale de data asta, borsul sau chiar la braga, o bautura gustoasa, populara intr-o anumita perioada istorica dar practic inexistenta in zilele noastre. In alte zone ale lumii se fac si bauturi alcoolice din lapte (kumis, din lapte de iapa), iarasi, necunoscute sau inaccesibile.
Exista pe piata o varietate foarte mare, deci fiecare isi poate alege dupa cum ii place sau considera mai sanatos. Firmele mari au chiar si zeci de produse la un moment dat pe piata, pentru toate gusturile, preferintele si buzunarele. Ne putem face chiar si acasa diverse varietati de lapte fermentat (iaurtul are, prin definitie, o compozitie speciala si nu orice “lapte prins” e “iaurt”). Exista si dozatoarele de lapte. Dar e acelasi lapte (am vizitat si ferma de lapte).
Cu totii am vrea sa fie pe toate drumurile iaurt din lapte bio, de capra, crud, de la capre care au pascut doar iarba verde si grasa, de la munte, primavara. Realitatea demonstreaza insa ca astfel de produse nu sunt vandabile, din cauza costurilor mari de productie dar si a gustului. Pot fi procurate dar la o scara foarte redusa. Un producator va pune pe piata ce se cere si ce se poate furniza in mod constant, la un standard de calitate inalt. Cine ar cumpara iaurturile daca ar gasi inauntru altceva in fiecare zi? Si cati ar plati pretul real?
Deci in loc de proteste vizavi de ce face (sau nu) o companie sau alta mai bine te apuci de pastorit. Aer curat, peisaje rurale, mancare naturala, miscare multa.
Si iaurtul de ajuta sa previi bolile cardiovasculare.
https://rd.springer.com/article/10.1007/s10654-017-0243-1
Comentarii
De ce mancam iaurt? — Niciun comentariu
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>