Carnea e cancerigena? Noua recomandare OMS
O noua avertizare a OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) ar spune despre “carnea rosie si procesata” ca reprezinta un risc de cancer similar cu fumatul.
Informatii despre aceste lucruri existau deja, insa aceste studii sunt controversate, in primul rand pentru ca nu tin cont de alti factori (corelatia nu inseamna cauzalitate) dar si pentru ca se ia “la gramada” orice tip de carne, in orice cantitate, indiferent de celelalte alimente cu care este consumata.
Modalitatea in care sunt extrase aceste informatii si concluzii din datele de baza ale studiilor este foarte controversata. De exemplu, doar cei care consuma cea mai multa carne au acest risc crescut, nu toata lumea. Studiile sunt epidemiologice si observationale, nu sunt de tip “interventie”. Iar cand vorbim de cifre, par sa fie ridicole pe langa fumat, alcool, accidente auto si alte cauze ale mortii. Sunt cresteri de cateva unitati la 100.000.
Totusi, hai sa ne punem niste intrebari:
1. Carcinogenii stim ca se formeaza la temperaturi relativ mari (in special la frigerea pe gratar), deci ne ferim si de carnea fiarta sau preparata fara arsura, la temperaturi mici?
Exista si alte metode pentru a reduce formarea acestor toxine: marinarea si chiar cuptorul cu microunde (da, ati citit corect: tinerea un timp scurt la microunde inainte de frigere previne formarea PAH, Benzo-shit, acril-etc.).
2. Stim ca in carnea tocata apar diverse procese chimice cu rezultate diverse, inclusiv substante toxice, deci ne ferim si de bucatile de carne intregi sau doar de cea tocata?
3. Stim ca majoritatea produselor procesate din carne au si un adaos (uneori substantial) de aditivi. In anumite cazuri tocmai acesti aditivi influenteaza negativ prepararea termica. Deci ne ferim si de carnea “macra” sau doar de aceste amestecuri pline de chimicale?
4. In modul de crestere al animalelor sunt implicate iarasi diverse substante straine de natura (de la pesticide la antibiotice si de la hormoni de sinteza la produse de curatare). Animalele “industriale” sunt mutante, obeze, diabetice, poate chiar bolnave de cancer. Ar trebui facuta o diferenta intre carnea obtinuta prin metode naturale si cea obtinuta “industrial”?
5. Oamenii care consuma carne pot pune langa ea alte arsuri sau alimente nesanatoase (paine, alcool) si pot avea un consum de vegetale redus. Ar trebui discutat si modul corect de a asocia alimentele, salata fiind cunoscuta a avea un rol protector.
Deci voi ramane la modul de alimentatie pe care il consideram si pana acum sanatos: carne macra, din surse curate, preparata la temperaturi mici, asociata cu vegetale. Si cred ca suntem in regula.
Am scris pe aceste teme de-a lungul anilor, in prezentarile mele am povestit despre cum “gratarul e cancer” si m-am lovit de o reticenta puternica din partea audientei. Chiar daca romanii nu vor renunta la mici si “gratare” macar sa facem niste pasi spre o alimentatie mai sanatoasa.
2008: Gratarul
2010: Iti meriti friptura?
2011: Copt, fript, prajit
Hai sa vedem si alte date, care contrazic aceste concluzii fortate si ale OMS:
Dieta dezorganizata poate sa fie si ea o cauza in sine: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/21520042/
Cum afecteaza anumite tipuri de grasimi riscul de cancer de san la femei (cele din iaurt protejeaza, omega 6 promoveaza): http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16573374 si http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12588084
Si, desigur, ar trebui sa ne gandim si la “cine decide ce studii sunt luate in seama sau ce subiecte sunt puse pe tapet”: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2220194/World-Health-Organisation-taking-cash-handouts-Coca-Cola-plug-black-holes-budget.html
Comentarii
Carnea e cancerigena? Noua recomandare OMS — Niciun comentariu
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>