Miel la cuptor cu orez si o Feteasca Neagra de la Casa de Vinuri Cotnari
E clar că vinul roșu e bun pentru femei, așa că am ales o rețetă mai specială pentru această Festească Neagră de la Casa de Vinuri Cotnari. Castel Vlădoianu, roșu, sec, 2015 este o ediție limitată și poate fi comandat direct pe site www.vinuricotnari.ro).
Ce fel de vin este această Fetească Neagră “Castel Vlădoianu” de la Casa de Vinuri Cotnari?
În primul rând, Feteasca Neagră este un soi originar din Moldova și face parte din „mândria” portofoliului de vinuri creat de cei de la Casa de Vinuri Cotnari, care vinifică cele mai bune și gustoase boabe din acest soi.
Pe iubitorii de gust, Feteasca Neagră îi atrage prin notele de prune uscate ușor afumate, completate de cele de cireșe negre, vișine mature, mure, afine și coacăze negre. Aromele evoluează spre ciocolată și condimente de iarnă – scorțișoară și ienibahar. Are o personalitate puternică și lasă o amprentă intens fructată, care poate însoți cu succes rețetele sățioase și savuroase pe care le pregătim iarna aceasta.
Ca variantă avem și Feteasca Neagră din gama “Domenii”. La fel, poate fi comandat la ei pe site. Astă vară am fost în vizită la Crama Castel Vlădoianu și am fost plăcut impresionat. M-am bucurat că vinul produs acolo e pe măsura tradiției și noilor tehnologii implementate. Un soi pur românesc, de la o firmă românească.
Miel la cuptor
Am pregătită și o rețetă de mușchi de porc (bio) lângă care acest vin merge foarte bine (este combinația clasică, mai ales cu bradul împodobit pe fundal). Până atunci iată ingredientele pentru mielul nostru “exotic”:
Am pus la cuptor într-un vas de ceramică un mușchi de miel tăiat cubulețe, lapte de nucă de cocos, turmeric, curry, boia de ardei dulce, scorțișoară, ghimbir, cardamom, nucșoară, cuișoare și… usturoi.
Are nevoie de timp, la o temperatură mică, dar iese foarte fraged și aromat. Folosim condimente în cantități mari, pentru efectul lor funcțional: antioxidant, antiinflamator. Garnitura este de orez integral, cu bob lung. Are o aromă naturală aparte și completează perfect bogăția condimentelor. Se vede că l-am fiert bine, este o preferință personală, îmi place așa.
Ce alte preparate mai poate însoți această Fetească Neagră?
La “concursul” de pe pagina de fani prietenii noștri au propus și alte rețete, de la vită, sarmale, cârnați de casă, coaste de porc, rață și iepure până la platourile de brânzeturi, cu care poate fi asociat acest vin de calitate. A fost propusă chiar și lasagna, dar “făcută ca la carte”.