Suplimente și alimente antistres
Există alimente antistres?
Este nevoie de suplimente și alimente antistres pentru că, pur și simplu, cei mai mulți oameni vor mai mult și mai mult. Muncă, sport, familie, distracție, timp liber, călătorii, încă o diplomă și tot așa. Deși nu suntem construiți de Natură pentru un astfel de stil de viață, există totuși câteva metode prin care putem ajuta organismul să reziste și să dea mai mult.
Cum combatem oboseala?
Evident, prin odihnă și dozarea inteligentă a efortului. Prin a fi realiști cu ce putem face și unde ne sunt limitele. Dar, pe lângă cele 8 ore de somn (ce glumă bună), avem o serie de alimente și suplimente care ne ajută.
Hidratarea este absolut esențială. Foarte mulți oameni sunt, de fapt, deshidratați și se plâng că nu au energie.
Organismul poate fi forțat folosind cafea sau ceai verde/nergu însă nu este decât un efect de moment. Ne interesează sa furnizăm nutriția necesară, nu să-l biciuim până când nu mai poate.
Ce alimente ne iau energia și ne stresează inutil organismul?
Chiar dacă un aliment conține multă energie (calorii), energia pe care noi o avem este energia produsă de corpul nostru. Este nivelul crescut al anumitor neurotransmițători. Trebuie să trimitem corpului nostru semnalul să producă energie din ceea ce primește, nu sa stocheze (grăsime).
Supraalimentația este unul dintre cele mai mari pericole. Când anumiți nutrienți sunt în exces, apare un stress nu doar pentru tubul digestiv și ficat ci o starea de oboseală în tot organismul, chiar dacă sunt alimente sănătoase.
Alimentele arse (fripte, prăjite) sunt încărcate în special cu radicali liberi care obosesc organsimul atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Excesul de carne devine o problemă pentru mulți.
Cantitățile mari de alimente insulinogenice (în special carbohidrați- glucoză, amidon ușor asimilabil) transmit corpului un semnal de a stoca energie (grăsime), nu de a o elibera. Iată de ce presupusele vitamine “B” din “cereale” nu au cum sa aibă un impact net pozitiv.
Ce alimente combat oboseala și stress-ul?
Nucile și semințele au, în general cantități mari de grăsimi (sănătoase) dar și de vitamine din grupul B (drojdia de bere rămâne însă cea mai bună sursă). Doar vitamina B12 trebuie asigurată din surse animale (ficat, ouă, carne) sau din suplimente. Semințele de cânepă sunt bogate în magneziu, foarte util seara, pentru relaxare.
La fel și fierul, se asimileaza cel ma bine din ficatul de porc și carnea roșie. Este nevoie însă de vitamna C (ardei, citrice), acid folic (năut) și vitamina B12.
Prin aportul de trigliceride cu lanț mediu (MCT), nuca de cocos ajută la arderea grăsimilor și producerea de energie. Este foarte util și în dieta keto, o dietă recunoscută pentru beneficiile asupra energiei și clarității mentale, atunci când este ținută corect.
Alimentele bogate în iod (fructe de mare, alege) asigură acest mineral esențial pentru sinteza hormonilor tiroidieni.
Suplimente utile
Orice program de suplimentație trebuie să înceapă, în opinia mea, cu un “multi” de vitamine și minerale. Oligoelementele sunt deosebit de importante. Recomand ADAM pentru bărbați si EVE pentru femei.
Surse de aminoacizi esentiali, între care tirozina este cel mai important (precursor al catecolaminelor). Parmezanul, carnea, semințele de dovleac sunt bogate în tirozină. Totuși, efectul adevărat apare cu suplimentarea acestui aminoacid în formă liberă, cum avem în suplimentul True Focus de la Now Foods (click pentru mai multe informații).
Antioxidanții ajută la anihilarea radicalilor liber (dar și a altor toxine), redând starea de energie: fructele mici și colorate (afine, zmeură, cătină), condimentele (scorțișoară, turmeric), frunzele verzi sunt utile în acest sens.
Maca este o rădăcină sud-americană care are efect energizant, poate fi pusă în shake-uri sau smoothie-uri.