Pseudo-interviu cu un fotograf
Daca in urma cu cativa ani raspuneam public unei liste de intrebari puse de un prieten bancher, iata ca a venit randul fotografilor sa primeasca si ei raspunsuri.
1. Ce am putea sa mancam dimineata incat sa fie sanatos, sa tina de foame si sa nu necesite mult timp in bucatarie?
Dimineata poti manca orice te face sa te simti bine, de preferinta alimente de sezon (fructe de sezon daca este vara). Un jurnal nutritional iti va face legatura dintre ce ai mancat si ce ai primit in schimb.
Accentul pe proteine la prima masa aduce, dupa unele studii, beneficii privind atat energia si randamentul intelectual cat si controlul apetitului in a doua parte a zilei. Pentru cei care vor sa slabeasca sunt de evitat cantitatile mari din surse dense de carbohidrati si/sau grasimi. In special combinatia de cereale cu lapte consider ca este de evitat.
Timpul de preparare poate fi redus prin pregatirea in seara precedenta a unei parti cat mai mari din aceasta masa.
2. Ce ar trebui sa consumam obligatoriu intr-o saptamana pentru a ne asigura aportul de nutrienti (vitamine, minerale etc.)
Am facut aici o lista cu alimente sanatoase, cu cat mai divers mananci din aceasta lista, cu atat mai bine. Sunt importante si sursele de alimente, modul cum ele au fost produse.
Totusi, daca intram in discutia “vitamine”, trebuie sa stim ca “doza zilnica recomandata” reprezinta doar o cantitate estimata ca fiind strictul necesar in medie, pentru ca omul sa nu aiba deficite cu manifestari evidente. Aceste “doze zilnice recomandate” nu sunt nicidecum optime. Pentru a iti asigura aportul de micronutrienti, dar cu putine calorii, este necesar sa incluzi cat mai multe “super-alimente” in dieta.
Anumiti nutrienti pot fi stocati, in timp ce altii trebuie avuti zilnic in dieta. In acelasi timp sunt cazuri de oameni care au supravietuit doar cu carne sau doar cu paine si apa pentru perioade lungi de timp.
3. Ar trebui sa luam suplimente avand in vedere ca nu consumam carne si poate nu mereu reusim sa inlocuim ce ne ofera carnea?
Consumul de carne, desi aparent controversat (sau chiar invinuit pentru diverse probleme de sanatate) reprezinta, din punctul meu de vedere, un element esential al unei diete sanatoase. Faptul ca unii dintre noi alegem sa nu mancam carne (din diverse motive) nu este un argument stiintific, ci personal sau emotional. Foarte putine societati traditionale de pe glob nu consuma carne, iar efectele in acele cazuri nu sunt, in general, cele promovate de propaganda vegetariana.
In carne gasim atat nutrienti esentiali (vitamina B12, fier, iod, zinc) dar si nutrienti neesentiali (substante care pot fi “fabricate” si in corpul nostru), dar care par sa manifeste beneficii pentru sanatate atunci cand sunt folositi: carnitina, carnosina, creatina, coenzima Q10, colagenul (o proteina) etc.
Cei care mananca peste/fructe de mare de fapt mananca tot carne, deci au parte de beneficiile ei (si unele suplimentare, cum ar fi aportul de omega 3 cu catena lunga, DHA si EPA, absente in alimentele de origine vegetala). Bineinteles ca se poate trai si fara carne, dar se pune intrebarea daca este optim.
Din punctul meu de vedere, suplimentele nutritive sunt absolut obligatorii pentru omul modern, indiferent de dieta. Atat alimentele sarace in principii nutritive cat si stress-ul suplimentar sunt doua argumente importante. Dorinta noastra de performante si viata lunga poate fi un alt argument la fel de valabil.
4. Opiniile mele despre alimentatia vegetariana sunt in articolul Dieta vegana optimala.
5. Alimente interzise daca vrem sa avem energie si un strat subtire de grasime.
In special pentru femei, grasimea face parte din sistemul hormonal. Un anumit nivel de grasime in corp este necesar.
Comentarii
Pseudo-interviu cu un fotograf — Niciun comentariu
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>