Crock-Pot – slow cooker performant
In imagine avem o varianta de “osso buco”, rasol feliat facut la slow cooker (click pentru detalii despre aparatul Crock-Pot Duraceramic), cu legume de sezon. Arata delicios, la fel este si gustul. Hai sa vedem cum il preparam simplu si fara efort.
Ne dorim sa gatim sanatos, cu ingrediente si retete traditionale, dar la noi in bucatarie. Am ales aceasta bucata de vita, cu mult colagen si maduva. Colagenul este o proteina speciala, care furnizeaza materialul de constructie pentru articulatii, tendoane, par, piele, unghii. Maduva este bogata in fosfolipide si alte grasimi sanatoase, foarte utile pentru dezvoltarea si functionarea optima a sistemului nervos. Este o combinatie foarte buna si pentru copii, care sunt in crestere si au un efort intelectual deosebit.
Reteta de osso buco la slow cooker
Am gatit pentru “‘Neatza cu Razvan si Dani” o reteta simplificata: rasol de vita feliat, cartofi noi, morcovi, cartofi dulci, rosii “baby coeur de boeuf”, condimente (sare, piper, chimen, rozmarin, ceapa verde). Am pus apa in loc de vin. Multumiri prietenilor de la Skin si Chef Alex Cirtu.
Pe langa beneficiile rasolului de vita feliat, avem legumele (carbohidrati complecsi) dar si condimentele (efect antioxidant, efect antiinflamator).
Click aici pentru mai ai multe retete.
Ce este un slow cooker?
Este un aparat modern de gatit care mentine o temperatura scazuta, pentru o perioada mai lunga de timp. Il putem asemana cu un cuptor de dimensiuni reduse. Se preteaza foarte bine pentru varietati de carne mai tare (vita, miel, oaie) dar si pentru legume. Practic poti gati orice in el, fara sa mai fie nevoie sa “pazesti” mancarea. Este compus dintr-un vas cu capac si o “baza” care il incalzeste. In cazul nostru avem un reglaj pentru temperatura si unul pentru timp.
De ce un slow cooker?
Pentru sanatate. Pentru gust. Pentru economie de timp. Pentru versatilitate. Pui ingredientele inauntru, il pornesti si iti vezi de treaba. Este practic imposibil sa arzi mancarea intr-un slow-cooker.
Gatitul la temperatura scazuta pentru o perioada lunga de timp ajuta digestibilitatea colagenului fara sa produca substante nocive (ca la gratar sau prajire, de exemplu). Maduva contine fosfolipide utile pentru sistemul nervos. Este un super-aliment.
Timpul mai lung petrecut la gatit (4 ore in acest caz) permite aromelor sa iasa din fiecare ingredient si sa se intrepatrunda foarte bine.
De ce Crock-Pot?
Versatilitate. Pe langa sanatate, gust si economia de timp, acest vas in care am gatit poate fi folosit si pe aragaz (sau plita cu inductie) sau poate fi bagat in cuptor pentru a sigila carnea sau pentru a sota inainte de gatitul propriu-zis.
Vasul este acoperit cu un strat special, DuraCeramic, fara chimicale, dar foarte rezistent la temperaturi inalte si abraziune (ex. lingura de metal), semnificativ mai rezistent decat tigaile antiaderente obisnuite.
Functia de mentinere la cald este si ea utila, pentru ca atunci cand ajungem seara acasa mancarea are exact temperatura optima pentru servire. Nu trebuie reincalzita si nici lasata sa se raceasca.
Click aici pentru lista de produse Crock-Pot (de la cele mai ieftine la cele mai complexe). Merita fiecare leut.
Comentarii
Crock-Pot – slow cooker performant — Niciun comentariu
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>