Ce se mananca in SUA?
În primul rând vreau sa mulțumesc românilor din SUA, de la care am primit ospitalitate și căldură așa cum nu m-am așteptat vreodată. Acolo românii sunt respectați și respectabili. Vă mulțumesc din suflet dragi prieteni și frați români!
După câteva vizite în SUA pot spune că am văzut cea mai mare diversitate de alimente. Atât sănătoase cât și nesănătoase. Și cei mai mulți oameni “fit”. Să învătăm de la ei.
Mâncare rapidă
În SUA timpul se scurge mai repede. Oamenii pot deveni milionari pornind de la zero, dar asta cere dedicație. Se muncește non-stop. Așa ca poate să devină un lux cumpărarea, prepararea și chiar mâncatul alimentelor sănătoase.
Și salatele pot fi rapide, dar, la ei, “rapid” înseamnă, de cele mai multe ori prăjit, aditivat până la refuz, ieftin, disponibil oriunde și oricând. De la celebrele restaurante de tip “fast-food” (era să scriu “fat-food”) și până la diverse gustări și aperitive, găsim calorii goale, un adevărat pericol pentru sănătate. Dar putem mânca și legume/fructe gata curățate și tăiate, mâncare sănătoasă “de cantină” (găsită inclusiv în cadrul supermarketurilor) sau ceva dintre nenumăratele tipuri de batoane proteice și nutritive.
Mult zahăr și multă sare
La cât zahăr (sirop de fructoză-glucoză) și sare găsim adăugate în mai toate alimentele, nici nu mai este nevoie de potențiatori de aromă. Chiar dacă în supermarketuri e plin și de legume sau fructe proaspete foarte diverse, sau chiar de alimente procesate, dar fără adaosuri dăunatoare, este foarte greu să faci alegerea corectă. În mod cert, va trebui să studiezi în prealabil produsele și mărcile, mergând la cumpărături cu o listă foarte clară.
Alte calorii ascunse
În general sosurile sau micile antreuri, gustări și garnituri pot însuma un număr mai mare de calorii decât alimentele principale. Cafeaua poate să fie și ea bine “încărcată”. Deci, mare grijă! Evităm orice nu vedem clar din ce este făcut. Chiar dacă mâncăm un hamburger, lăsăm la o parte cartofii prăjiți, sosurile și “băutura răcoritoare” oferite, de multe ori, “gratuit” (adică incluse în preț).
Etichete “stufoase”
Mai mult decât oriunde, este important să studiem etichetele. Deci nu doar să le “citim”. Trebuie să fim foarte atenți la tot ce scrie pe ele, de la denumirea produsului și pana la lista de ingrediente sau alte informații oferite. Pentru că da, se oferă multe informații pe etichetă, firmele încercând să se diferentieze în acest fel și să câștige cumpărătorii. Etichetele pot fi găsite ușor și online, iar majoritatea firmelor ofera o “linie verde”, un număr de telefon unde poți cere informații suplimentare.
Porțiile uriașe
Ca și cum zahărul adăugat în orice nu ar fi fost de ajuns, porțiile sunt mari. Mari. Ca pentru mineri sau sportivi de performanță. Maximizarea consumului și satisfacției sunt elemente esențiale ale economiei americane. Deci chiar nu trebuie să mănânci tot, pentru că nu treci de micul dejun fără să depășești caloriile alocate pentru o zi întreagă. Exista si multe restaurante de tip “all-you-can-eat”, unde e greu sa ramai la alimente sanatoase (desi ele exista si acolo).
Diversitatea enormă
Fiind o națiune de imigranți, au fost aduse pe acest continent și ingrediente, rețete, obiceiuri culinare de pe tot globul. Poți găsi practic orice, de la mâncare italiană, mexicană și japoneză chiar la românească sau libaneză (da, poți găsi “șaorma cu de toate” dacă iți era dor de ea). Totul e să alegi inteligent din meniuri ceea ce ți se potrivește. Există mâncare “de plastic” dar și mâncare naturală sau organică (bio).
Risipa pe măsură
În competiția pentru vânzări din ce în ce mai mari, producătorii de alimente parcă îndeamnă și la risipă, nu doar la exces. Cantitățile de alimente din anumite oferte (“buy one, get one free”, de exemplu) sunt clar din start imposibil de mâncat. Și vor ajunge la gunoi. Dar cifra de afaceri, profiturile și satisfacția de moment a clientului sunt tot ceea ce contează. Costurile ascunse nu sunt luate în seamă. Dar poți lua “la pachet” ce rămâne de la masă.
What you pay is what you get
Primești ceea ce plătești. În general, calitatea alimentelor este reflectată în prețuri. Mâncarea curată poate să coste ceva mai mult (dacă ne raportăm strict la calorii sau nutrienți) dar merită. Oricum nu este mai scumpă decât în “Europa”, mai ales dacă vânezi ofertele. Calitatea este calitate, în special pentru carnea de vită, zona unde noi suntem deficitari. Există nenumărate restaurante și servicii de catering cu mâncare sănătoasă. Bacșișurile, în schimb, sunt și ele, “sănătoase”. Chiar și 30% este considerat un “tip” normal.
Apă cu vitamine
Apele cu vitamine, dar și alte alimente funcționale, sunt peste tot. Foarte mulți dintre cei preocupați de sănătate le folosesc. Chiar și băuturile pentru sportivi (de rehidratare, cu minerale, în special) au formule mai complexe și mai puternice decât pe partea asta a oceanului.
Suplimentele nutritive
Acolo sunt ceva absolut normal și natural în programul nutrițional obișnuit, nu doar în al acelora care fac sport. Vitaminele și mineralele sau suplimentele cu omega 3 sunt omniprezente. Diversitatea este foarte mare și putem găsi cele mai noi apariții, de cele mai multe ori acoperite cu studii științifice de ultimă oră. Piața reglează oferta, nu neapărat reglementările stricte. Dacă ceva funcționează, este acolo.
Cuburi de gheață la orice
La orice băutură (în special apă sau “sucuri”), paharul este umplut întâi cu gheață și apoi cu băutura respectivă. Ceea ce poate fi deranjant pentru noi, care nu suntem obisnuiți. Trebuie să precizezi din start “with no ice”, altfel riști să pescuiești cuburile cu furculița, cum am făcut eu.
Automobilul, un mod de viață în SUA
Distanțele sunt enorme și benzina ieftină. Deci au făcut și masinile mari, confortabile, mulți oameni petrecând în trafic câteva ore pe zi. Una din cinci mese este mâncată în mașină. Și greu de crezut că își iau toți “pachețel” de acasă ori alimentele sunt procurate de la restaurante cu mâncare sănătoasă.
Trebuie să faci sport
Având în vedere mărimea porțiilor și cantitățile enorme de zahăr ascunse peste tot, sportul este practic obligatoriu. Chiar dacă americanii au foarte multi obezi, în același timp au și foarte mulți oameni care fac sport. Toate tipurile de sport. Atat la nivel amator cât și profesionist.
Informația disponibilă
Fiind o economie de consum, informația este tot o marfă. Deși există în cantități mari, este greu să discerni care îți este utilă. Studii, cărți, specialiști, metode… se produc pe bandă rulantă. Rămâne să își găsească fiecare formula câștigătoare. Ceva trebuie să ți se potrivească. Timp să ai, să le încerci pe toate.
În concluzie, aceeași lume și acolo, aceleași provocări ca și aici, aceeași soluție: un stil de viată sănătos, cu grijă la alimentație, sport și odihnă.