Placerile vietii, de vara
Cum ne bucuram de placerile vietii, vara?
Chiar daca pentru fiecare om viata poate sa insemne altceva, sunt cateva mici placeri de vara cu care multi dintre noi ne intalnim si de care ne bucuram. Avem tentatii clasice, dar si aparitii mai noi, trebuie evaluate fiecare in parte.
Ce mancam?
Vara exista pe de o parte varianta traditionala de rosii cu branza, mancate pana la refuz. Sigur, atat rosiile cat si branza au beneficii nutritionale, dar nu cand ramans singurele alimente. La fel si fructele, chiar daca este sezonul lor, ele trebuie incluse intr-un cadru mai larg, in care sa avem si proteine de calitate, grasimi sanatoase.
Raman ca pericol pizza si toate variantele de fast-food insa avem si moda festivalurilor gastronomice. Este tot “fast food” si trebuie sa avem mare grija la cantitatie, pentru ca si un burger “artizanal” este la fel de incarcat de calorii ca unul de la “mec”. Poate chiar mai mult.
Inghetata nu ajuta la slabire pentru ca ar fi rece si trebuie incalzita, din contra, poate fi foarte densa caloric. Cititi cu atentie etichetele si alegeti variantele cu ingrediente naturale. Ne putem face si acasa “inghetata” din fructe, iaurt si diverse alte ingrediente.
Cand simti ca explodezi, te poti ajuta cu enzime digestive. O varianta puternica sunt Super Enzymes de la Now Foods iar una cu spectru foarte larg si sub forma masticabila sunt Chewy Zymes.
Ramai pe zona de carne/peste preparate usor (de evitat arsura gratarului) si branza slaba combinate cu salate proaspete (rucola, telina) sau legume la abur (brocoli, conopida, spanac, fasole pastai). La salate eu pornesc de la mixurile gata spalate si taiate, de la Eisberg.
Sursele de carbohidrati sunt reprezentate in mare masura de fructe, deci avem grija la cantitatile de grasimi (fie ele si sanatoase) si carbohidrati (fie ei si complecsi).
Ce bem?
Sigur ca apa. Bem multa apa, e vara si trebuie sa ne hidratam. Avem grija si la aportul de minerale (in special calciu si magneziu). Apele minerale cu continut bogat de minerale sunt si ele o idee buna, mai ales daca le “scoatem acidul”.
Sarea trebuie sa fie prezenta, pentru ca o pierdem prin transpiratie. Airanul, bautura din iaurt, apa si sare, acopera cel mai bine necesitatile de hidratare pe timp de vara. Supele de peste/carne/legume poti fi si ele “baute” dupa ce le strecuram, atat calde cat si reci.
Pentru cei care fac sport (in special in programe pentru slabire) devin foarte importante si oligoelementele. Un supliment cum este Full Spectrum Minerals acopera toata “plaja”.
Tot pentru cei care fac sport exista diverse pudre si bauturi pentru rehidratare, aveti grija insa la aditivi (coloranti, conservanti, arome, indulcitori). Apele cu vitamine castiga mult teren, pe langa alte bauturi functionale.
Ceaiul cald este bautura racoritoare adevarata. Bauturile reci vor induce termogeneza, deci iti va fi mai cald ulterior si vei transpira mai mult.
Bauturile dulci
Bauturile dulci sunt in zona de atentie pentru ca aceste calorii vin rareori insotite de nutrienti esentiali iar senzatia de satietate pe care o ofera este minima.
Alegem variantele cu mai putin zahar adaugat, ne putem face sucuri de fructe pe care sa le diluam cu apa carbogazoasa. Intotdeauna este de preferat un suc fresh. Dupa antrenament se pot adauga in el proteine, aminoacizi, pudre pentru rehidratare etc.

Iaurtul cu fructe poate fi si el baut, aducand proteine si minerale, fiind mai hranitor decat echivalentul caloric reprezentat de o limonada sau un suc de fructe. Zaharul adaugat este in cantitati prea mici pentru a reprezenta un pericol, la scara unei diete obisnuite. Cititi cu atentie etichetele.
Frappe, cappucino si alte delicii pot contine mult zahar (siropuri adaugate, zahar ca atare), plus grasimi rafinate si aditivi in cantitati mari.
Bauturile alcoolice
Sunt de preferat cele “slabe”, in care se adauga apa, sucuri sau bucati de fructe, gheata. E clar ca cele derivate din vin (spritzul) sunt cele mai putin daunatoare, cu berea fiind cea mai periculoasa. O bere fara alcool poate fi insa o solutie buna de racorire si hidratare.
Noua aparitie, cidrul de mere cu diverse arome are avantaje in fata berii si reprezinta o varianta mai buna. Nivelul de alcoolizare este slab si aromele deosebite.
Daca ii dai cu mult alcool ia macar un protector hepatic bun (click pentru detalii).




