Trenduri nutriționale pentru 2018
Trenduri nutriționale pentru 2018
Ca orice an nou, 2018 trebuie să vină și el cu câteva trenduri nutriționale, unele “inspirate” din ce se întâmplă prin Occident, altele dezvoltate local, ca un răspuns la evoluția preferințelor noastre.
Festivalurile de “street-food”
Deși încă scumpe și cam departe de un “street-food” adevărat, aceste evenimente încep să crească și să se înmulțească. Reprezintă totuși un răspuns la întrebarea “unde mergem să mâncăm?”, cu variantele clasice “alege tu” sau “spune tu”. Bogate caloric, cel mai bine este să le împarți cu prietenii, ca la o degustare.
“Ready-meals deștepte”
Dacă până acum găseam în magazine drept mâncaruri gata preparate clasicele “fasole bătută”, “șnițel de pui” și “orez sârbesc” iată că avem, mai nou, inclusiv rețete “gourmet”, cum sunt cele preparate de Chef Foa și la care am colaborat. Se numesc 7 Minutes (click pentru detalii) și se găsesc în Kaufland. E ca și cum ai ieși la un restaurant bun, doar că durează câteva minute până vine mâncarea și scapi mult mai ieftin. Un alt avantaj este că poți cunoaște aportul nutrițional citind eticheta și poți alege variante special concepute pentru anumite tipuri de alimentație (vegan, low-carb etc.).
MCT Oil
Trigliceridele cu lanț mediu, extrase din uleiul de nucă de cocos, devin și ele populare, odată cu dieta ketogenică. Fără gust și fără miros, acest tip de ulei poate fi adăugat în orice rețetă și în loc să se depună, el chiar dă energie și pornește arderea grăsimilor. Faptul că taie foamea este interesant în dietele pentru slăbire. Un efect interesant este și cel antifungic, în special pentru candida.
Alimentele fără gluten
Cu toate că unii încă se mai zbat să nege o realitate, din ce în ce mai multe studii științifice se adună în defavoarea glutenului și a altor componente din grâu. Așa că cine a testat o dietă fără gluten și a avut rezultate bune o poate continua de acum cu mai puțin efort. Alimentele certificate “fără gluten” sunt utile în special pentru cei cu boala celiacă, unde nu se poate risca nici măcar o contaminare infimă, care ar putea să apară în unitățile de ambalare sau producție în care avem prezente grâul și derivatele sale.
Conservele fără BPA
BPA (bisphenol A) este un aditiv care se găsește în diverse ambalaje, în conserve, de exemplu. BPA este un xenoestrogen care poate afecta echilibrul hormonal și este de de evitat mai ales pentru copii. Pe lângă borcanele de sticlă, am găsit și conserve “de tablă” fără BPA. Și pentru că îmi place să dau informații sigure cititorilor, am obținut și o declarație de la producător, care să certifice acest lucru. Voi reveni cu un articol cuprinzător, dar până atunci, este vorba despre d’aucy, marele producator francez de conserve de legume.
Uleiul de pește
Se redescoperă beneficiile uleiului de pește, bogat în acizi grași de tip omega3. Ajută sănătatea aparatului circulator, reduce inflamațiile, subțiază sângele, crește imunitatea și rezistența la frig. Ultimele două importante în sezonul rece. Pentru a întelege necesitatea acestei suplimentări există acum teste de sânge foarte simple care vor dovedi majorității oamenilor cât de gravă este problema.
Produsele tradiționale
Fiecare supermarket are acum standuri cu produse “tradiționale”. De la mezeluri și lactate până la dulceață și zacuscă. Au apărut și mai multe magazine ale micilor producători, unde putem găsi alimente ceva mai naturale și mai curate. Citiți totuși cu atenție etichetele, se pot “strecura” și aici aditivi mai puțin sănătoși. Pe lângă cele românești, găsim din ce în ce mai multe produse tradiționale de pe alte meleaguri, cum a fost celebrul Jamon Iberico din perioada Sărbătorilor.
Condimentele funcționale
Condimentele care luptă cu inflamația sau stress-ul oxidativ devin din ce în ce mai populare: turmericul, scorțișoara, ierburile aromatice. Încep să fie folosite mai inventiv, dincolo de rețetele tradiționale. De exemplu, turmericul ajunge și în sucuri proaspăt presate iar scorțișoara în marinadele pentru carne.
Rețete vegetariene
Alimentația “bazată pe plante” va fi disponibilă din ce în ce mai mult în magazine și restaurante. Nu pentru că ar fi mai mulți vegani peste noapte ci pentru că “omnivorii” iși extind aria de interes, diversificându-și dieta. La fel și cei care țin post. Quinoa devine aliment obișnuit, deși până mai ieri cei mai mulți nu știau nici măcar cum se pronunță, ce să mai vorbim despre spălarea saponinelor înaintea fierberii.
Fructele coapte în copac
Sună ciudat că trebuie să se precizeze unde s-au copt fructele, dar acum avem la dispoziție și fructe exotice coapte în copac, nu doar pe vapor sau în cutie. Mango, avocado, papaya și altele asemenea sunt culese la maturitate și apoi transportate în condiții foarte bine controlate de temperatura și umiditate. Prețul este pe măsură, dar gustul și conținutul nutrițional se apropie cel mai mult de cele naturale.
Carne “bio”
Mai ales pentru copii și persoanele deja diagnosticate cu diverse afecțiuni este foarte important ca alimentele să fie curate. Dacă zahărul sau făina trebuiau evitate, fie că erau “bio” sau nu, acum avem posibilitatea să găsim în magazine și mai multe tipuri de carne certificată, inclusiv la raionul de produse proaspete. Avem de ales, în general, dintre pui, vită și porc.
Proteinele vegetale
Mă refer direct la pudrele proteice, suplimentele nutritive cu mixuri de proteine vegetale. Pentru că proteina revine în atenție prin nenumăratele ei beneficii, alegerea multora va fi o variantă percepută ca mai curată. Amestecurile de quinoa, orez brun, cânepă, mazăre iau locul zerului și cazeinei, în multe shake-uri sau rețete hiperproteice. Prin asociere se obține un profil de aminoacizi superior proteinelor din plante folosite individual.
Educația nutrițională
Deși mai mult la nivel de tentativă și influențată puternic de interese economice (sponsori), educația nutrițională începe să fie mai prezentă atât în viața adulților cât și în cea a copiilor. O varietate de cursuri și ateliere de “alimentație sănătoasă” sunt acum disponibile în toate zonele țării. Atenție însă la cele care promovează o anumită agendă în detrimentul bunului simț.
Revenirea la normalitate
Cel mai important trend este însă cel al revenirii la normalitate și informare corectă. Site-urile de știri false își pierd adepții după ce oamenii au început să facă o minimă verificare a informațiilor. Deci adio “banane injectate cu HIV”, “portocale injectate cu sânge” sau “fermenți lactici din fecale de șobolan”.
Indiferent care dintre aceste trenduri se vor menține, ia ce este util pentru tine și aplică atât cât poți și consideri necesar.
Comentarii
Trenduri nutriționale pentru 2018 — Niciun comentariu
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>