Despre țelină: tulpină (Apio) și rădăcină
De ce să mâncăm țelină?
Știm despre țelină că este un afrodisiac. Dar iată și alte beneficii ale acestei plante, de la care putem folosi atât rădăcina cât și tulpina (găsită în magazine sub denumirea de “apio”). Ambele variante sunt bogate în fibre și minerale, dar cu puține calorii.
Rădăcina de țelină: androgenic și antiestrogenic, antiiflamator, diuretic ușor. Dintre minerale cel mai prezent este potasiul. Avand doar 7g de carbohidrați asimilabili la 100g este potrivită în special în regimurile low-carb.
Tulpina de țelină: reduce colesterolul rău, crește imunitatea, are efect antitumoral. Principala vitamină pe care o conține este vitamina K.
In plus, se pot mânca și frunzele (asemănătoare cu pătrunjelul).
Cum mâncăm țelina?
Crudă: rădăcina poate fi rasă și inclusă în salate, alături de alte rădăcinoase (morcovi, sfeclă roșie), maioneză, nuci/semințe. Tulpina poate fi folosită ca suport pentru creme de brânză sau alte paste și creme, pe lângă utilizarea clasică, în salate.
Gătită: poate fi coaptă direct, inclusă în supe, ciorbe și diverse alte rețete. Se poate face piure, simplu sau în combinație cu alte legume. Vita cu țelină este una dintre preferatele mele. Conține substanțe care potențează gustul celorlalte ingrediente.
In rețeta 7Minutes “Blue Cheese cu nuci și legume rădăcinoase la cuptor” am inclus și țelina, gasiți acest preparat în magazinele Kaufland din Bucuresti, click pentru mai multe informatii.
Sub formă de suc de țelină: se asociază, de obicei, tot cu morcov, sfeclă roșie, măr, ghimbir.
Cel mai bine este să o mâncăm atunci când nu ne expunem la soare (poate da fotosensibilitate la cantități mari). Poate avea și un efect ușor diuretic, deci trebuie să avem grijă să ne hidratăm suficient.