Vizita la Casa de Vinuri Cotnari
De ce vinuri romanesti?
M-au fascinat intotdeauna soiurile de vinuri romanesti: Grasa de Cotnari, Busuoiaca, Tamaioasa, Feteasca… probabil ca unele isi au originea chiar in viile dacilor. Cucuteni (localitate care da numele celebrei culturi neolitice), se afla la 11km de Cotnari si vestigiile arheologice arata urme ale cultivarii vitei de vie si producerii vinului inca de acum 5000 de ani. Deci m-am bucurat sa ajung in vizita la Casa de Vinuri Cotnari, care vine pe piata cu vinuri premium. Este o a doua generatie, dupa binecunoscutul producator traditional Cotnari. Click aici pentru a vedea toata gama si a comanda ce va doriti, direct de la producator.
De ce Casa de Vinuri Cotnari?
Cum la mancare vrem produse romanesti, asa si la vinuri cred ca ar trebui sa urmam acelasi trend. Mai ales ca noi studii arata beneficiile celebrului “pahar de vin la masa”, in special pentru sanatatea cardiovasculara. Prefer sa beau (din cand in cand) un vin romanesc de calitate, decat sa platesc pret premium pe diverse vinuri ieftine de import.
Am vizitat viile dar si Crama Vladoianu si Crama Axinte, locurile unde s-au instalat utilaje moderne de productie. Aici are loc fabricarea vinului, in imediata apropiere a locurilor de recoltare. Am aflat multe detalii interesante despre istoria vinului si despre cum se face un vin de calitate. Click pentru mai multe informatii despre Casa de Vinuri Cotnari (inclusiv gama de produse).
Cum se face vinul?
Vorbind cu vinificatorii, povestile cu “vin din pastile” sigur ca sunt o gluma. Dar pentru multi dintre consumatori inca reprezinta un mit care persista. Cel putin in cramele vizitate de mine tot vinul este facut din… da, struguri. Tehnologiile moderne se impletesc cu traditia si rezulta vinuri de calitate. Vinuri care stau fara probleme in fata importurilor ieftine, dar, din pacate, inca prea populare pe la noi.
Cum asociem vinul cu mancarea sanatoasa?
Am inceput sa testez diversele variante de vin, pentru a le asocia cu retetele sanatoase la care lucrez. Inca nu am inceput sa urmez cursuri de oenologie sau de sommelier, dar cateva caracteristici de baza ale vinului pot recunoaste. Cred ca vor iesi combinatii bune, in special pentru vara, ca rose-ul este la moda. Pana atunci, gasiti vinurile de la Casa de Vinuri Cotnari, in restaurantele partenere (click pentru lista de restaurante).
Va tin la curent.