Dieta de iarnă: 7 bune si 7 rele
Dieta de iarnă- 7 bune și 7 rele
Ai multe pretexte pentru a mânca prost. Sărbatorile, preparatele tradiționale, poftele, lipsa de timp. E alegerea ta. Poți mânca sănătos ori poți încerca apoi să repari daunele și să cauți în zadar soluții rapide pentru a intra în forma de primăvară.
Ce mănânci?
Piftia este alimentul-minune de sezon, prin colagenul ușor asimilabil. Poate fi facută fără usturoi și asociată cu legume (pot fi și murături). O poți mânca și caldă, sub formă de supă. Dacă nu ai piftie poți amesteca o lingură de colagen hidrolizat în suc proaspăt de ananas.
Peștele oceanic (de captură) și fructele de mare te vor ajuta să reziști mai bine la frig. Alege varietățile bogate în omega 3 (somon, macrou, sardine, ton, hering, ficat de cod). Dacă nu mănânci destul pește pentru a asigura aportul de omega 3, atunci folosește un supliment de calitate. Iată o variantă pentru copii:
Nucile, semințele, alunele de pădure trebuie să fie crude (eventual rehidratate) dar mare atenție la cantități! Oricât de sănătoase ar fi (proteine, fibre, vitamine, minerale), grăsimile conținute au tot 9kcalorii pe gram… deci să rămânem în zona de 30-50g pe zi. Porționate și ambalate, pentru “pachețel”.
Rădăcinoase: morcovi, țelină, sfeclă roșie- proaspete, piureuri sau suc. Pot fi și cartofi copți sau fierți, gulii, hrean.
Leguminoase: fasole, mazăre, linte, năut. Preparate corect și doar dacă tubul tău digestiv le acceptă. Este usor să le luăm direct din conservă, pentru că oricum ar fi trebuit să ne pierdem mult timp să le înmuiem și să le fierbem în mai multe ape. Ai hummus, supă de linte sau fasole bătută în doar câteva minute. Așa că m-am interesat și aleg d’aucy, pentru că nu au BPA și standardele sunt uniforme în toată UE.
Verzituri- salatele, andivele, feniculul, anghinarea, rucola, spanacul, pătrunjelul sau păstăile de fasole, vlăstarii (grâu, broccoli) și alge (spirulina, clorela, kelp), chiar sub formă de suplimente. Ele contracarează efectele alimentelor nesănătoase. Eu merg tot pe economia de timp, cu salatele de la Eisberg, gata spălate și tăiate. Găsiți aici toată lista de produse și apoi la raft în marile magazine.
Fructe exotice- citrice (lămâi), ananas, rodie, kiwi, papaya- acum ar fi momentul lor. Poți avea și fructele de padure congelate, pe langă mere, pere de toamnă și gutui.
Ce nu mănânci?
Gogonelele au efect inflamator și ca toate murăturile, foarte multă sare: celulita, dureri diverse și retenție de apă.
Carnea tocată și grăsimile arse (fripturi, cârnați, chiftele) sunt încărcate de radicali liberi: oboseală, probleme digestive.
Mămăliga, pâinea, orezul: îngrasă persoanele sedentare, mai ales în combinație cu alimentele grase, cu excepția situației când ai spart lemne câteva ore sau ai mutat un camion de zăpadă.
Ouăle sunt nenaturale în sezonul rece, la fel și laptele. Poți mânca ocazional brânzeturi fermentate și iaurt.
Dulciurile sunt bune doar la gust, încearcă niște fructe uscate iar dacă tot mănânci dulciuri, să fie după un antrenament intens.
Alcoolul- stați, că ăsta se bea. De preferință cu masură și un vin de calitate.
Și înregistrarea emisiunii de la Itsy Bitsy Radio: