Peste radioactiv
Sursa foto si mai multe informatii: https://www.iaea.org/sites/default/files/seafoodsafety0511_0.pdf
In primul rand trebuie sa intelegem ca nu doar pestele e radioactiv. Orice aliment este radioactiv. Bananele sunt chiar celebre pentru faptul ca retin din mediu un izotop radioactiv de potasiu, intr-o masura mai mare decat alte alimente.
Deci, pentru ca un aliment sa fie declarat “radioactiv”, el trebuie sa depaseasca anumite limite pentru anumite tipuri de elemente radioactive sau de emisie de radiatii. Pentru ca altfel ar trebui sa declaram totul ca fiind radioactiv si sa ramana oamenii intr-o confuzie totala.
De unde vin radiatiile?
Chiar si soarele sau Cosmosul emit radiatii care trec si prin noi, in fiecare secunda. Este o realitate a vietii. Nisipul plajelor sau pietrele de la munte, pot avea si ele un nivel mai mare sau mai mic de radiatii.
Accidentul de la Cernobil, precum si diverse alte surse umane (centrale atomoelectrice, centre de cercetare) au reprezentat pentru noi o mare sursa de radiatii. Radiografiile medicale, iarasi o sursa foarte importanta. Zborul cu avionul, diverse aparate. Toate emit diverse tipuri de radiatii, mai mult sau mai putin periculoase. Arderea combustibililor fosili (carbune, petrol), presupune eliberarea de elemente radioactive in mediu. Si totusi nu vedem prea des campanii despre cat de daunator este gazul de esapament.
Multe alimente pot fi iradiate cu un tip special de radiatii, pentru a evita alterarea (migdale, carne etc.). Dar se fac teste de radionuclizi la importul din tarile care aplica aceste proceduri.
Sursa foto si mai multe informatii: https://swfsc.noaa.gov/textblock.aspx?Division=FRD&id=20593
Gasim peste radioactiv la supermarket?
Exista ingrijorari majore privind pestele din Oceanul Pacific, in special din zona expusa centralei de la Fukushima, care deverseaza in continuare cantitati enorme de substante radioactive. Desi inca nu s-au gasit alimente care sa depaseasca limitele admise de legislatie, putem fi, intr-adevar, atenti cu pestele care provine din zonele respective. Harta de mai sus arata zonele numerotate de Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura. Iar cand cumparam peste oceanic citim pe eticheta zona de unde a fost pescuit. Personal ma feresc de FAO61, FAO67, FAO71.
Sunt jumatate din conservele de pe piata radioactive?
Evident ca nu. Toate alimentele de pe piata sunt in normele prevazute de lege. Este posibil insa ca unele sa aiba un nivel mai mare de radiatii decat altele? Evident ca da. S-au facut masuratori exacte si teste pe conservele sau produsele care se gasesc efectiv pe rafturi? Evident ca nu. Deci vorbim iar de stiri false, facute sa atraga audienta dar care prezinta in mod intentionat eronat o situatie care merita sa fie explicata mai bine.
Alte relatari si opinii (cititi si comentariile), atentie si la data cand au fost scrise:
Detectable but not hazardous: radioactive marine life of Fukushima
https://www.davidwolfe.com/fukushima-radiation-tumors-fish-seafood/