Storcator prin presare sau centrifugal?
Storcator prin presare sau centrifugal, cel alegem pentru sucurile noastre sanatoase?
Dupa cum se vede in imagine, eu le am pe amandoua in bucatarie. Dar pana la cum alegem, hai sa aflam mai multe lucruri despre sucuri si metodele de stoarcere. Si, mai ales, de ce am vrea sa bem sucuri in loc sa mancam legume si fructe intregi?
De ce bem sucuri in loc sa mancam fructele si legumele intregi?
Putem manca si fructe sau legume intregi, taiate, facute supa, compot, ghiveci, piure sau oricum ne dorim. Nu ne opreste nimeni. Dar fiecare metoda de preparare are avantajele ei. Stoarcere legumelor si fructelor face ca nutrientii sa fie mai usor asimilabili. Pentru copii, batrani, sportivi, oameni in convalescenta sau cu probleme digestive acesta este un avantaj major. Un alt avantaj este pentru cei care nu mananca, de obicei, legume si fructe, dar care ar fi dispusi sa bea un suc. Rapid, gustos, hranitor. Iar fibrele nu se pierd, pentru ca putem folosi pulpa in alte retete, de la salate la placinte si de la supe la biscuiti si batoane de casa.
Ce inseamna storcator prin presare sau centrifugal?
Storcatorul centrifugal (click pentru info si preturi, Avance HR1922 de la Philips) are o serie de cutite (ca o razatoare), dispuse circular, in centrul unei site in forma de trunchi de con. Alimentul este intai taiat in bucati foarte mici si aruncat de forta centrifuga in sita. Ce trece de sita este sucul, ce ramane (pulpa) cade in recipientul special. Acest lucru se intampla foarte rapid si cu o expunere a picaturilor de suc la aer (oxigen) si metal (sita). Se poate face o discutie pe aceasta tema. Daca aceasta expunere de cateva fractiuni de secunda la oxigen si metal afecteaza calitatile nutritionale. Daca ne gandim la orice salata, supa sau chiar la momentul cand noi mestecam un aliment, pusa in perspectiva, efectul incepe sa para neglijabil.
Varianta pe care o am eu, Avance HR1922 de la Philips, are optiune pentru mai multa fibra in suc, deci povestea cu “se pierd fibrele” nu se mai aplica.
Storcatorul prin presare (click pentru info si preturi, Avance HR1896 de la Philips) are un “melc” (ca un surub mare) care striveste legumele si fructele, le marunteste si asa stoarce sucul din ele. Exista storcatoare cu melc si sita si storcatoare cu melc, dar fara sita, ca cel despre care discutam. Stoarcerea fiind facuta prin presare, poate stoarce o gama mai larga de alimente (inclusiv frunze), dar o face mai lent. Expunerea la metal si oxigen este semnificativ mai mica, ceea ce poate sa conteze daca ne propunem sa pastram sucul o perioada mai lunga de timp. Putem face cu el si fulgi de nuca de cocos, unt de migdale sau alte retete interesante, fiind mai versatil.
Deci ce alegem: storcator prin presare sau centrifugal?
Cum spun si in video: consider util sa le avem pe amandoua in bucatarie. Fiecare are avantajele sale: storcatorul prin presare poate stoarce mai multe tipuri de alimente, dar “centrifugalul” e mai rapid. Daca bem sucul pe loc atunci poate fi folosit centrifugalul, daca vrem sa pastram sucul mai multe zile atunci e de preferat stoarcerea lenta.
In general storcatoarele prin presare sunt scumpe, dar Philips a reusit sa puna pe piata o varianta accesibila si cu un raport calitate-pret foarte bun, daca e sa comparam cu alte marci unde pretul este de 2-3 ori mai mare pentru practic acelasi aparat.
Aparatele cu design modern se spala usor in ambele situatii, la fel si spatiul ocupat in bucatarie, a ajuns suficient de mic pentru amandoua astfel incat dimensiunea sa nu mai fie un criteriu.
Mituri despre storcatoare
Miturile despre viteza de stoarcere sau “frecarea” care ar distruge nutrientii nu se sustin stiintific, as avea nevoie de niste argumente reale aici, nu doar de “am citit eu pe un site ca storcatorul trebuie sa aiba sub N rotatii pe minut pentru ca sucul sa fie bun”.
Personal nu consider ca exista o incalzire a sucului astfel incat sa se puna problema distrugerii vitaminelor si enzimelor. Fac tot timpul suc si rezultatul este la fel de rece ca si ingredientele din care provine. Din acest motiv nu as denumi storcatorul prin presare lenta storcator “la rece”. Si la presarea lenta este vorba de frecare si energie, deci ar putea sa genereze caldura. Insa nu este o cantitate perceptibila, in nici una dintre situatii.
Comentarii
Storcator prin presare sau centrifugal? — Niciun comentariu
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>