Suc verde detoxifiant si alcalinizant
De ce sa bem suc verde?
Pentru multi dintre noi (oameni obisnuiti, sportivi, copii, batrani) a manca legume si frunze verzi in cantitati suficiente poate sa fie dificil. Pentru a extrage nutrientii din ele ar trebui si sa le mestecam foarte, foarte bine. Dincolo de salate putem creste asimilarea substantelor benefice din aceste alimente facandu-le suc. Suc verde.
Cum facem un suc verde din frunze?
A face suc din patrunjel sau spanac poate sa fie dificil, dar am un storcator prin presare lenta, Avance HR1896 de la Philips (click pe link pentru detalii si preturi), capabil sa scoata din ele tot ce ne este util, lasand in urma o cantitate foarte mica de “pulpa”, care oricum nu ne folosea.
Si iarba de grau este usor de stors cu o eficienta maxima daca avem un astfel de aparat modern. Mie imi place acest storcator de noua generatie si pentru ca o cupa foarte putin spatiu in bucatarie, se spala usor si este foarte versatil (stoarce practic orice).
Cei care urmeaza principiile raw-vegane sau cei care cauta o combinatie usoara pentru detoxifiere si alcalinizare prefera storcatoarele “cu melc”, unde contacul alimentelor cu metalul este minim (asa cum este si acesta). Unii le mai spun si “storcatoare prin presare la rece”.
Reteta de suc verde
Suc verde antioxidant si alcalinizant:
Ingrediente:
Spanac 50g
Castravete 100g
Patrunjel 50g
Tulpini de telina 100g
Spirulina 10g
Rezulta aproximativ 250ml de suc, avand urmatoarea compozitie nutritionala:
Calorii: 125
Carbohidrati: 16
Proteine: 8
Grasimi: 1
Folosim, pe cat posibil, legume bio, pe care le spalam inainte. Avantajul este ca astfel de vlastari si frunze gasim tot timpul anului in piata, dar putem creste si pe cont propriu, in mici jardiniere sau in tavi cu vata si apa.
Ce beneficii are acest suc?
Patrunjelul are o concentratie mare de vitamina C, dar si fitonutrienti cu efect antioxidant si detoxifiant.
Tulpinile de telina pot fi “speciale” (varietatea “Apio”, crescuta special pentru aceste tulpini) sau putem stoarce frunzele cu care vine telina atunci cand o cumparam.
Castravetele este adaugat pentru a da volum sucului, putem adauga si apa daca dorim sau putem bea sucul “concentrat”.
Spirulina aduce un plus de proteine si minerale, ramanand insa in zona “verde”, cu un aport suplimentar de clorofila.
Cand il bem?
Ideal este sa bem acest suc imediat dupa preparare, fie ca este dimineata, inainte de antrenament sau in orice moment al zilei avem nevoie de un plus de energie. Cei care nu mananca de obicei legume au chiar mai multe beneficii decat cei obisnuiti cu ele. Este cu atat mai important pentru cineva care mananca arsuri, gratar, prajeli, junk-food, sa includa in programul zilnic un astfel de suc verde.