Cum umflam o salata?
Umflam o salata?
Pare ciudat, insa este necesar sa umflam o salata. “Cum adica, sa o umflam?”, vine intrebarea.
Simplu: o salata sanatoasa poate sa aiba prea multe calorii pentru necesarul nostru. Si ursul siberian se ingrasa cu somon salbatic si fructe de padure, suficient cat sa reziste o iarna intreaga. Mancand sanatos si bio. Chiar si “raw”.
Cand gatesc (da, cand iti faci salata se pune ca ai gatit) prefer sa pornesc de la ingrediente cat mai simple, pentru a-mi fi usor sa estimez valorile nutritionale. Altfel, e foarte usor sa depasesti, chiar si cu o salata, necesarul energetic, tot adaugand in combinatie alimente despre care stii ca sunt sanatoase.
Cum incepem o reteta?
In pana de idei mi-am facut aceasta salata (din punga, de la Eisberg, la punga, deja spalata si taiata). Adaug ton (ce surpriza!), capere (dupa gust), putin ulei de masline, putin otet balsamic si.. avocado. Daca avem un ton in ulei de masline atunci o cutie care sa ne aduca regulamentarele 30-40g de proteine poate avea 250kcalorii dintr-un foc. Un avocado inca pe atat. Nu mai pun lingurita de ulei de masline (45 de calorii). Nici salata (nici nu as avea de ce, practic nu are calorii).
De ce este nevoie de mai mult volum?
La un om sedentar, care consuma in mod real 1800kcal, impartite in 3 mese si o gustare, ar insemna ca deja ne-am atins caloriile pentru o masa, din cateva inghitituri. Si cum satietatea este si o functie a presiunii exercitate asupra peretilor stomacului, avem nevoie de ceva in plus. Un aliment care sa dea mai mult volum (salatei, nu doar parului, cum o face avocado, prin grasimile sanatoase), dar cu putine calorii.
Ce putem adauga pentru volum?
Asa ca umflam salata cu un castravete. O facem mai mare, dar fara a fi nevoie sa alergam un kilometru in plus doar pentru a arde ingredientul suplimentar (daca am fi pus porumb sau niste seminte de canepa, de exemplu). Unii ar spune chiar ca adaugam un aliment cu “calorii negative”. Dar e destul de greu de calculat cat ne costa sa digeram un castravete.