Ce mancam la televizor sau calculator?
Nimic. Asta ar fi raspunsul corect. Mancatul la televizor ne reduce timpul pentru masticatie, ne face sa mancam mai mult decat am avea nevoie si ne duce spre a manca “rontaieli” care pot fi pline de calorii, sare, zahar. Si la calculator situatia e similara. Mai ales ca daca privim “food porn” apetitul creste. In special pentru copii trebuie descurajat acest obicei.
Ideal este sa avem masa noastra sanatoasa inainte de a ne aseza la televizor sau la calculator, astfel incat sa nu ne fie foame. Teoretic ne putem manca “pachetelul” sau reteta “de dieta” si in fata televizorului, ceea ce ar fi ideal.
In primul rand, miscarea
Sedentarismul este poate cea mai mare problema a omului “modern”. Starea naturala este aceea de miscare, cu pauze pentru odihna activa. Suntem programati genetic sa mancam mai mult decat avem nevoie cand stam degeaba. Suntem programati genetic sa ardem in permanenta calorii, prin miscare.
Deci, inainte sau chiar in timpul statului la televizor (calculator) putem face exercitii care sa mai arda din calorii. Flotari, genuflexiuni, abdomene, box cu umbra, stepper, bicicleta stationara, orice e mai bine decat nimic.
Hidratarea
Cele mai multe dintre gustari vor fi sarate, deci trebuie sa marim aportul de apa. Ideal ar fi sa o bem la inceput, asa se mai creste usor senzatia de satietate. Alcoolul deshidrateaza, deci mare atentie la bericica sau paharul de vin care poate se cer la un meci sau la un film.
Sucurile naturale sunt permise, dar, de preferat, diluate cu apa. Vezi aici metodele de a bea suc de legume sau fructe in mod sanatos.
O hranire completa poate fi data de un shake proteic, in care eventual sa adaugam grasimi sanatoase (MCT Oil, lapte de nuca de cocos), o sursa de fibre (tarate de ovaz, chia, psillium etc.), fructe.
Cum mancam la televizor sau calculator?
Este bine sa evaluam dinainte cantitatile si sa avem pe masa doar atat cat ne putem permite sa mancam. Deci nu tinem in fata noastra toata punga de chipsuri sau sticksuri si punem intr-un bol doar cateva. Macar vei arde niste calorii atunci cand te duci la bucatarie sa il reumpli.
Mestecam lent si bine, constient. Facem acest efort pentru ca atentia este indreptata spre altceva si ne putem trezi ca bagam in noi cantitati uriase de mancare fara a ne fi foame.
Ne spalam pe maini inainte si avem grija la telecomanda, unul dintre cele mai “infectate” obiecte din casa, la competitie cu buretele de vase si tastatura calculatorului.
Ce mancam la televizor?
Orice poate fi mancat la televizor. Hai sa vedem ce mancam in loc de covrigei, chipsuri, arahide, bere, dulciuri. Avem nevoie de ceva sa ne tina maxilarele ocupate, sa aiba gust bun, dar cat mai putine calorii si substante daunatoare.
Floricele de porumb (popcorn)
Se pot face fara sare si fara ulei, in aparate cu aer cald. Aparatele sunt relativ ieftine si va rezulta o gustare cu carbohidrati complecsi, ceva fibre si putine proteine. Poti folosi ulei si sare daca vrei (dar o cantitate mai mica decat prin metodele clasice). Din pacate aditivii folositi in floricelele pentru microunde sunt extrem de toxici. Deci as sta departe de ele.
Legume si fructe
Cum sa mananci legume la televizor? Simplu. Le tai in forma de sticks-uri, le pui putina sare, putin suc de lamaie si vor fi delicioase. Morcov, telina, sfecla, gulii, napi, castraveti, mere, pepene, orice. Sigur, poti merge si catre o salata foarte mare, crocanta. Click aici pentru idei de salate cu putine calorii.
Atentie insa la fructele uscate, ele concentreaza carbohidratii si au semnificativ mai multe calorii decat cele proaspete.
Nuci si seminte
Promovate in ultimii ani drept alimente sanatoase, bogate in fibre, proteine, grasimi benefice, au totusi enorm de multe calorii. 100g de alune inseamna doua ore de sport. Deci mare atentie la cantitati, dar le-as evita cu totul. Daca sunt, macar incearca o varianta hidratata si neprajita (migdale inmuiate in apa, carora sa le cureti coaja) sau care trebuie desfacute (arahide in coaja, fistic, alune de padure, nuci). Timpul necesar desfacutului este un timp in care nu mananci, dar in care apare senzatia de satietate.
Biscuiti si crackers de casa
Aici avem avantajul ca reteta e in mainile noastre, de la “biscuitii ciufuliti” fara zahar si fara gluten pana la orice ne trece prin minte. Gustul puternic dat de ingredientele naturale va ajuta la controlul cantitatilor. Chiar si lipiile cu faina integrala pot fi coapte acasa si rontaite in liniste.
Chipsuri
In general ne referim la cartofi prajiti, dar putem face chipsuri si din legume (telina, morcov, sfecla rosie etc.) sau chiar fructe. Sunt doua pericole: uleiul (calorii goale) si arsura (cancer, stres oxidativ). Deci incercam sa le facem pe cont propriu, intr-un aparat cu aer cald, la cuptor ori intr-un desicator (un aparat care usuca alimentele si le face crocante).
Tartine, bruschete, tapas…
Daca aloci putin timp pentru preparare ai putea sa-ti faci mici gustari (cat mai mici), cu crackers de secara, pasta de masline sau de peste, pate de ficat, felii subtiri de carne (prosciutto, jamob, muschi file), branza slaba, oua umplute, chiftelute sau crochete de peste, la cuptor…
Ideea de baza ramane aceea ca mai bine faci sport decat sa te uiti la altii cum fac sport.
Comentarii
Ce mancam la televizor sau calculator? — Niciun comentariu
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>