Ouă ochiuri cu spanac
De ce ochiuri cu spanac?
Pentru că sunt un fel de mâncare rapid, gustos, sănătos, potrivit inclusiv în dietele de slăbire. În funcție de obiectivele personale ne “jucăm” cu ingredientele și cantitățile.
Câte ouă putem mânca?
Câte dorim. Pentru oamenii sănătoși chiar și trei pe zi (da, pe zi) sunt în regulă. Sportivii mănâncă și mai multe, fără probleme. Povestea cu ouăle și colesterolul este expirată de mai mulți ani. Sigur că modalitea de preparare rămâne importantă, ca pentru orice alt aliment.
Ce tip de spanac alegem?
Sigur că prima variantă rămâne spanacul proaspăt, dar personal nu îmi permit să îmi pierd timpul cu spălat, curățat și alte operațiuni. Iau tot de la Eisberg, baby spanac, gata spălat, dar de multe ori e și relativ scump (rămâne puțin după ce e opărit) și merge mai bine în salate. Cel din conservă fiind deja fiert, asta îmi reduce semnificativ timpul de preparare. Cel congelat nu este fiert, deci trebuie ținut mai mult timp pe foc.
Dacă este spanac “bătrân” (cu frunze mari), trebuie întâi opărit și aruncată apa (se reduce astfel cantitatea de acid oxalic, o substanță toxică).
Pentru rapiditate și comoditate am folosit un spanac gata fiert și tăiat, la conservă. După ce m-am asigurat că nu au BPA (bisphenol A), folosesc cu încredere aceste conserve de la d’aucy, produse în Franța. În plus, nu au “dublu standard”, deci ce se vinde la Paris se vinde și la București.
Rețeta de ochiuri cu spanac
Spanac fiert și tocat
Unt (sau ulei de măsline)
Usturoi
Bulion de roșii (am de la țară, îmbunătățit cu ardei, țelină, morcov, ceapă- pasate odată cu roșiile)
Sare, piper
Pentru cei care vor mai multe calorii (sportivi, persoane care vor să se îngrașe) se poate adăuga orez prefiert sau porumb “de la borcan” sau “al vapore”. Sau pot fi adăugate câteva felii de pâine de secară.
Cantitățile: personal prefer să mă joc cu ele, atât în funcție de ce ingrediente am la dispoziție cât și de gustul de moment. Poate într-o zi am chef să mănânc ceva mai acru, poate în altă zi vreau să evit usturoiul etc.
Modalitate de preparare: la foc mic, puneți întai untul (sau uleiul de măsline), atenție să nu se ardă. Căliți ușor usturoiul tăiat mărunt. Apoi adăugăm spanacul bine scurs in prealabil, amestecând cu o lingură de lemn. La final adăugam puțin bulion de roșii (după gust). Mie îmi plac și caperele. Tot pentru gustul acru avem și lămâia, după preferință.
Beneficiile spanacului
Spanacul are nenumărate beneficii: un aport mare de magneziu (efect alcalinizant și relaxant), o diversitate de vitamine și antioxidanți. Este util și pentru sănătatea ochilor și vaselor de sânge (aport mare de vitamina K). Îsi păstrează beneficiile și la prepararea termica.
Keto
Ochiuri cu spanac, o rețetă care merge la fix “pe keto”, cu câteva mici ajustări. Mărim aportul de grăsimi (mai mult unt/ulei, eventual MCT Oil, unt de capră) și eventual nu mâncăm toate albușurile (pentru a ține proteinele jos).
MCT Oil este un tip special de ulei, extras din uleiul de nucă de cocos, bogat în trigliceride cu lanț mediu, care sunt folosite rapid pentru energie și au efect ketogenic. Click pe imaginea de mai jos pentru a comanda la un preț foarte bun, livrare rapidă.