Salate si legume in alimentatia copiilor
Câte salate și legume trebuie să mănânce copiii?
Cu fructele este ceva mai ușor, pentru că sunt dulci. Dar includerea salatelor și legumelor în meniul celor mici pare să fie un lucru dificil pentru mulți dintre părinți.
În imagine aveți o Misticanza de la Eisberg (click pentru detalii), la care am adăugat roșii, pusă lângă o bucată de somon. Copilul a mâncat tot. Îl Învățăm să manance așa, de mic. Câteodată deschide punga imediat ce ieșim din magazin și mănâncă frunze. La fel face și cu cele din grădină sau din jardinieră.
Ce nutrienți sunt necesari pentru copii?
Pentru copii am putea spune că pe primul loc avem nutrienții necesari creșterii și dezvoltării. Proteinele, mineralele, grăsimile esențiale, omega 3 cu catenă lungă (DHA), vor pune bazele unui organism sănătos. Vor ajuta și la dezvoltarea intelectuală. Deci lactate, pește oceanic, ouă, nuci și seminte, în primul rând. Aportul mare de calciu din lactate trebuie completat de magneziul găsit în principal în frunze. În puseurile de creștere pot fi utile și suplimentele cu vitamine și minerale (click pe imaginea de mai jos pentru o variantă masticabilă, care conține toată gama de micronutrienți esențiali).
Pentru copiii care nu au acces sau nu pot mânca pește, un supliment cu omega 3 devine absolut necesar pentru o dezvoltare optimă. Click pe imaginea de mai jos pentru o variantă de înaltă calitate, sub formă de “peștișori” masticabili, cu gust bun. Sau le putem da ulei de pește, tot cu mare grijă la calitate și ținut în frigider.
Ce nutrienți găsim în salate și legume?
În salate găsim în principal fibre, vitamine, minerale, antioxidanți. Și gust. Arome. Culoare. Nu sunt esențiale pentru creștere în sine, dar foarte importante pentru sănătate, în general. Fibrele din salate funcționează atât ca o barieră împortiva toxinelor cât și ca prebiotice. Prebioticele sunt hrana probioticelor (bacteriile prietenoase) și dau în primul rând beneficiile imunității digestive.
Legumele (și salatele) devin mult, mult mai importante în alimentația noastră pe masură ce înaintăm în vârstă. Dar ele trebuie sa fie prezente și în alimentația copiilor. În salate putem include și alte ingrediente sănătoase, pe care altfel copiii poate nu le-ar mânca.
Cum includem mai multe salate și legume în almentația copiilor?
Am facut mici work-shop-uri cu școlari de clasa zero sau întâi, unde copii care nu mâncau salate s-au înfruptat din ele, spre mirarea părinților și profesorilor. Deci, în primul rând, trebuie prezentate într-un mod frumos. Apoi, trebuie să le facem mai ușor de mâncat. Eu le tai mai mărunt, dar le las și bucăți mari, din care să poată mușca, după dorință. Testez diverse ingrediente, dressing-uri și “plating”-uri.
Ideea de bază este că trebuie obișnuiți de mici să mănânce salate și legume, astfel încât să pornească la drum cu deprinderi sănătoase. Trebuie atrași prin joc și spre procesul de preparare al alimentelor sănătoase. Lăsați să contribuie, să vină cu idei, oricât de ciudate ar putea să pară. Le vor mânca oricum.
De ce prefer salata “la pungă” de la Eisberg?
Pentru că am fost în vizita la fabrica Eisberg din Bucuresti (click pentru articolul despre vizită) și am verificat personal curățenia, standardele de calitate, originea acestor salate. Și deci am încredere să-i dau și copilului. Mult mai multă încredere decât dacă aș fi luat salata “din piață, de la țărani”, pentru că nu știu când s-au spălat ultima dată pe mâini și am discutat cu “tarani”; deja știm cu toții cum se pun chimicalele cu lopata. Prefer siguranța și economia de timp.