Ce “fructe si legume” mancam iarna?
Ce fructe si legume mancam iarna?
Legumele, in special, raman importante in dieta noastra de iarna. Aportul de fibre, minerale, vitamine si carbohidrati complecsi sunt esentiale pentru sanatate. Sigur ca trebuie completate cu proteine de calitate si grasimi sanatoase, dar baza dietei moderne trebuie sa fie constituita de legume. Si ceva fructe.
Legumele si fructele proaspete
Nu exista diferente majore intre legumele si fructele pe care le gasim iarna in magazine si cele pe care le gasim vara. In sezon este diferenta doar la cele “de gradina”, mai putin la cele “industriale”. Salatele proaspete (la punga), de exemplu, sunt aduse din zone unde temperatura este optima pentru cresterea lor. Chiar si iarna avem fructele exotice, utile in special pentru aportul de vitamina C. Totusi, ele sunt semnificativ mai scumpe fata de sezonul lor natural la noi in tara.
Unele fructe si legume (in special radacinoasele) se pastreaza foarte bine daca sunt tinute in conditii bune, deci le putem avea proaspete tot timpul anului.
Conservele de legume
Traditional avem muraturile (conservate prin fermentatie), dar si alte legume conservate prin fierbere (sterilizare). Totusi, dezavantajul principal al muraturilor este aportul mare de sare. Asa ca ramanem cu legumele conservate. Pentru economia de timp exista pe piata si leguminoase (fasole, mazare, linte naut) deja fierte, care sunt solutia optima (oricum ar trebui fierte si de catre noi). Alegem cu precadere conservele de legume in borcan de sticla. La conservele “de tabla” trebuie sa avem grija ca ele sa nu contina BPA (bisphenol A), un compus periculos pentru sanatate.
Pentru ca procesele tehnologice sunt foarte bine controlate, la conservele de calitate se mentine foarte bine valoarea nutritionala. Avem acum pe piata si conserve “al vapore”, in care vitaminele si mineralele raman in aliment, nu se scurg in apa in care sunt fierte.
Legumele congelate
Cele mai multe pastreaza bine calitatile nutritionale insa exista si dovezi ca s-ar pierde din ele (de exemplu la broccoli). Principala problema este faptul ca trebuie tinute in congelator si odata dezghetate nu mai pot fi recongelate. Apoi necesita un timp mai mare pentru preparare, fata de conserve, care sunt deja fierte si pot fi mancate imediat.
Ce conserve de legume am ales eu?
Pentru ca folosesc des conserve de legume (dar si de porumb sau sfecla, in salate) am intrat in contact cu un producator de conserve si am obtinut o certificare conform careia conservele respective nu au BPA. Informatie utila mai ales pentru ca le includ in retetele pentru copil. Dupa cum se vede si in imagine, aceasta firma care a putut sa-mi certifice calitatea este d’aucy, o firma frantuzeasca ale carei produse le putem gasi in mai toate magazinele.
Comentarii
Ce “fructe si legume” mancam iarna? — Niciun comentariu
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>