Pepenele îngrașă? Răcorește?
Vara, printre alte fructe, pepenele este poate cel mai popular: dulce, rece, cu multa apa, ieftin, usor de mancat in cantitati mari. Ce ne-am putea dori mai mult?
1. Zaharul și fibrele
Pepenele are o cantitate de zahar comparabila cu a altor fructe, undeva pe la 8g la 100g. Adica aproximativ 30-35 de kcalorii (in functie de soi si de cat de copt este). Dar, cine mananca 100g?
Fiind usor de mancat, avem raportari si de 2-3kg la o “sedinta” tarzie in noapte, direct cu lingura din coaja. La 1kg avem deci aproximativ 350 kcalorii, cam o ora de efort fizic intens.
Deci am putea manca pepene (ca si alte fructe) dupa ce am facut sport, fara frica de a pune grasime sau de a obosi pancreasul. Pentru cei care fac antrenamente de anduranta, pepenele este unul dintre fructele preferate in timpul curselor, iar sucul ar fi chiar si mai usor de asimilat.
Personal optez pentru fructele bine coapte, chiar daca au mai mult zahar, pentru ca au si mai multi antoxidanti si fitonutrienti.
Continutul de fibre in pepene este oricum neglijabil, deci micile pierderi sunt insignifiante, practic sucul si pepenele intreg au aceeasi compozitie nutritionala. Nu e ca la telinsa sau sfecla, de exemplu, unde pierderile de fibre pot fi insemnate. Chiar si acolo, mare parte din fibrele solubile si chiar insolubile raman in suc, datorita tehnologiei avansate de extractie.
2. Apa
Este avantajul acestui fruct, continutul de apa structurata (inclusa in celule) este mai util decat apa simpla, minerala (nu neaparat carbogazoasa). Daca il facem suc, asa cum am facut eu in imagine, putem adauga apa (in proportii egale) pentru o bautura hidratanta, rece, energizanta, dar cu o concentratie de zahar redusa la jumatate.
Atentie mare: pepenele poate avea un efect diuretic, deci il mancam lent sau bem sucul cu inghitituri mici.
Sucul de pepene este excelent după antrenament. Iată o rețetă de suc de pepene și struguri, click pe imagine pentru detalii.
3. Vitaminele si mineralele
Ca si in cazul altor fructe, continutul de vitamine si minerale este mult exagerat in mai toate sursele de mana a doua pe care le intalnim online. Realitatea este ca are cantitati destul de mici de vitamine si minerale, in special daca raportam la totalul caloriilor (doar la vitamina C are 10% din DZR-ul minimal, in rest sub 5%). Adica ar trebui sa mananci un kg de pepene pentru 80mg de vitamina C. Deci vreo 400kcalorii. Enorm față de alte legume și fructe.
4. Semintele de pepene
Semintele se remarca insa printr-un aport mare de proteine, grasimi sanatoase, fibre, minerale. Deci ar trebui mancate si ele. Au numeroase beneficii: magneziu, fier, zinc, mangan, fosfor.
Iată aici o variantă de salată cu semințe de pepene, uscate, crocante, ușor de mâncat și gustoase. Click pe imagine pentru detalii.
5. Coaja de pepene
Coaja are o cantitate oarecare de citrulina, un compus care da vasodilatatie. Deci sucul de coajă de pepene ar fi o excelentă soluție de hidratare pentru sportivi, înainte de antrenament. Îl spălăm bine și putem curăța coaja exterioară, verde.
Pentru sportivi (inclusiv amatori) sau pentru cei care vor un sport de potență sexuală se găsește și citrulină ca supliment (click pe imagine pentru detalii).
5. Temperatura (pepenele rece)
In anii cand am crescut la tara frigiderele erau putine si de obicei pline cu alimente de stricta necesitate, asa ca pepenele era racit in apa din fantana. Deci la o temperatura rezonabila de 15-20 de grade, nu foarte scazuta fata de temperatura corpului (37) sau a mediului ambiant.
Acum, de cele mai multe ori, pepenele este mancat racit chiar si la 4-5 grade, ceea ce presupune o diferenta foarte mare fata de temperatura corpului. Pe langa faptul ca nu ii mai putem percepe gustul si aroma, alimentul rece trimite un semnal corpului de a produce caldura, se porneste termogeneza. Adica imediat iti va fi mai cald si vei transpira mai mult.
6. Sursele
Ideal ar fi sa mancam doar alimente bio, crescute de noi insine in zone fara poluare, in pamant curat, unde nu s-au folosit pesticide sau alte chimicale. Si pe muzica de Mozart. Depasind momentul de gluma, ne ramane sa alegem inteligent dintre variantele disponibile in viata reala.
Sunt de preferat cei bine copti la soare, in sezon, tinand cont ca sezonul prin Iran sau Turcia (doi dintre cei mai mari producatori mondiali) este mai devreme decat la noi. Sigur, exista ingrijorari cu privire la pesticidele si stimulatoarele de crestere folosite in afara UE. Sa nu ne facem iluzii, si “taranii” de la noi vor folosi ce trebuie sa foloseasca pentru a obtine un randament bun si a-i putea vinde in profit.
Comentarii
Pepenele îngrașă? Răcorește? — Niciun comentariu
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>