Unde si cum se produc salate Eisberg iarna?
Iata o intrebare pe care ne-am pus-o cu totii, avand in vedere ca mancam salate Eisberg atat pentru sanatate cat si de placere. Drept pentru care am facut niste sapaturi si iata raspunsurile. Avand o colaborare cu Eisberg Romania (cei cu salatele “din punga direct in farfurie”), firma elvetiana, serioasa, am apelat la ei. Eisberg e firma, “iceberg” este soiul de salate. Dar cei de la Eisberg pun pe piata o diversitate mare de mixuri, pe care le gasiti aici: Mixuri Eisberg in magazine.
La ce temperatura optima cresc salatele?
In functie de tipul de salata, ea are nevoie de o temperatura intre 8 si 26 de grade. Deci nici prea cald, nici prea frig. Deci daca vrem salate in orice anotimp (asa cum vrem si rosii, oua sau lapte) trebuie sa le aducem de unde sunt crescute.
De unde sunt aduse salate Eisberg iarna, cand la noi e prea frig?
Salatele sunt aduse din zone unde temperatura este mai ridicata. Adica, de obicei, din tarile mai sudice: Spania, Italia, Franta, Grecia, Cipru, Turcia, Tunisia, Egipt sau chiar SUA. Dar, cateodata, frigul ajunge si la ei, deci pot exista intreruperi in aprovizionare. Pentru ca sunt culese si transportate in conditii speciale de temperatura si umiditate, salatele se mentin proaspete mai multe zile.
Din mai in octombrie (adica vara, cand la noi e cald): Germania, Polonia, Austria, Olanda, Ungaria, Romania, Elvetia.
De ce nu sunt crescute in Romania, de catre micii producatori?
Multinationalele au chiar un “target” de a achizitiona local un volum cat mai mare de materie prima. Din pacate, producatorii locali, obisnuiti cu ineficienta, lipsa controalelor si lipsa de exigenta din partea consumatorilor, nu pot furniza intotdeauna cantitatile si mai ales calitatea care este ceruta “la raft”. paradoxal, de cele mai multe ori, pretul alimentelor produse in Romania este mai mare decat al celor importate.
Salatele astea vad si ele pamantul sau sunt crescute in vata?
Cultura hidroponica bine facuta are si multe avantaje: reducerea riscului de contaminare (mediul este controlat), asigurarea tuturor nutrientilor necesari, in cantitatile optime. Dar, ce mancam noi sunt toate crescute pe pamant. Nu exista in portofoliul Eisberg salate care sa fie crescute altfel decat pe pamant. In aer liber sau in sere, desigur. Asa cum sunt si toate celelalte alimente pe care le intalnim in magazine.
Sunt testate cumva sau “strainii” aduc la noi doar ce este mai rau?
Salatele Eisberg pe care le gasim noi sunt testate in mai multe etape si de catre mai multe entitati: la producator si la fabrica. In laboratoarele interne, in laboratoare acreditate international si, separat, de catre firme terte, acreditate si ele international. In acelasi timp, Eisberg Romania (fabrica din Bucuresti) este auditata de catre un auditor independent. Deci, chiar daca ar vrea, “strainii” nu ar putea trimite la Eisberg rebuturile, pentru ca nu ar trece de aceste controale si testari.
Mai multe informatii puteti obtine contactand direct Eisberg Romania pe www.iubescsalatele.ro, site unde gasiti si mai multe retete de salate, unele mai sanatoase (facute de mine) si altele mai “libertine” (facute de altii).